Bulgaria a fost condamnată să plătească 109.000 de euro pentru romii alungați din propriul sat / Ei au fost evacuați de jandarmi în urmă cu trei ani și casele lor declarate ilegale iar în mijlocul iernii zeci de familii au rămas fără adăpost
Bulgaria a fost condamnată să plătească despăgubiri în valoare de 109.000 de euro celor 56 de romi care au intentat un proces la Strasbourg împotriva țării pentru expulzarea lor din satul Voivodinovo aflat în regiunea Plovdiv, transmite SEGA, citată de Rador.
Povestea de acolo a început în ianuarie 2019, după ce șeful forțelor speciale în vârstă de 33 de ani a fost bătut de doi romi. Atacatorii au fost identificați și condamnați, dar consecințele celor întâmplate au afectat întreaga comunitate de romi din sat. Mulți romi sunt evacuați, deoarece casele lor au fost declarate ilegale, iar în mijlocul iernii zeci de familii au rămas pe străzi.
Ulterior, 56 de persoane au intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și ieri aceasta a decis în favoarea lor. În fața instanței, aceștia sunt reprezentați de Comitetul Helsinki din Bulgaria (CHB). Strasbourg acceptă că autoritățile bulgare au încălcat dreptul la viață privată și de familie și dreptul la nediscriminare a romilor. „Autoritățile locale și reprezentanții guvernului de atunci nu numai că nu au încercat să prevină această persecuție, ci au organizat-o și au încurajat-o”, rezumă CHB.
În total aproximativ 100 de romi, inclusiv femei însărcinate, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități, au părăsit satul Voivodinovo. La două zile de la incident, vicepremierul de atunci Krasimir Karakachanov a vizitat satul și a dispus „curățarea” imediată a clădirilor ilegale, ceea ce a dus la demolarea unora dintre ele, iar după intervenția primarului, apa și electricitate au fost tăiate în toată mahalaua.
Acest lucru a făcut practic imposibil ca oamenii să se întoarcă la casele lor, chiar și cei care doreau să se întoarcă, în ciuda condițiilor proaste și a riscului, au fost opriți de poliție, la cererea autorităților locale, amintește CHB. De asemenea, statul nu a respectat nici ordinul de la Strasbourg din aprilie 2019 pentru ca 16 solicitanți, majoritatea minori, să primească cazare adecvată.
CEDO a subliniat că romii din sat au fost puși într-o situație care i-a făcut să se teamă și că, ulterior, aceștia nu au putut să se întoarcă la casele lor, indiferent de statutul lor ilegal. De asemenea, atrage atenția în mod deosebit asupra faptului că vicepremierul Karakachanov a făcut declarații colective extrem de stigmatizatoare despre etnia romă. Este vorba despre replica sa „țiganii au devenit foarte obraznici”, pentru care, în anul 2021, Înalta Curte Administrativă a găsit motive pentru a căuta discursuri instigatoare la ură.
Strasbourg se oprește, de asemenea, asupra declarațiilor primarului din satul Voivodinovo, Dimităr Toskov, și din municipiul Marița, Dimităr Ivanov, conform cărora „opinia publică este una – nu există întoarcere”; „vor fi multe necazuri în viitor dacă romii se vor întoarce în sat”; „acum este timpul să plece; „le vom plăti transportul din Bulgaria până unde vor ei”. Potrivit CEDO, o astfel de demonstrație publică de neacceptare a romilor este un adevărat obstacol în calea întoarcerii lor pașnice.
Din cauza lipsei de acțiune a diferitelor autorități – primari, poliție și parchet -, oamenii au fost alungați din casele lor, iar această inacțiune nu a fost sancționată în țară. „Acest caz este un exemplu terifiant legat de cât de spontane sunt sentimentele anti rome în societatea bulgară și cât de dispuse sunt autoritățile bulgare să le respecte în loc să se opună”, a comentat avocata Diana Draghieva de la Programul de protecție juridică al CHB.
„În decizia sa, CEDO a constatat lacune foarte grave în activitatea instanței și a parchetului”, a mai subliniat președintele CHB, Krasimir Kânev. Potrivit acestuia, odată constatată încălcarea, ne așteptăm ca parchetul să dispună o anchetă și să ia măsurile necesare pentru aducerea celor vinovați în fața justiției. Pe lângă despăgubirea de 109.000 de euro, statul mai datorează 9.000 de euro pentru cheltuieli de judecată pentru procesul de la CEDO.
Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii