G4Media.ro

Bulgaria a primit o palmă de la Bruxelles: Comisia Europeană nu vede…

Bulgaria a primit o palmă de la Bruxelles: Comisia Europeană nu vede condamnări pentru corupție și va păstra monitorizarea MCV

Noua Comisie Europeană (CE), în frunte cu Ursula von der Leyen, nu este mulțumită de progresele înregistrate de Bulgaria în combaterea corupției. De aceea, intenționează să mențină Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), pentru ridicarea căruia guvernanții de la Sofia au dus bătălii epice. Președintele anterior al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a încheiat mandatul în toamna anului trecut, cu promisiunea că monitorizarea pentru Bulgaria va fi ridicată. Ministrul bulgar de justiție, Danail Kirilov, a promis chiar că își va da demisia dacă acest lucru nu se va întâmpla.

Promisiunea din partea președintelui anterior al Comisiei Europene aproape că a coincis cu sfârșitul mandatului fostului procuror general al Bulgariei, Sotir Țațarov. În cei șapte ani în care el a condus Parchetul de la Sofia, singura condamnare pentru corupție, nici aceea definitivă, într-un proces pentru care s-a făcut multă vâlvă, a fost împotriva fostului primar al cartierului Mladost, Desislava Ivanceva.

 Problemele sunt aceleași

Actuala Comisie Europeană, în mod evident, nu este însă de acord cu guvernanții bulgari în ceea ce privește combaterea corupției.

În așa-numitul “Pachet de primăvară cu recomandări” pentru state, Comisia declară că va continua monitorizarea asupra Bulgariei. În unul dintre documente se menționează că Bulgaria a obținut progrese serioase în privința reformelor legat de lupta împotriva corupției – constatare repetată și în rapoartele periodice anterioare ale Comisiei Europene, care – concominent cu aceasta – subliniau că progresele nu sunt suficiente.

Acum suntem în aproape aceeași situație – Comisia Europeană subliniază că e necesar “un număr solid de condamnări definitive pentru corupție la nivel înalt pentru a se dobândi încredere în sociatate”.

Comisia subliniază și alte probleme nerezolvate de către Bulgaria – anchete pentru crimă, volumul de muncă disproporționat între instanțe, precum și lipsa de eficiență a parchetelor locale.

O altă problemă nerezolvată este spălarea de bani, mai subliniază Comisia Europeană în recomandare. În acest clasament, Bulgaria nu este singură. Probleme similare are și Danemarca, Estonia, Letonia, Malta, Suedia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Slovacia și Finlanda.

Actuala întorsătură în poziția Comisiei Europene, chiar dacă este prezentată pe un ton diplomatic, este o avertizare serioasă la adresa autorităților bulgare, în contextul dorinței guvernului ca țara să fie primită rapid în așa-numita anticameră a zonei euro.

 Demisii la Sofia?

Nimeni din Bulgaria nu a făcut deocamdată comentarii publice privind poziția Comisiei Europene. Nu e clar nici dacă ministrul bulgar de justiție, Danail Kirilov, este gata să renunțe la funcția sa. Din documentul dat publictății de Comisie nu reiese în mod clar cum va fi menținută monitorizarea.

De remarcat că nu se amintește nimic de lupta împotriva crimei organizate, care ani de zile a fost menționată împreună cu corupția.

Sursa: Mediapool / Traducerea: Mirela Petrescu (Rador) / Foto: Piața Parlamentului din Sofia / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Bulgarii au crezut ca prin lipsa de condamnari demonstreaza lipsa coruptiei.
    Culmea este ca asa se intampla peste tot in lume. Numai ca, dupa ce ti s-a pus o eticheta, este foarte greu sa scapi de ea. Si in mod sigur, calea aleasa de bulgari nu ii va ajuta in acest sens.

    • Nu ajută la combaterea corupţiei tratarea românilor şi bulgarilor ca indezirabili în spaţiul Schengen.

  2. „Bulgaroi cu ceafa groasa” – Alo, Dom Csaba de la CNCD, daca ma reclama Uniunea Bulgarilor pt discriminare, aveti in vedere ca nu eu am spus-o ci Eminescu , da ? :)) – credeau ca in MCV se intra ca in branza ?

    PS. Pai n-am intrat noi in epoca de aur a luptei anti coruptie, cu legi si institutii functionale si credeau vecinii ca intra cu o condamnare de doi bani ? :)))))))))))))

    PPS. Vom intra si noi si ei in momentul in care Europa va fi pe trei sferturi „Statele Unite ale Europei ! Daca nu cumva si atunci vom avea un statut special dpadv ! :))))))))))))))))))))))))

  3. Cea mai mare coruptie a fost la Bruxelles, cand fostul comisar-sef Baroso a trecut sa-si cashuiasca mandatul la Goldman Sachs dupa ce le-a salvat clientii cu cumpararea datoriei grecesti. La fel, cred ca hastagul anticoruptie de pe aici chiar il sustine pe Trump pentru ca altfel SUA va avea in Biden un personaj de mi de ori (in dolari ) mai corupt decat Dragnea.

  4. Ce va mai f…te grija de altii in loc sa va uitati in kourtea voastra mai intai! Daca bulgarii au primit o astfel de „palma”, inchipuiti-va romanilor ce „sut in k…our” ar trebui sa le dea, pentru stadiul in care sunt acum! Vai de boborul asta prea atoatecunoscator intr-u toate si din orice parte! Da’ dahstepti sunteti bei! D-aia ati ajuns la „coada evropei” si a lumii, ce zic!

    • Lasa bre ca și tu esti foarte „dăștept”.

  5. Nu-i problema; incaseaza o palma peste ceafa lor groasa, dar noua ni se vor da doua cizme in cur; asa ca sa ne vina mintea la cap:- una pentru deficit bugetar si a II- a pentru legislatia de incurajare a coriuptiei. Ma intreb daca accesul inSchengen, preconizat in acest an, si despre care nu se mai discuta, va fi favorizat de propagarea COVID in comunitatile de „iobagi” din abatoarele olandeze, germane, britanice si belgiene, la care cu mari ” eforturi si sacrificii”au ajuns si functionarii nostridin MAE; daca nu propagau infectia MAE nu stia ce-i „iobagia”? D-lorEmil Hurezeanu, Luca Niculesacu, .. ma intelegeti?

  6. Daca ai condamnati, e semn ca ai coruptie. Daca nu ai condamnati, ai coruptie ascunsa. Daca ai condamnati in celula si condamnati lipsa, iepurasule, iar n-ai sapcuta.