Bucureștiul plătește 17 milioane de euro pentru refacerea conductelor de apă caldă. Beneficiari – patru firme abonate la contracte cu statul
Termoenergetica, faţa nouă a falimntarului RADET, a încheiat contracte-cadru de 79.127.532,19 lei fără TVA (17.201.637 euro) cu patru companii pentru repararea și înlocuirea vechilor conducte de apă caldă.
Cele patru societăți contractate de RADET sunt ERBAŞU, ELSACO, ACVATOT şi CLAY WORK BUCHAREST. Contractarea s-a făcut în urma publicării anunţului de participare la licitaţia de pe SICAP în data de 30 martie 2019 pentru achiziția de lucrări care presupun înlocuirea conductelor denumită „Lucrări de intervenție de primă urgenţă”
Compania ERBAŞU are sediul în Bucureşti şi este controlată de fraţii Erbaşu: Romeo Cristian şi Ion. Are zeci de contracte cu administrația locală și centrală.
ELSACO are sediul în Botoşani şi este controlată de omul de afaceri Valeriu Iftimie, patronul echipei locale de fotbal, care deţine 40% din capitalul social al societăţii. Potrivit presei locale, ELSACO e campioană la contracte din bani publici.
ACVATOT are sediul în Bucureşti şi este administrată de Călin Bichir şi Irina-Elena Munteanu. Și ACVATOT are contracte din bani publici, ultimul fiind atribuit de Consiliul Județean Ilfov.
CLAY WORK BUCHAREST are sediul în capitală, a fost înfiinţată în anul 2018 şi este controlată în acte de cetăţeanul italian Stefano Scimia. Imediat după fondare, firma a început să primească bani publici de la companiile municipale înființate de Consiliul General la propunerea primarului general, Gabriela Firea, potrivit Recorder.
Lucrările pe care cele patru companii trebuie să le presteze constau în înlocuirea tronsoanelor afectate de pe rețeaua primară a sistemului de termoficare, executarea unor lucrări de înlocuire a conductelor rețelei termice primare (desfășurarea unor operațiuni de decopertare, demontare a conductelor, curățenia galeriei, montarea și sudarea noilor porțiuni de conducte), lucrări de izolare și readucerea amplasamentului la starea inițială. Pentru fiecare dintre aceste operațiuni, companiile şi-au luat angajamentul că vor interveni cu personal de diferite calificări conform cerințelor impuse de fiecare fază a lucrării.
Într-un răspuns remis G4Media.ro, Termoenergetica justifică necesitatea contractării celor patru societăţi invocând starea actuală a sistemului de termoficare, dar și „necesitatea urgentă de a realiza lucrările de înlocuire a conductelor avariate din conductele magistrale, pentru un număr mai mare de tronsoane decât poate fi înlocuit cu angajații companiei municipale.”
În prezent, Termoenergetica are un număr de 3.070 de salariaţi, cu 1.400 mai puţini decât avea în anul 2010, iar trendul este descendent. Deşi actuala conducere se laudă cu faptul că „aplică o politică de recrutare activă”, tot ea este cea care admite că numărul de personal este foarte redus şi dă vina pe lipsa calificărilor de pe piaţa de muncă, pe scăderea demografică, pe migraţie şi nu în ultimul rând, pe concurenţa acerbă.
Termoenergetica este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţa din București. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, aceasta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani, motiv pentru care în sezonul rece pierde în pămând 2.600 tone de apă fierbinte pe oră. Datoria istorică a regiei către ELCEN, furnizorul de agent termic al capitalei, este în valoare de peste 3,6 miliarde de lei.
Foto: Vechile conducte RADET suferă constant avarii (Sursa: G4Media.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii