Bulgaria are nevoie de ajutorul României pentru a salva patru paciente. Femeile sunt victimele unui fals chirurg estetician
Un spital bulgar are nevoie urgent de ser anti-botulinic din România, deoarece de acolo se poate livra cel mai rapid. Preparatul este necesar pentru femeile din Bulgaria care au trecut pe la falsul medic Arina Otipova pentru proceduri de înfrumusețare cu Botox. Patru au fost internate la Spitalul „Pirogov” din Sofia cu simptome de botulism iatrogen, potrivit Rador Radio România.
Directorul Spitalului „Pirogov”, Valentin Dimitrov, a spus că de câteva zile caută non-stop serul anti- botulinic. În Bulgaria există o cantitate extrem de limitată la Academia Medicală Militară. Acest lucru a dus la căutarea în țări vecine. Șeful spitalului de urgență a spus că sunt necesare trei fiole de antitoxină pentru fiecare dintre paciente. Prețul unei fiole este de 3000 de leva (circa 1500 de euro-n.trad.).
Până în 1989, la societatea comercială Bull Bio, ce ține de Centrul Național de Boli Infecțioase și Parazitare, s-a produs serul antibotulinic, care se administrează imediat după depistarea celor mai precoce semne de intoxicație cu botulină (uscarea gurii, pupile dilatate, vedere dublă, dificultăți la înghițire și altele). Serul anti-botulinic de la Bul Bio este un ser imunitar purificat și concentrat, care este format din fragmente de imunoglobuline ce neutralizează în mod specific toxinele formate de bacteria Clostridium botulinum de tip A, tip B și tip E și creează imunitate pasivă. Imunoglobulinele au fost obținute prin hidroliză enzimatică și fracționare din plasmă de cai imunizați cu toxine și toxoizi ai bacteriei Clostridium botulinum de tip A, tip B și tip E.
Potrivit șefului Bul Bio, dr. Rumen Kofinov, la Centrul Național de Boli Infecțioase și Parazitare, producția de ser a fost suspendată din cauza lipsei de materie primă (plasmă ecvină hiperimună).
Specialiștii în boli infecțioase au declarat pentru „Trud News” că în urmă cu aproximativ zece ani, fiecare spital trebuia să aibă un stoc de ser antibotulinic, ca o asigurare că va avea cum să reacționeze în caz de botulism alimentar. Organizațiile de pacienți „Împreună cu tine” l-au întrebat zilele acestea pe ministrul Sănătății de ce lipsește antitoxina botulină în Bulgaria.
„În legătură cu cazurile scandaloase ale pacientele care au trecut prin proceduri cosmetice, ne punem întrebarea ce facem dacă avem cazuri de botulism din toxiinfecții alimentare?” În mod tradițional, bulgarii consumă legume conservate în casă.
În prezent, nu există niciun medicament autorizat pentru utilizare în Uniunea Europeană care să corespundă INN Botulinum antitoxin și ATC (clasificarea chimică anatomo-terapeutică a OMS) cod J06AA04 conform procedurii centralizate a UE. În Bulgaria, nu există un medicament corespunzător autorizat pentru utilizare potrivit unei proceduri naționale.
Prin urmare, este reglementat normativ ca atunci când tratamentul în țară nu are alternativă și este în interesul sănătății pacienților, să se asigure un medicament neautorizat. Astfel, în Bulgaria, medicamentul cu INN Botulinum antitoxin poate fi importat de un angrosiști la solicitarea unei instituții medicale de îngrijire spitalicească.
Luni după-amiază s-a anunțat că Parchetul Raional din Sofia s-a autosesizat și a demarat o anchetă în cazurile victimelor după administarea de toxina botulinică.
Sursa: TRUD / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.