Bugetul pentru finanțarea partidelor s-a dublat în 2018 față de anul trecut cu bani luaţi de la despăgubiri. De ce au nevoie partidele de mai multe fonduri de la buget
Bugetul partidelor politice aproape s-a dublat în 2018 față de 2017, iar în ultimii trei ani a crescut exponențial, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului de Finanțe transmis unui cititor G4Media.ro. De notat că dublarea bugetelor în 2018 este greu de justificat, având în vedere că nu suntem în an electoral. Pe de altă parte, a trebuit să fie tăiați bani de la alte capitole bugetare pentru a susține aceste cheltuieli sporite cu finanțarea partidelor. Ministrul de Finanțe de la momentul dezbaterilor pe legea bugetului, Ionuț Mișa, a explicat că vor fi tăiați bani de la despăgubirile acordate foștilor proprietari, iar propunerea unui deputat USR de alocare a unor bugete mai mici pentru partide a fost respinsă.
(Foto: G4Media.ro/ Mini-afiș lipit pe peronul stației de metrou la Universitate)
Andreea Drugus a avut curiozitatea să afle cât cheltuie statul cu partidele din România, așa că a transmis Ministerului Finanţelor o solicitare oficială în baza legii 544. Ministerul i-a răspuns în urmă cu două zile că ”în ceea ce privește anul 2018, față de forma aprobată de Guvern a proiectului legii bugetului de stat pe 2018, prin care pentru finanțarea partidelor politice era alocată suma de 38.452 mii lei (38 de milioane), precizăm că, urmare a dezbaterii din Parlamentul României a proiectului de lege, a fost adoptat un amendament prin s-a majorat subvenția pentru finanțarea partidelor politice cu suma de 16.548 mii până la nivelul sumei de 55.000 mii lei (55 de milioane)”.
Potrivit cifrelor avansate de Ministerul Finanțelor, bugetul pentru finanțarea partidelor politice a fost în 2017 de 30.075 de mii de lei (30 de milioane), în 2016 a fost de 16.427 de mii de lei (16 milioane), iar în 2015 era de doar 6762 de mii de lei (6 milioane). De aici rezultă că bugetul pentru finanțarea partidelor s-a dublat în fiecare an.
Raspuns Min Fin by Ivy2008 on Scribd
Potrivit datelor oficiale, cheltuielile partidelor au crescut foarte mult în ultimii trei ani. Dacă în 2015 au raportat cheltuieli egale cu bugetul alocat de la stat, odată cu modificarea legislației care le dă posibilitatea partidelor să obțină rambursarea cheltuielilor din campania electorală de la bugetul de stat, sumele alocate acestora depășesc mult bugetul alocat prin lege. Astfel, în 2016 se fac rambursări în valoare de 46.660 de mii de lei de la bugetul de stat (46 de milioane) iar în 2017 nivelul rambursărilor se ridică la 43.729 de mii de lei (43 de milioane).
Amendamentul prin care bugetul pentru finanțarea partidelor a crescut a fost depus la dezbaterea proiectului de buget de către deputatul Mircea Drăghici, care este și trezorierul PSD. În motivația care însoțește amendamentul se arată că ”având în vedere evoluția finanțării partidelor politice din ultimii 10 ani, atingerea pragului de 0, 04% din veniturile la bugetul de stat în legea bugetul de stat în anul 2017, precum și evoluția legislației electorale, cred că acest prag trebuie menținut sau chiar îmbunătățit pentru a asigura o mai mare independență a partidelor politice (…)”
În cursul dezbaterilor, singurul care s-a opus creșterii bugetului pentru partide politice a fost deputatul USR, Claudiu Năsui. Propunerea sa ca bugetul să fie redus a fost însă respinsă, iar la întrebarea de unde vor fi luați bani, ministrul de finanțe de atunci, Ionuț Mișa, i-a explicat că de la despăgubirile care ar trebui acordate proprietarilor deposedați abuziv de statul comunist. Propunerea lui Năsui a picat, vezi aici un fragment video
Potrivit surselor politice consultate de G4Media.ro, una din explicații este că partidele mari au nevoie de mai mulți bani deoarece se confruntă cu problema datoriilor neplătite, făcute în campaniile electorale. În toamna anului trecut, presa raporta că PSD a acumulat datorii record, peste 35 de milioane de lei, dar şi PNL, ALDE sau PMP acumulau datorii rostogolite de la un an la altul. (sursa Digi24)
Pe de altă parte, acțiunile procurorilor DNA din ultimii ani au descurajat utilizarea de bani negri, fapt care a determinat partidele să se orienteze către finanțările de la buget.
Ce spun însă specialiștii în problema finanțării partidelor politice? Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice: ”Cred că aceste creșteri nu au o justificare firească, ci mai degrabă sunt determinate de noua politică marca PSD: „pentru că putem”! Partidele au ajuns sa aibă în ultima perioadă datorii și procese de executare silită tot mai dese. Singura scăpare din aceasta situație, având în vedere tot mai marea presiune a DNA exercitată atât pe partide, cât și pe clienții care primeau favoruri prin contractele cu statul, iar apoi întorceau bani la negru din care se plăteau aceste datorii, este să plătească prin mărirea subvențiilor primite de la buget. Sigur, trebuie amintit și sindromul partidului cu susținători de carton. PSD a declarat la Tribunalul București, la ultima raportare, că are 509.331 membri de partid. Dacă aceștia ar cotiza fie și 2-4 lei pe lună, atunci PSD ar avea venituri de milioane în fiecare lună și atunci nu ar fi nevoit să spargă pușculița bugetului de stat ca să plătească factura de curent la sediul din Roșiori de Vede”.
Problema finanțării partidelor este un subiect delicat peste tot în lume. Pe de-o parte, o finanțare mai mare de la buget le-ar asigura într-adevăr o independență mai mare și ar diminua sursele de corupție. Pe de altă parte, nimic nu împiedică partidele să strângă cotizații dacă au nevoie de mai mulți bani, ceea ce partidele românești nu fac. Unele partide au ajuns într-o situație atât de critică, încât, potrivit surselor G4Media.ro, au ajuns în situația de a face credite pentru a-și putea continua activitatea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii