G4Media.ro

Budăi, despre pragul de 9,4% din PIB pentru pensii: Nu există niciun…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Budăi, despre pragul de 9,4% din PIB pentru pensii: Nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie. Pericolul vine ulterior, în majorări ulterioare

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că nu există niciun pericol în privința majorării pensiilor de la 1 ianuarie la pragul de 9,4% din PIB (prevedere în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), precizând că pericolul vine în majorările ulterioare.

Într-o intervenție la Antena 3, Budai a fost chestionat dacă se va mai încerca renegocierea pragului de 9,4 % din PIB pentru pensii, în condiţiile în care mesajul de la Comisia Europeană a fost că nu s-ar putea întâmpla acest lucru.

„În acest moment nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, însă, pericolul vine ulterior în majorări ulterioare şi mai ales în rezolvarea inechităţilor din sistem, acolo unde avem nevoie de un impact bugetar. Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcţionari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuţia politică finală nu este terminată”, a răspuns Budăi.

El a precizat că o asemenea măsură nu există în niciun stat al Uniunii Europene.

„Nu există în niciun stat membru al Uniunii Europene aşa ceva şi în niciun PNRR. Există doar raportări din punct de vedere statistic, nu o plafonare la un anumit procent şi mai ales până când, pentru 50 de ani de acum încolo”, a comentat ministrul Budăi, citat de news.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Pai exista o solutie simpla la problema asta. Cresterea PIB-ului. Ah, asta nu se poate cand niste incompetenti sunt la butoane. Nah. E mai simplu sa ne imprumutam la dobanzi exorbitante pe care o sa le plateasca altii.

    • Românii au votat sărăcia, 30% PSD, 25% PNL.

    • Bla bla bla bla ….

    • Corect,dar demagogii ciolaci si budai nu sunt in stare sa gandeasca asa,ei se gandesc numai la consum nu si la investitii si dezvoltare!Si le asigura banivde consum votantilor lor,da-i cu alocatii si vouchere la “saraci” caci bogatio le au cu munca si impozitele!Tot la omul fe tip nou se gandesc socialisti de saracie!

  2. Unificati sistemul de pensiile speciale cunoscute si sub numele de pensii de serviciu, cu sistemul national de pensii si apoi cred ca veti gasi intelegere. Cei cu pensii speciale(de servicu) sa le manace sanatosi ca doar au patruzeci si ceva de ani iar generatiile viitoare, sa zicem din 2030 vor avea pensiii normale(desigur umpic mai mari, la o varsta normala de pensionare). Se poate gasi un sistem pentru politisti si militari pentru a putea munci pana la 65 de ani; mai intai in operativ, dupa ce incaseaza un glont trece sofer pe duba, apo la birou etc. N-am increde re intr-un militar, politist , magistrat, care si-a ales slujba asta exclusiv pentru stabilitate, salariu, pensie mai devreme si anumite facilitati. Vedem acum in Ucraina cat conteaza privilegiile…NADA! Toata lumea e soldat!

  3. Dar nici nu exista in niciun stat al UE atatea categorii de discriminati pozitiv, atatia „speciali” care se infrupta discretionar din bugetul tarii si nici exista clici care-si fac legi in baza carora sa nu fie trasi la raspundere. Clicile noastre feseniste sunt incomodate de conditiile UE care-i impiedica sa fie abuzivi. Vor banii si vor sa fie lasati sa-i toace fara sa dea socoteala, asa cum fac cu bugetul tarii.

  4. Nea Budai, da pensii nesimtite de 10-15 ori mai mare decat o pensie de inginer,profesor,medic, ai mai auzit tu si gasca voastra de politruci sa se intample in UE sau SUA, asa aberatii ? Bineinteles ca nu! Asta e problema ,nu 9,1% din PIB.

    • Minți! Singurii care iau pensii atât de mari sunt magistrații care oricum vor rămâne cu ele! Obiectivul e de fapt reducerea pensiilor militare după ce PSD le-a redus salariile! Totul pentru slăbirea României și beneficiul Rusiei!

    • @Mihai: lasa abureala, ca nu tine: magistratii pensionati cu tot cu auxiliari sunt in numar de 8.000 buc., garadatii (MAPN, MAI, cu auxiliarii lor) sunt mult peste 100.000 buc.! La cati generali pensionari are armata romana (inclusiv aia de „carton” gen Ilie Nastase), chiar crezi ca e comparabil cu banii „papati” de magistrati? Corect ar fi ca pensiile speciale sa nu mai existe, sa existe numai pensii de serviciu, asa cum exista in UE, pentru aceleasi categorii profesionale ca si in UE (de cand a fi primar/parlamentar/etc., e o profesie?…) si in aceleasi raporturi vis a vis de pensiile contributive. In UE, pensia unui militar nu este mai mare decat pensia unui profesor, informati-va! A unui magistrat, este mai mare (dar nu atat de mare ca la noi), informati-va!

  5. Budai asta se mai ocupa si cu altceva? 9.4 sta pe leoc dar PIB-ul urca – mai ales daca-i PSDNL la guvernare – nu-i asa mai Budai?

  6. Budigai cosmarul pensionarilor…. hahaha, sock si groaza 🤣🤣🤣🤣🤣

  7. Episodul 2569 din Telenovela Pensiilor aduce o surpriză colosală: ministrul Buda Spiruharetistul, intr-o aparitie surpriza la antena3sienen, in loc de ciutaciigrohaitori, a părut că a aflat și el că PNRR ul nu îl deranjează cu nimic în privința majorării pensiilor. Problema e că Buda&Danciuca trebuie să reformeze pensiile speciale și, efectiv, ei nu pot să aducă o asemenea năpasta peste nesimțiții Romanikai.
    Telenovela continuă.

  8. Budai minte cu nerusinare .
    Pensiile specia sunt problema . Doamne ! Cum ies ei in strada sasi apere peivilegiile . Sau si organizat i federatii de pensionari . Fiind tineri si cu pensii grase , isi permit orice .

  9. Condiționare de către ue a unui împrumut bănesc de sărăcirea pensionarilor, în una din cele mai sărace țări din uniune , prin impunerea procentului maxim cu cheltuielile pentru pensii la 9,4 din PIB, fără măcar să ceară o reformare a sistemului de pensii unde este un decalaj enorm între pensia minimă și pensia maximă de stat , ca exemplu nu de mult a fost știrea că a murit omul cu cea mai mare pensie și a cărui valoare era ceva peste 70 000 lei ,în timp ce avem pensie pe contributivitate și stagiu complet de cotizare de 1000 lei , deci un raport de 1 la 70 între pensia minimă și maximă de stat , tara respectivă avându un PIB de 240 000 000 000 euro și un număr de 4 794 524 pensionari, zic dar că o astfel de condiționare a unui împrumut bănesc de către ue este de neconceput într-o societate normală.
    O uniune care zice că se luptă pentru drepturile omului, drepturile copilului, drepturile minorităților , drepturile homosexualilor , egalitate de gen , etc, , cum de nu militează pentru drepturile salariatului la un trai decent care să se exprime prin nivelul salariului minim garantat, la dreptul pensionarului care a muncit tot timpul stagiului de cotizare pe salariul minim la o pensie care să-i asigure un trai decent ?
    De ce nu au condiționat acordarea împrumutului de creșterea PIB-lui măcar de două ori rata inflației , pentru ca acel împrumut să producă chiar și o mică bunăstare în țara respectivă . Deci pe ei nu-i interesează bunăstarea poporului ci doar ca procentul maxim din PIB cheltuit cu pensiile pe o perioadă de 50 de ani , să nu depășească 9,4 într-o țară în care pensia minimă pe contributivitate și stagiu maxim de cotizare poate fi echivalată la 25 de kilograme de salam victoria.
    Deci ei au impus acestă condiție de 9,4 % din PIB, chiar dacă PIB-ul anual nu crește nici măcar cu rata inflației , sau mai rău chiar dacă este în scădere față de momentul în care a fost semnat actul, caz în care pensiile nu numai că nu vor crește, dar se vor și diminua.
    În acest caz nu putem numi acestă condiționare, un act de tiranie , de barbarism?

    Un om care muncește 8 ore pe zi în zilele lucrătoare din lună , lună după lună , trebuie să poată beneficia de un trai decent , exprimat printr-un salariu minim garantat , care să fie actualizat anual.
    Un om care a lucrat tot timpul stagiului complet stabilit de cotizare la fondul de pensii de stat , pe salariul minim garantat, trebuie să beneficieze de o pensie care să-i asigure un trai decent , pensie care trebuie să fie de minim 80-90 % din salariul minim brut garantat.

    Pensia de asigurare socială de stat este un mijloc prin care statul asigură celui care a lucrat și are stagiul complet (adică cel stabilit)de cotizare la fondul de pensii de stat , la ieșirea din câmpul muncii, un trai decent , iar nu un mijloc pin care acesta să trăiască în toate îmbuibările posibile. De aceia socotesc că un raport între pensia de stat minimă și maximă de 1 la 3 este deajuns , deoarece fiecare pensionar are un corp pe care să-l hrănească și să-l îngrijească.

    Pentru a se asigura echitatea între contribuție și pensie , pentru un raport între pensia minimă și pensia maximă de stat de 1 la 3, se procedează după cum urmează:

    25% din salariul minim garantat ,cât se reține pentru fondul de pensii la cel cu salariul minim, reprezintă 1 punct lunar de pensie, atât timp cât salariul minim rămâne neschimbat. Dacă salariul minim se schimbă se schimbă și valoarea de 25% din acest salariu , dar ia va reprezenta tot 1 punct de pensie atât timp cânt noul salariu minim rămâne neschimbat.
    Dacă unul are un salariu de 6 ori mai mare ca salariul minim , cei 25% din acest salariu cu care acesta contribuie la fondul de pensii de stat , este echivalentul a 6 puncte lunare de pensie. Deci în cazul în care un angajat va avea un salariu mai mare decât salariul minim , el va contribui cu 25 % din salariul său la fondul de pensii de stat , dar acestă valoare va fi echivalată cu atâtea puncte de pensie lunare cât reprezintă raportul : salariul mai mare decât salariul minim / salariul minim.

    Pentru un stagiu de cotizare de 35 de ani vor vi nevoie de 12 ori 35 puncte lunare de pensie = 420 puncte lunare de pensie.
    Pentru pensia maximă , în cazul unui raport între pensia minimă și maximă de stat de 1 la 3 , vor fi necesare 420 ori 3 = 1260 puncte lunare de pensie.
    Din momentul în care cineva atinge 1260 puncte lunare de pensie , care corespunde pensiei maxime de stat pentru un raport între pensia minimă și maximă de stat , de 1 la 3, din acel moment nu i se vor mai reține bani pentru fondul de pensii de stat. În acest caz el va putea opta pentru a dirija cei 25 % din salariu , fie spre un fond privat de pensii , la care să poată contribui cu diferite sume și în timpul cât își dă contribuția de 25 % din salariul pentru fondul de pensii de stat până la îndeplinirea numărului de puncte pentru pensia maximă de stat , care în cazul dat este de 1260 puncte lunare de pensie, fie să dirijeze cei 25% din salariu spre trezoreria statului pe baza unui contract în care statul se obligă să indexeze anual acestă sumă cu rata inflației și anual omul să fie informat despre cuantumul sumei și cuantumul marii cu rata inflației, iar începând cu vârsta de 58 de ani omul să poată să scoată acești bani într-o singură tranșă dacă dorește. Deci omul să poată să-și asigure înainte de pensionare, când își găsește mai greu de lucru , o sursă de venit.
    Omul putând să aleagă în cazul în care a acumulat numărul de puncte pentru pensia maximă de stat , să nu mai contribuie nicăieri cu cei 25% din salariu, ci săi fie incluși în salariul pe care-l ia în fiecare lună.

    Nimeni nu trebuie să fie obligat să contribuie la fondul privat de pensii, atât timp cât nu a acumulat numărul de puncte pentru pensia maximă de stat.

    În cazul în care un om nu a îndeplinit până la vârsta de pensionare 420 de puncte se procedează după cum urmează:
    Pensia acordată unui pensionar cu stagiu complet de cotizare , respectiv unul care a acumulat 420 de puncte luare de pensie se împarte la 420 și se obține bani acordați pentru un punct de pensie lunar.
    Banii acordați pentru un punct de pensie lunar se înmulțește cu numărul de puncte lunare cumulate până la vârsta de pensionare și va fi obținută astfel valoare pensiei de sat potrivit punctelor acumulate prin contribuția lui la fondul de pensii de stat.
    În acest caz și cel care a contribuit doar o lună la fondul de pensii de stat va obține și el o pensie echivalentă acestei contribuții , adică de 420 de ori mai mică decât pensia minimă a unuia cu stagiul complet de cotizare la fondul de pensii.

    În cazul în care se aplică acest sistem, nu va mai fi nevoie ulterior de nici o altă lege a pensiilor , deoarece ele se vor regla automat în funcție de salariul minim garantat , care va fi actualizat anual.

    Întreb dar de ce nu au negociat cei de la ue și cei din țară , care au introdus în PNRR acel procent maxim de 9,4 % din PIB pentru cheltuielile cu pensiile , acest sistem de pensii prezentat mai sus, care este unul corect , echitabil și care asigură un trai decent pensionarului prin legarea pensiei minime de salariu minim garant de stat, salariu prin care se asigură muncitorului un trai decent? Acest sistem care asigură un raport suficient între pensia minimă și pensia maximă de stat, și care raport poate asigura și sustenabililitate și pentru bugetul de stat?

  10. ” De ce nu au condiționat acordarea împrumutului de creșterea PIB-lui măcar de două ori rata inflației , pentru ca acel împrumut să producă chiar și o mică bunăstare în țara respectivă . Deci pe ei nu-i interesează bunăstarea poporului ci doar ca procentul maxim din PIB cheltuit cu pensiile pe o perioadă de 50 de ani , să nu depășească 9,4 într-o țară în care pensia minimă pe contributivitate și stagiu maxim de cotizare poate fi echivalată la 25 de kilograme de salam victoria.”

    corectez expresia „stagiu maxim de cotizare” din textul de mai sus pe care l-am reprodus din comentariul anterior cu : stagiu complet de cotizare.

  11. Si ei de unde mai ia cate 2 pensii si 2 salarii?!?se tot induce ideea ca magistratii nu pot avea pensiile trecute pe contributie!cine zice?legea o da parlamentul,iar ei toti(ccr,csm,iccj,etc),politicieni,primari,etc. sunt obligati sa respecte legea!tot asa:o pensie sau un salariu!regionalizare,digitalizare,un parlament si un guvern foarte suple,fara judetene,si atunci ajung banii pentru toti!

  12. Eu vreau sa imi explice chestiuni legate de pensii ,doamna Tartacuta de la psd ,le zice mai bine ca „parintii si bunicii nostri” de o mie de ori .