
Bugetul Capitalei pe 2025, adoptat cu amendamente și suplimentat cu aproape 600 milioane de lei. În aceeași sedință, surplus de 34 de proiecte pentru sectoarele 1-6 conduse de primarii partidelor PSD-PNL-PUSL reprezentate în consiliu
Bugetul Capitalei pentru anul în curs a fost aprobat joi seara de Consiliul General cu amendamente propuse de grupurile politice și de primarul general Nicușor Dan, chiar în ziua votului. Astfel, bugetul a fost suplimentat cu venituri în valoare de aproape 600 milioane de lei, iar Nicușor Dan s-a exprimat că „este foarte bine că există buget”, deși este unul „minimal”.
Consilierii PSD-PNL-PUSL au propus amendamente și au adoptat suplimentarea față de varianta inițială propusă, deși în urmă cu o săptămână susțineau public că bugetul 2025 este umflat din pix de Nicuşor Dan și că lipsesc cu desăvârşire proiectele mari.
La finalul unei ședințe de consiliu care a durat peste 5 ore, odată cu bugetul – care a trecut cu 38 de voturi din 55 – au fost aprobate și alte 34 de hotărâri de consiliu care privesc sectoarele 1-6 conduse de primari ai PSD-PNL-PUSL, care au reprezentare în consiliu. Aceste proiecte au trecut în urma unor negocieri cu primarul Nicușor Dan, după cum a recunoscut chiar acesta. Surse politice au afirmat pentru G4Media că Nicușor Dan a purtat negocieri direct cu primarii de sectoare.
Totodată, pentru că a fost adoptat bugetul, primarul general Nicușor Dan a promis și avizul pentru Primăria Sectorului 4 la Planșeul Unirii.
„Parte din discuţiile pe negocieri cu privire la buget s-au referit la acele multe hotărâri de Consiliu pe care le-aţi văzut votate la începutul şedinţei. Şi angajamentul meu era pentru avizul pentru Planşeul Unirii, pe care domnul primar o să îl aibă mâine dimineaţă”, a spus Nicuşor Dan, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul PMB.
Amendamentele introduse în ziua votului
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut mai multe amendamente, printre care cel care vizează continuarea construcției blocurilor de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea, cu o alocare de 89 de milioane de lei în credite de angajament și 64 de milioane de lei pentru credite bugetare. De asemenea, bugetul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a fost majorat cu 10 milioane de lei pentru consolidarea malurilor Lacului Herăstrău.
Un alt amendament a fost susținut de AUR, care a propus o suplimentare a bugetului Administrației Străzilor cu 5,8 milioane de lei pentru consolidarea unor infrastructuri majore, precum pasajele Lujerului și Bucur Obor, precum și Podul Băneasa. În plus, AUR a obținut 4 milioane de lei pentru documentația tehnico-economică necesară exproprierii unei suprafețe de 12 hectare din Parcul IOR, pentru amenajarea unui parc public.
Amendamentele comune ale grupurilor PSD, PNL și PUSL au prevăzut alocarea a 10 milioane de lei pentru extinderea Parcului Tudor Arghezi și construirea unei creșe și grădinițe pentru Școala Gimnazială nr. 194. Au fost majorate și bugetele altor instituții cheie, precum Direcția Generală de Asistență Socială (111 milioane de lei), Administrația Spitalelor (20 milioane de lei) și Palatele Brâncovenești (24 milioane de lei).
La propunerea REPER a crescut cu 20 de milioane de lei suma destinată bugetării participative.
Critici au venit din partea reprezentanților USR. Consilierul general Dragoș Radu (USR) a calificat bugetul ca fiind „ciopârțit și împărțit la prieteni”, criticând în special majorarea capitalului pentru Compania Eco Igienizare, despre care a spus că nu aduce nicio utilitate publică reală, având în vedere pierderile acestei companii din ultimii ani. De asemenea, el a subliniat că investițiile nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele majore ale capitalei.
De cealaltă parte, Cătălin Teniță (REPER) a descris bugetul ca fiind unul de „avarie”, fiind necesar să fie adoptat rapid pentru a evita întârzierile în plata obligațiilor către salariați și furnizori. Acesta a menționat însă că bugetul are „câteva miliarde în minus” și că va avea un impact negativ asupra sănătății, educației și altor sectoare esențiale pentru cetățeni.
Criticile au continuat și din partea consilierului AUR, Ovidiu Zară, care a adus în discuție întârzierile în plata sumelor datorate persoanelor cu dizabilități.
Pe de altă parte, viceprimarul Adrian Vigheciu (PSD) a menționat că amendamentele PSD au îmbunătățit considerabil bugetul, prin alocarea de fonduri pentru stimulentele persoanelor cu dizabilități și pentru Banca de Alimente.
Bugetul general al Capitalei pentru anul 2025 prevede venituri totale de aproximativ 11 miliarde de lei. Din această sumă, 7,318 miliarde de lei reprezintă veniturile bugetului local, iar aproximativ 923 de milioane de lei sunt destinate instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții din bugetul local. Bugetul instituțiilor care se finanțează integral din venituri proprii ajunge la 3,2 miliarde de lei.
Un buget minimal, dar cu investiții esențiale
Nicușor Dan a descris bugetul ca fiind unul „minimal”, care asigură funcționarea serviciilor publice, dar care lasă foarte puțini bani pentru investiții.
Primarul general a precizat că, din cauza scăderii continue a veniturilor Capitalei, bugetul a fost diminuat cu 30% în ultimii doi ani, ceea ce face ca unele dintre cele mai importante proiecte, cum ar fi modernizarea infrastructurii de termoficare și achiziția de noi tramvaie, să depindă în continuare de fonduri externe, precum împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și fonduri europene.
Nicușor Dan a criticat, de asemenea, repartiția „injustă” a fondurilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector, subliniind că acest lucru reprezintă o problemă de lungă durată pentru București, având în vedere că Primăria Capitalei se ocupă de infrastructură, spitale, transport public și alte servicii esențiale.
Ce câștigă sectoarele
În aceeși ședință în care s-a votat bugetul Capitalei, la cererea grupurilor politice au fost introduse pe ordinea de zi suplimetară alte 34 de proiecte ale căror beneficiare sunt primăriile de sectoare. Nicușor Dan a menționzat la finalul ședinței că aceste proiecte au fost parte din negocierile politice ca să fie votat bugetul.
Primăria Sectorului 1 a primit:
– cadrul în care se va înainta către Guvern cererea de a trece în domeniul public al Bucureștiului baza Sportivă „Cireșarii”
– dreptul de a se asocia cu Consiliul Național al Rectorilor ca să organizeze evenimente
Primăria Sectorului 2 a obținut:
– dreptul de a se asocia cu Metrorex pentru a începe un proiect de extindere a Magistralei M2 Pipera – Petricani
– dreptul de a se asocia cu STB pentru proiecte de mediu și mobilitate urbană
– cadrul prin care se va solicita trecerea terenului de pe strada Gara Obor 8A de la Ministerul Educației la Sectorul 2, pentru investiții care să permită dezvoltarea activităților sportive pentru Clubul Școlar Sportiv nr. 2
Primăria Sectorului 3 a obținut:
– dreptul de a schimba destinația pieței de pe Șoseaua Dudești – Pantelimon nr. 3 într-o parcare tip park and ride.
– dreptul de a se asocia pentru a realiza un pasaj pietonal subteran în zona Halei Laminor și de a interveni asupra carosabilului la intersecția Bulevardelor Basarabia cu 1 Decembrie
Primăria Sectorului 4 a primit:
– dreptul de a închiria pentru o perioadă de 10 ani (în loc de 5 ani) spațiile din Piețele Berceni – Olteniței și Apărătorii Patriei, cu posibilitatea de prelungire pe încă 10 ani.
– dreptul Primăriei Sectorului 4 să înceapă exproprieri (la care PMB urma să contribuie și cu 10 milioane de lei) pentru extinderea Parcului Tudor Arghezi și pentru construcția unei creșe și grădinițe pe Bulevardul Metalurgiei 214 -220, pentru Școala 194.
Sectorul 5 a primit:
– dreptul de a se asocia în vederea realizării Proiectului „Reamenajare urbană și amenajare zonă de promenadă” pe terenurile aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A
– dreptul de a începe pregătirea terenului din str Viilor 52 pentru construcția unor locuințe
– dreptul de a începe lucrările de amenajare a „Pieței 13 Septembrie
Primăria Sectorul 6 a obținut:
– dreptul de a-și înființa o companie municipală pentru organizarea de evenimente. Înainte de vot, USR a criticat acest proiect, susținând că această companie ar fi inutilă, pentru organizarea a numai 2 evenimente pe an. În replică, un consilier PNL a precizat că Sectorul 6 face, de fapt, minim 2 evenimente pe sezon.
Toate primăriile de sectoare au obținut dreptul de a se asocia cu Administrația Străzilor București (ASB) și de a colabora pentru repararea unor străzi.
Consiliul General a votat și un proiect care le va permite companiilor de salubritate să nu mai plătească taxe mari, în cazul în care tranzitează cu mașinile mai grele de 5 tone zona A, centrală, a Capitalei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.