G4Media.ro

Budapesta ar putea extinde în județele din vestul României programul prin care…

Foto: Peter Szijjártó (InquamPhotos / George Calin)

Budapesta ar putea extinde în județele din vestul României programul prin care dă bani fermierilor, în ciuda avertismentelor pe care le-a dat MAE încă din toamnă

Budapesta ar putea extinde în județele din vestul României programul prin care dă bani fermierilor, prin intermediul Fundației Pro Economica, cu sediul în Târgu Mureș, potrivit unei discuții pe care a avut-o liderul UDMR, Kelemen Hunor, cu ministrul de Externe ungar, Szijjártó Péter, care s-a aflat vineri la Cluj. MAE român preciza în toamna anului trecut că nu există consimțământul părții române pentru aceste proiecte.

„Vineri m-am întâlnit la Cluj cu Szijjártó Péter, ministrul afacerilor externe și al comerțului exterior din Ungaria. Îi mulțumesc că a venit și nu a anulat – din cauza pandemiei – întâlnirea noastră programată cu mult timp înainte”, precizează Kelemen Hunor într-o declarație remisă presei de UDMR.

„Am discutat cu Péter Szijjártó despre Programul de Dezvoltare Economică lansat de Guvernul maghiar și care a avut rezultate excelente în Transilvania, în ultimii ani. Dacă capacitatea bugetul de stat maghiar va permite, vom continua programul și în regiunea Partium, în a doua jumătate a anului. Acest lucru este important și pentru economia românească, deoarece astfel are loc o investiție de capital aici, iar solicitanții de fonduri își plătesc impozitele aici la nivel local. Depindem unii de alții, iar acest lucru se poate constata zilnic, în special în contextul crizei actuale. Statele sunt interdependente, deci atitudinea de solidaritate și sprijin trebuie să fie reciprocă”, mai declară Kelemen Hunor.

Liderul UDMR și Péter Szijjártó au discutat și despre persoanele care fac naveta zilnic între România și Ungaria pentru că au locul de muncă în localitățile din țara vecină.

În octombrie 2019, Ministerul de Externe preciza că nu există nici un acord bilateral între România și Ungaria și nici nu a transmis în alt mod consimțământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.

MAE susține că ”a atras atenția” Ungariei, arătând că ”acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro.

Citește răspunsul integral aici

Foto: Peter Szijjártó / sursa: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Scopul este ca cetatenii de etnie unguri sa aiba putere economica sa cumpere terenuri de la romani. Nu este deloc ok.

    • Se poate rezolva foarte simplu. Fermierii care aplica pentru subventii in Ungaria, vor primi din Romania doar diferenta pana la subventia din politica agricola comuna a UE.

      Daca Ungaria vrea sa-i sustina, n-are decat. Romania insa are obligata sa se asigure ca nu exista discriminare fiscala in functie de etnie.

    • Ba este f. ok, pentru ca acei bani, cum bine se spune in articol, se dau pentru sustinerea activitatilor agricole, si nu pt cumparat terenuri, cum un jmecher de aici incearca sa devieze discutia spre o minciuna de a lui.
      Pai daca statul roman nu isi ajuta cetatenii platitori de taxe si impozite, de ce nu are voie s-o faca altii?
      Pentru ca in UE libera circulatie a capitalului este garantata si reglementata. Inclusiv Romania s-a angajat sa respecte acest principiu.
      Atunci?

      (Se pare ca unora inca le mai arde sa bage fitile…)

    • Si pe ce criterii se dau banii egumen? Daca amandoi avem ferma si tu primești bani gratis doar pt ca esti ungur, cum pot eu concura cu tine?

      Daca esti tâmpit sau prost macar nu semnaliza.

    • Lasand limbajul tau mioritic deoparte, Ungaria isi imparte banii cum vrea ea, intrucat sunt banii ei. Atata timp cat nu incalca nicio norma europeana cu asta, n-ai ce comenta.
      Pe de alta parte, este extrem de rusinos ca un stat strain trebuie sa faca ceva ce este, sau ar trebui sa fie obligatia ta. Banii etnicilor sunt f. buni cand trebuie luati, dar cand sa dai ceva inapoi, ioc, e?
      Iar cand primesc ei ceva, mori de invidie, sa moara si capra vecinului, nu? Nu tie rusine?
      Si apoi ce e rau in bani moca care sunt investiti moca in Romania in care ciordeala este la rang de politica de stat, desteptule?
      S-apoi nu-mi spune tu mie ca din sutele de milioane de euro tocate de cucuresci in R. Moldova au ajuns cumva si la rusofonii de acolo, evident, cu proverbiala dedicatie ubercorecta damboviteana… 🙂
      Cred ca tu semnalizezi aiurea, amice.

    • Acele fonduri ale Ungariei sunt defapt total ilegale, pentru ca Ungaria preia fonduri Europene acordate Ungariei pe care apoi le distribuie in Transilvania pe criterii etnice. Se încalcă doua reguli: nu se respecta destinația fondurilor europene, fiind deturnate si nu se respecta regula UE care spune ca ajutoarele de stat sau finanțările statelor Europene nu pot discrimina pe criterii etnice. România ar putea oricând sa interzică fondurile căci sunt ilegale.

  2. Consimțământul cui? A unui guvern incompetent, de ciolănari „liberali” (cu întărituri pesediste gen Chirica & Co)? A unuia ca SIca Mandolină, gargaragiul mincinos Cîțu sau reprezentanta mafiei securisto-băsistă Turcan? PĂi pe ăștia, guv de la Budapesta nu dă nici măcar un scuipat

    • Poate oamenii de acolo pot trai mai bine ca parte a Ungariei.

      Statul roman nu da doi bani pe ei.

  3. Virtute, misiune, destin.

  4. Pai la ce prosti ne conduc, malai mare Iohanis si Sica Una Mica Mandolica, normal ca Ungaria face ce vrea la noi.

  5. Cinste Ungariei are o economie foarte puternica- face parte din Europa cea dezvoltata si civilizata – Europa Centrala .
    Romania nu are ce oferi cetatenilor pentru ca are o economie debila, furata cu disperare de cei aflati la butoane din prezent si trecut .
    Ce vom face in viitor ca UK nu mai este in UE, fondurile europene se vor diminua- si noi nu avem bani de terminarea autostrazilor si nici bani de furat din parandaraturi ?

    • Sunteti complet pe langa subiect, Ungaria este orice numai o țara europeană, este criticata de toate instituțiile europene pentru derapajele nedemocratice care nu fac cinste Europei, economia este una de neinvidiat (doar un exemplu depinde enorm de turism, 10% din PIB deși in Franța doar 3% din PIB depinde de turism deși e tara cu cei mai mulți turiști din lume 80 de milioane, in contextul coronavirusului se va vedea dezastrul economic din Ungaria). Din punct de vedere economic, toate județele din Transilvania sunt peste județele vecine din Ungaria la nivel de PIB/locuitor, mai puțin Sălaj, Harghita si Covasna, asta e realitatea, restul e propaganda de doi lei.

  6. deci kelemen hunor se refera la vestul transilvaniei drept „partium”…mda

    • Și o face din considerente istorice și logice până la urmă. Transilvania propriu zisă se referă la teritoriul voievodatului și anume exact partea intracarpatică incluzând și mare parte din Carpații Occidentali plus Țara Hațegului. Banatul, Crișana și Maramureșul s-au constituit ca părți distincte. Odată cu toate complicațiile de după Mohacs, Ioan Zapolya susținut de Soliman încearcă să acapareze sub sceptrul său cât mai mult din Regat dar rămâne până în 1541 doar cu voievodatul propriu zis plus „Partium regni Hungariae” adică părțile regatului Ungariei sau ” părțile ungurești „.(Maramureșul, Crișana de azi cu extindere departe până după Debrecen plus extremitatea estică a Banatului cu Caransebeșul). Până și printre primele mențiuni, ” terra ultra siluana ” țara de dincolo de păduri era ceva total distinct de ce întâmpla în presupusele ducate ale presupușilor Glad și Menumorut din Crișana și Banat. Faptul că la 1918 s-au trasat niște granițe și noi în limbajul cotidian ne-am obișnuit cu o Transilvanie în sens larg asta nu înseamnă că nu mai putem să ne raportăm la istorie pentru a numi corect cel puțin istoric regiunile unei țări, Partium-ul fiind una dintre acestea. (deși nu prea folosită de români pentru că dintr-un motiv sau altul deranjează)

  7. cand se dau bani gratis ….pe undeva este ceva ce nu este bine…..cine naiba da bani fara sa ceara ceva in schimb?