Bulgaria are un deficit bugetar de 8,7%, România de 8, 6% in timp ce media UE este de 2,9% / Șase țări europene au raportat în primul trimestru excedent bugetar
În al treilea trimestru al anului 2024, nivelul mediu al deficitului bugetar al statelor din UE nu s-a schimbat față de nivelul de 2,9% din PIB, raportat în perioada anterioară. Asta arată evaluările preliminare ajustate sezonier ale Eurostat, date publicității recent pe site-ul agenției, transmite BTA. , potrivit Rador Radio România.
Nivelul mediu al deficitului bugetar al țărilor din zona euro a rămas de asemenea neschimbat, la un nivel de 2,6% din PIB-ul acestor state. Deficitul bugetar al Bulgariei, în al treilea trimestru al anului 2024, se ridică la 8,7% din PIB-ul țării. Bulgaria are cel mai mare deficit bugetar în această perioadă dintre toate statele membre ale Uniunii Europene pentru care sunt furnizate date. Asta arată o evaluare preliminară a Eurostat, care este ajustată sezonier.
Țările din Uniunea Europeană care au avut cel mai mare deficit bugetar în vara anului trecut au fost Bulgaria (8,7%), România (8,6%), Polonia (6,7%) și Franța (6,3%). Regulile fiscale ale Uniunii Europene cer ca deficitul bugetar al fiecăreia dintre țările blocului comunitar să nu depășească 3 la sută din PIB. În nouă țări din UE, deficitul bugetar a fost de peste 3 la sută, potrivit datelor Eurostat.
În al treilea trimestru al anului 2024, șase țări din UE raportează un excedent bugetar – Irlanda (+14,5 la sută din PIB), Cipru (+4,9 la sută), Danemarca (+2,7 la sută), Portugalia (+2,2 la sută), Grecia (+2,2 la sută) și Țările de Jos (+0,1 la sută).
Veniturile totale ale statelor din Uniunea Europeană în trimestrul trei al anului 2024 s-au ridicat la 46,4 la sută din PIB-ul lor, comparativ cu 46 la sută în perioada anterioară. Veniturile statelor din UE au crescut, ajustate sezonier, cu aproximativ 42 de miliarde euro comparativ cu al doilea trimestru al anului 2024. Cheltuielile publice totale au crescut la 49,3% din PIB, de la 49,2% în trimestrul anterior. Cheltuielile țărilor din UE au crescut, ajustate sezonier, cu aproximativ 27 de miliarde de euro comparativ cu al doilea trimestru al anului 2024.
Sursa: 24CHASA / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.