Bugetul Sănătății 2024: cum trecem de la cheltuieli la investiții? (P)
Un dolar investit în sănătate aduce înapoi în societate, sub diferite forme, între 2-4 dolari, arată studiul McKinsey Global Institute – Prioritizing Health. Cu toate acestea, potrivit actualului proiect de buget pentru anul 2024, Guvernul vede banii alocați în sănătate doar ca pe o cheltuială, nu ca pe o investiție.
Cheltuielile pe cap de locuitor pentru sănătate în România au fost cele mai scăzute din UE în anul 2021, conform profilului de țară al României pentru anul 2023, publicat recent de Comisia Europeană.
Cu o valoare de 1.663 EUR, cheltuielile totale pe cap de locuitor pentru sănătate în România au fost mai mici decât jumătate din media UE în 2021. Cheltuielile curente pentru sănătate au reprezentat 6,5% din PIB-ul României, din care aproape 80% din surse publice, se arată în raport. Cu o mică creștere față de raportul anterior, speranța de viață a românilor de 75,3 ani, rămâne la coada clasamentului european, o speranță de viață mai scăzută având doar bulgarii și letonii.
Factorii de decizie dezbat în aceste zile bugetul alocat sănătății pentru 2024, o propunere de buget care nu reflectă în acest moment nevoile reale ale pacienților români.
Din analiza efectuată asupra proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2024 precum și din experiența dobândită în anii anteriori, mai ales în anul 2023 care a fost afectat de multiple disfuncționalități de finanțare a medicamentelor și serviciilor medicale, rezultă că acesta nu reflectă nevoile reale ale sistemului de sănătate, cu consecințe negative asupra sistemului, dar și asupra pacienților din România.
În opinia Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, bugetul alocat sănătății este mai mult decât un instrument de prezentare a veniturilor și cheltuielilor, acesta este fundamentul strategic pentru asigurarea sustenabilității sistemului de sănătate, stabilind obiectivele cheie de finanțare și constituind angajamentul autorităților publice de a finanța politicile și strategiile de sănătate asumate în documentele programatice la nivel național și european, cu efect final asupra accesului la serviciile de sănătate și indicatorii stării de sănătate din România.
Ce soluții există pentru o mai bună finanțare a sănătății?
Acestea au fost discutate în cadrul evenimentului „Sănătatea românilor între speranțe, provocări, investiții și inovație: o viziune europeană” organizat de ARPIM, la final de noiembrie.
La eveniment au participat, printre alții, Ministrul Sănătății – Prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Finanțelor – Marcel Boloș, Președintele ANMDMR – Dr. Farm. Răzvan Prisada, reprezentanți ai Parlamentului European, reprezentanți ai Parlamentului României, voci importante din lumea medicală și a pacienților.
Și pacienții cred că o mai bună finanțare a sănătății ar rezolva probleme importante din sistem. „Politica de finanțare a sistemului de sănătate trebuie schimbată. Sistemul de sănătate trebuie să fie unul stabil. Nu mai trebuie să vorbim de rectificări bugetare la fiecare 3-6 luni. Lucrurile astea nu fac decât să impacteze negativ procesul de planificare. Nu vom avea acces la inovație fără o stabilitate financiară în sistemul de sănătate. Avem nevoie de finanțări pe perioade mai lungi, pe perioade de minim trei ani, care să ajute serviciile medicale”, a declarat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
9% pentru Sănătate
- Creșterea investițiilor în sănătate va îmbunătăți rezultatele, va spori performanța economică și va îmbunătăți sustenabilitatea fiscală
- Accesul la terapii inovatoare are un impact pozitiv social și economic
- Stimularea cercetării-dezvoltării industriei farmaceutice inovatoare ar avea efect pozitiv pentru sănătatea și bugetul unei țări
“Sistemul de sănătate din România este subfinanțat într-o măsură considerabilă, iar propunerea noastră este de a crește alocarea pentru sănătate la 9%, un procent care ne-ar apropia de media europeană care este de peste 10%”, au mai spus reprezentanții ARPIM.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank