Buletin de București: Jaful de la Centrul „fantomă” al Primăriei Capitalei – hotel la Bran, vilă în Bragadiru, vacanțe și mașini de lux cu bani „scoși la sacoșă” din Centrul de Protecție a Plantelor București / Nicușor Dan a anunțat desființarea instituției
Timp de aproape 10 ani, între 2007 și 2016, din bugetul Centrului de Protecție a Plantelor (CPP) București „s-au scurs” peste 10 milioane de lei. Acești bani au ajuns direct în buzunarele directorului care conduce de aproape 24 de ani instituția care se ocupă cu tratarea plantelor din Capitală, susțin procurorii DNA, potrivit jurnaliștilor de la Buletin de București.
Fondurile publice ajungeau direct la directorul Mihail Dan Grigore prin afaceristul de la care instituția cumpăra produse fitosanitare la prețuri supraevaluate.
Patronul firmei cu care lucra directorul vindea produsele la prețuri chiar și de 3,5 or mai mari decât cele de pe piață, iar în unele cazuri primea bani pentru servicii pe care nu le mai presta. „Surplusul“ care rămânea în firmă era scos cash și înmânat sub formă de comision, „la sacoșă”, șefului CPP, potrivit sursei citate.
Sumele erau „reinvestite“ de director, care și-a construit o pensiune de aproape 1,5 milioane de euro la doar 6 km de Castelul Bran, o casă de lux în orașul ilfovean Bragadiru și a renovat un alt imobil.
Tot cu bani din bugetul instituției pe care o conducea și-a cumpărat doi bolizi și a fost în 35 de vacanțe de lux în 20 de țări, printre care și unele exotice precum Jamaica, Indonezia sau Oman.
Deși procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Dan Grigore în 2021, acesta este încă la conducerea instituției.
În discuția cu reporterii Buletin de București, directorul CPP a susținut în repetate rânduri că rechizitoriul DNA nu este bazat pe fapte, ci doar pe declarația lui Petre Iancu, despre care spune că a făcut denunțul doar pentru a scăpa de acuzațiile de evaziune fiscală. Mihail Dan Grigore susține și că acest prejudiciu urmează să fie stabilit de instanță și abia apoi, dacă se confirmă, instituția va face tot posibilul să-l recupereze. Până atunci, instituția nu ar putea să calculeze vreun prejudiciu.
Acesta a susținut și în convorbirea telefonică faptul că părinții lui au construit pensiunea Hillden din satul Șimon de lângă Bran din banii economisiți în cei 40 de ani de muncă. Întrebat dacă poate spune cât a investit tatăl lui în pensiune, directorul a spus că nu știe și că „părinții nu dau socoteală copiilor cu ce fac”.
Legat de vacanțe, inițial a declarat că nu a fost în atâtea și că procurorii DNA nu au informații corecte. Ulterior, a revenit și a transmis că a dat cardul unui prieten care a călătorit cu el prin aceste țări.
Iancu Petre, afaceristul care ducea banii în plic directorului, a confirmat inițial informațiile, însă la câteva minute distanță a revenit cu un mesaj în care susține că am greșit numărul. Numărul de telefon pe care a fost contactat este cel declarat în SEAP și apare la toate tranzacțiile făcute de firma acestuia, AGC Agrofert.
Procurorii anticorupție au început să investigheze achizițiile publice făcute de Centrul de Protecție a Plantelor București în 2016, când afacerile dintre directorul Mihail Dan Grigore și Petre Iancu au fost întrerupte.
Ancheta DNA a durat aproape cinci ani și abia în 2021 dosarul a fost trimis în judecată la Tribunalul București, unde se află și acum în camera preliminară, adică nu a început judecata efectivă.
La mai bine de 16 ani de la prima sacoșă cu bani scoasă din Centrul pentru Protecția Plantelor București, prescrierea faptelor se apropie de termen.
În 5 septembrie, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a pus în dezbatere publică proiectele de hotărâre pentru desființare a cinci instituții din subordinea Primăriei Capitalei, potrivit site-ului Primăriei. E vorba despre patru instituții culturale înființate în mandatul Gabrielei Firea, pe care Nicușor Dan le consideră neperformante și cu atribuții dublate de alte centre culturale, plus Centrul de Protecție a Plantelor, care are atribuții similare cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement.
Citește integral pe Buletin de București.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii