G4Media.ro

Bugetul falimentului de stat. Minerii Dragnea și Teodorovici au intrat cu picamărul…

Bugetul falimentului de stat. Minerii Dragnea și Teodorovici au intrat cu picamărul în piața privată

Pomenile promise electoratului captiv și proiectele cu dedicație pentru clienții politici au pus PSD în fața realității: guvernul nu avea bani ca să facă bugetul pentru 2019. În goana disperată după bani, Dragnea, Vâlcov și Teodorovici au inventat taxe noi și le-au mărit pe cele existente. Cei trei mincinoși, care de doi ani ne spun cum scad taxele și impozitele, au găsit o motivație copiată din manualele Kominternului sovietic și ale KGB-ului: capitaliștii veroși din Occident își bat joc de țărișoara noastră, deci merită pedepsiți.

  • Scriam săptămâna trecută că Teodorovici e sub o presiune uriașă pentru a găsi rezolvarea unei ecuații imposibile: cum să acopere creșterile de pensii (8,4 miliarde de lei, potrivit proiectului legii pensiilor), creșterile de salarii pentru bugetari (circa 17 miliarde de lei, potrivit legii salarizării unitare) și noul fond de 10 miliarde de euro anunțat de Dragnea/ 10 miliarde de lei în varianta Dăncilă. Intuiam că vor apărea o serie de taxe și impozite noi, dar nu îmi imaginam că ele vor veni la pachet cu sfidarea regulilor pieței.

Și așa a apărut ”taxa pe lăcomie”. E sintagma care descrie perfect gândirea binară a incompetenților de la vârful PSD și al guvernului. Sunt conștienți acum că duc țara în default prin combinația de creșteri fără discernământ de salarii în mediul bugetar, creșteri de pensii, inventarea de noi pensii speciale, angajările la stat fără limită, slăbirea instituțiile prin politizare. Aveau nevoie de un narativ ideologic și au încercat să copieze discursul ultranaționalist, antioccidental al lui Viktor Orban. El însuși inspirat din manualul de propagandă al Kremlinului.

Sigur că băncile din România, ca toate băncile, încearcă să-și maximizeze profiturile, se mulțumesc cu creditarea statului în dauna privaților. Dar există alte instrumente pentru a regla relația stat – bănci,  instrumente care pot di folosite inteligent și fără a căsca o falie între populație și sistemul bancar. Încrederea între stat, contribuabili și bănci e ingredient esențial într-un stat funcțional, or Dragnea și marionetele lui fix asta încearcă să distrugă.

Credibilitatea acestui slogan e zero pentru cei care conștientizează cine sunt promotorii ”taxei pe lăcomie” și al celorlalte măsuri născocite ca pedeapsă pentru mediul privat. Liviu Dragnea e condamnat definitiv pentru fraudele la referendumul din 2012, e condamnat în primă instanță într-un dosar de corupție și a autorul moral al distrugerii economice a unui întreg județ. Darius Vâlcov e condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru corupție și a lăsat în paragină Slatina după două mandate de primar. Iar Teodorovici, omul care a atârnat toată viața în funcții la stat, nu a creat în viața lui nici o afacere, nu a condus nici o firmă, nu a gestionat vreo inițiativă privată.

La nivelul societății însă, conceptul inventat de Dragnea & co este extrem de periculos. Induce un hazard moral teribil prin transformarea băncilor în dușmanul de clasă care trebuie hăituit și pedepsit. Comportament tipic bolșevic, ”cine nu-i cu noi e împotriva noastră”. Că e inventat de consultanții străini ai PSD sau de liderul PSD însuși – nu mai contează. Importantă e însă reacția societății, care trebuie să sancționeze prompt aceste derapaje ideologice, așa cum a făcut cu derapajele din justiție ale aceluiași partid.

Pe scurt, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat marți seară, cu doar două săptămâni înainte de intrarea în vigoare, o serie de modificări radicale ale Codului Fiscal, cu impact major pe industrii întregi. Cele mai serioase schimbări sunt:

– impozit pe cifra de afaceri a băncilor (deghizată în taxă pe active) care îndrăznesc să utilizeze un indice ROBOR mai mare decât cel stabilit artificial de guvern ca fiind acceptabil (rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele băncile și în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei). ROBOR nu este un indice stabilit artificial, ci se formează în funcție de cererea și oferta din piață. Cu alte cuvinte, sancționarea (prin taxare) a băncilor care nu respectă indicele stabilit arbitrar dintr-un birou este o măsură evidentă anti-piață liberă
– impozit pe cifra de afaceri a companiilor telecom (3%, deghizată într-o taxă plătită anual de operatori la arbitrul pieței, ANCOM, de unde banii pot fi aduși rapid la bugetul de stat)
– impozit pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energiei electrice și termice (3%, mascată sub forma unei taxe plătite anual către arbitrul pieței, ANRE, de unde pot fi recuperați rapid la bugetul statului)
– mutarea banilor din taxa pe viciu de la construcția de spitale și finnțarea programelor de combatere a bolilor cronice la bugetul de stat, ca să acopere creșterile de salarii și proiectele baronilor
– plafonarea prețului la gazele naturale, la producători, la pragul arbitrar de 68 de lei / megawatt oră. O intervenție brutală în piața liberă, în condițiile în care România are un preț sub media regiunii. Romgaz (deținută de stat) și Petrom (controlată de OMV, cu statul acționar minoritar) vor fi lovite dur.
– Pilonul 2 de pensii e transformat de facto într-unul opțional. Contributorii se pot retrage după cinci ani de contribuit. Va urma, sunt convins, o campanie mediatică furibundă împotriva Pilonului 2, tocmai pentru a determina retrageri masive.

Teodorovici nu s-a oprit aici și a anunțat că Finanțele lucrează și la alte taxe. Un Teodorovici livid, vorbind cu gura uscată, fără urmă din expansiunea iresponsabilă cu care ne-a obișnuit în ultimii ani. Un ministru care, în ciuda aderenței fără cusur la inconștiența economică a stăpânilor Dragnea și Vâlcov, își dă seama perfect că a trecut câteva linii roșii: încălcarea regulilor pieței libere, distrugerea a zeci de afaceri prin impunerea noilor taxe (pe lângă giganții pieței energetice și telecom există sute de firme mici care vor dispărea din piață), bătaia de joc fără precedent la adresa mediului privat.

Ca și în justiție, economia poate fi pusă la pământ prin intervenția brutală a politicului în mecanismele de funcționare. Fără o reacție solidă a societății, PSD va înțelege că îi este permis să facă orice.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Pai să introducă tovarășii ăștia taxa de 100/% pe toate pensiile speciale, rente viagere, indemnizații către ,,revolutionari” și alte sinecuri acordate paraziților.

    • La modul cel mai serios , ar fi foarte corect ca aceste masuri sa fie implementate .
      Dar din pacate , nimeni nu v-a face asa ceva .

    • @A310
      Eşti atât de cretin încât scrii „v-a” în loc de „va”, postac PSDist ce eşti.

      Tot satul tău trebuie să fie plin de cretini analfabeţi ca tine. Roagă-te să nu cadă PSD-ul, rişti să mori de foame fără partid.

    • @2087
      A310 este un cretin notoriu, postac cu carte de munca, scrie pe mai multe forumuri (il urmaresc de ceva timp). Din pacate moderatorii sunt prea indulgenti cu jigodiile astea si nu le fac vant din prima. A incercat el pe partea logica si penibil-argumentata, s-a umplut de rahat iar acum a intrat pe nisa lui Asistat – incearca la rupere, confirma tot ce spune partidul si trece la alt forum, pt alta postare.
      Un idiot, nu merita sa-l bagi in seama

  2. Cam tot ce au propus acum e un fel de japca.
    Cat despre robor, e saltat artificial, ca sa jupoaie bizonul mioritic. Acum ei profita de asta, nu mor de grija noastra.

    • ROBR este sltal „artificial” si de inconstienta guvernului care a aruncat cu bani in populatie si a dus inflatia pe la 5%. Cand inflatia era sub 1% si ROBOR-ul era sub 1%. A inceput s-o ia inflatia la deal, a luat-o si ROBOR-ul la vale. C-asa-i in tenis!!!!

      Sunt curios ce-o sa faca ministerul finantelor, aka dandy Teodorovici, cand va iesi pe pietele financiare internationale sau nationale sa ceara imprumuturi pentru finantarea dezmatului (deficitului) bugerat! Ce dobanda o sa primasa in „freza”!

      PS. O sa-i impoziteze suplimentar?????
      PPS. Prostia este infinita! Nu doare si nu se trateaza.

  3. De obicei hotii sint hoti pentru ca sint timpiti si nu stiu sa faca traiasca altfel. Asa si psd-ul, o data pe deceniu aduce Romania in pragul falimentului cu largul concurs al cetatenilor ei. Neam de masochisti, de.

  4. Escrocii astia folosesc cuvantul „inteligent” tocmai pentru a ascunde prostia si incompetenta lor:
    „realizare a unei creşteri economice inteligente, sustenabile şi inclusive” – asa se deschide ordonanta lor de urgenta de cacat!

  5. Dvs. nu cunoasteti din interior cum functioneaza o multinationala si cum isi realizeaza cu adevarat profitul, daca puteti sa scrieti atat de partizan si de naiv despre cum o sa fie afectate bancile si OMV.

    Aberatii ca darea in plata nu ar trebui sa existe, nu o majorare de taxe (pe care toate categoriile de entitati enumerate de dvs. o pot suporta lejer, doar cu o reducere oarecare a profitului).

    • Eu cand vad comentarii de genul ma apuca plansul…
      Domsoara’ nici o companie nu va plati majorarile de taxe din profit,nicaieri in lumea asta…majorarile de taxe,mai ales neprevazute, sunt platite din majorarea produsului/serviciului finit.
      Cu alte cuvinte toti bani pe care ii cer idioti astia acum vor fi platiti de populatie.

    • Dupa ce va mai linistiti din plans, zic sa aveti in vedere si ca (mai ales in cazul bancilor) asupra clientilor transferi diferenta in plus pana la limita la care te scoti sau pe tine sau pe ei din piata.

  6. Domnule Pantazi, despre furtul a 1/2 din cresterea anuala a pensiilor n-ai nimic de zis?!

  7. Nu este bine ce faceti. Faceti tot tipul apel la societatea civila, la oameni ca sa iasa in strada. Vedeti ca astazi nimeni nu prea mai iese in strada. Ieri Tudor Chirila a protestat singur in Piata Victoriei, de exemplu. Presupunand ca oamenii vor iesi masiv la proteste (cateva milioane in toata tara) presimt ca situatia ar putea degenera si am putea ajunge la lupte de strada, formarea de trupe de gherila, la fel ca in America de Sud. Repet, ideea de proteste este foarte buna, insa care ar trebui sa fie limitele acestor proteste si ce garantie am avea ca aceste proteste vor functiona si in urma lor guvernul si PSD-ul vor fi distruse?

    • Noi toti vrem numai garantii. E bine ca psd -lade si dragnea – tariceanu ne dau in fiecare zi garantia ca distrug statul de drept si economia Romaniei. Esti multumit cu aceste garantii ?
      Cineva spunea pe buna drepate : ” DACA NU LUTI PENTRU CEEA CE VREI, MERITI CEEA CE AI „

    • Atunci iesi dracu’ in strada si urla! Este goala Piata Victoriei. Eu nu sunt in Romania, altfel m-as duce, insa cei care sunt acolo ar trebui sa protesteze ! Vrei lupte de strada? No problem, insa va fi o nebunie totala…la asta ma refeream. Oamenii protesteaza de doi ani de zile si nu s-a schimbat nimic, ce te face sa crezi ca acum s-ar schimba ceva in al 12-lea ceas? Pricepi ca doar o revolutie ar putea schimba ceva ori ba? Insa o revolutie cu cateva milioane, nu doar cateva zeci de mii.

  8. Sa vedem ce zice Firea. Taxarea suplimentara a Elcenului (in faliment de altfel) aflata in subordinea Primariei Bucuresti se va transpune intr-o majorare cu cel putin 3% a gigacaloriei. De altfel, si la energie electrica.
    Tot contribuabilul va plati aceasta taxa de 3%.
    Dl. Pantazi, nu cred ca va exista o reactie a societatii in urmatoarele saptamani. In fond, romanii nu sunt francezi (mai ales ca vin sarbatorile). Poate treptat in urmatoarele luni, odata cu majorarile la utilitati.

  9. Un articol degeaba !

  10. Invazia căpuşelor…

  11. Taxa pe lacomie nu s-ar aplica si pe averile lor nemasurate? Si tot nu le ajunge, tot vor sa mai fure.
    Poate se gandesc si la o taxa pe prostie. Aici s-ar incadra ei cu brio, dar si tot poporul pentru ca de treizeci de ani ii lasa sa faca ce vor. Ripostele anemice din ultima vreme nu fac decat sa-i incurajeze sa faca tot ce-i taie capul. Capete de prosti redusi mintal, insa hotia si tupeul sunt dincolo de orice limita.

  12. Ca sa va dati seama ce insemna propunerile astea facute de idioti astia priviti putin pe BVB sa vedeti scaderi la companiile energetice si telecom
    In mod normal per total aceste scaderi vor duce si la scaderea in ansamblu a BVB si inca nu au fost implementate…sa vede-ti atunci efecte

    • Eu cand vad comentarii d-astea, m-apuca plansu’!
      Domnule, dvs. cunoasteti serios Bursa de la Bucuresti ca dimensiune pt a va ambala atata?!

  13. @littlemasha, explica tu, ca stii bine bursa, ce inseamna asta:

    La ora 14:06,
    Banca Trasilvania se apropie de o scădere de 20%
    BRD de -15%.
    Romgaz pierde 11,43%,
    Trasngaz -12,5%,
    Electrica -13,51%,
    OMV Petrom -13,5%.

    Indicele de referință BET înregistrează cea mai mare scădere din ultimii 10 ani – spun oficialii Bursei. În primele 3 ore s-au făcut tranzacții cât într-o săptămână normală de funcționare.

    Vi se pare ok? Trebuie sa nu ne ambalam? Chiar nu intelegeti ca investitorii scapa masiv de actiunile romanesti? Chiar nu intelegeti ca bursa e cel mai bun indicator al increderii in economie? Stam si ne uitam calm cum niste dobitoci distrug economia reala, pentru ca nu li se mai inchide lor bugetul?