G4Media.ro

Bulgaria are nevoie de 300.000 de lucrători străini, dar nu de oriunde

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Bulgaria are nevoie de 300.000 de lucrători străini, dar nu de oriunde

Bulgaria trebuie să introducă cote pentru angajarea forței de muncă din țări non-UE, a declarat un specialist în domeniul resurselor umane, Gheorghi Pârvanov, membru al Comitetului Executiv al Confederației pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dar importul de muncitori ar trebui să se facă cu un echilibru între diferitele țări și nu ar trebui să ca țara să primească prea mulți muncitori dintr-o anumită țară, deoarece acest lucru poate duce la alte efecte, a mai spus acesta, potrivit Rador.

Între 250.000 și 300.000 este deficitul de forţă de muncă pe piața bulgară, a spus expertul în resurse umane. 70.000 reprezintă penuria de muncitori sezonieri. Separat, cu o viză de trei ani în întreprinderile de producție din cele mai diverse industrii, este de așteptat ca până la sfârșitul anului să fie angajaţi 30-35.000 de muncitori, în funcţie de nevoile industriei. România, de exemplu, importă 100.000 pe an, dar există acolo o cotă care nu poate fi depășită.

„Ambasadele bulgare din străinătate nu sunt pregătite pentru acest aflux de muncitori străini. Probabil vom importa aproximativ 35-40.000 de persoane anul acesta. Anul trecut erau mult mai puține, iar în urmă cu 5-6 ani importam 5.000-6.000 de oameni pe an”, spune expertul în resurse umane. Și adaugă: „Deocamdată, avem cele mai bune impresii legat de cei veniţi din Kârgâzstan, Uzbekistan, Kazahstan. Aceştia sunt cel mai aproape de mentalitatea, cultura, limba noastră și se adaptează bine. Acum există un mare interes din țări precum India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan. Există şi cazuri individuale din Vietnam și Africa de Nord și din alte țări”.

Salariul muncitorilor străini din țări terțe este între 500 și 700 de euro: „Acești oameni vin din țări în care salariul mediu este de 200-300 de dolari brut. Scopul lor este să trimită 100-150-200 de euro familiilor rămase acasă. Totuşi, ei vin fără a avea o idee despre nivelurile prețurilor și despre nivelul de trai”, a comentat Pârvanov.

Totuși, potrivit acestuia, importul de muncitori străini nu amenință locurile de muncă pentru bulgari, deoarece tabloul demografic din Bulgaria este tragic, iar populația aptă de muncă a scăzut sub 3 milioane de locuitori, iar o mare parte dintre aceștia nici nu lucrează, nici nu studiază, nici nu e în căutarea unui loc de muncă.

Pârvanov a subliniat că, prin lege, lucrătorii străini din țările din afara UE trebuie să aibă aceleași salarii și toate beneficiile suplimentare pe care le au muncitorii bulgari. Cu toate acestea, expertul în resurse umane consideră că înainte de a importa personal din țări non-UE, trebuie să ne asigurăm că toate rezervele de pe piața forţei de muncă din Bulgaria sunt epuizate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează