G4Media.ro

Bulgaria califică drept ”cinism” decizia Olandei de a-i refuza accesul la Schengen…

Sursa: Facebook/ MIPE

Bulgaria califică drept ”cinism” decizia Olandei de a-i refuza accesul la Schengen și cere dovezi că granița sa poate fi trecută ilegal ”cu 50 de euro”

Președintele bulgar a criticat decizia Olandei de a bloca aderarea țării la spațiul Schengen, care nu necesită pașapoarte, calificând-o drept un act de „cinism”, transmite presa locală.

Reacția președintelui Rumen Radev vine după ce guvernul premierului olandez Mark Rutte a anunțat pe 2 decembrie că va fi de acord cu aderarea României și Croației la spațiul Schengen, dar va bloca admiterea Bulgariei.

„În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primește cinism”, a scris președintele bulgar Rumen Radev pe Facebook. „Eforturile noastre nu merită să fie neglijate! Eforturile noastre nu merită insulte!”, a declarat ministrul și de interne Ivan Demerdjiev.

„Olanda nu are dreptul să nu ne vrea în Schengen. Modul în care au procedat este absolut inacceptabil, nefondat din punct de vedere politic și juridic”, a declarat ministrul Justiției, Krum Zarkov, la televiziunea bulgară de stat.

La rândul său, procurorul general Ivan Geșev a declarat că procuratura nu are nicio dovadă că frontiera bulgară poate fi trecută în schimbul a 50 de euro, comentând o declarație făcută de premierul olandez Mark Rutte pentru NOS Nieuws pentru a justifica decizia Amsterdamului de a bloca intrarea Bulgariei în spațiul Schengen.

Rutter a declarat că veto-ul său a fost determinat de faptul că Bulgaria nu a obținut rezultate satisfăcătoare în lupta împotriva corupției și a crimei organizate.

Miniștrii justiției din UE vor decide cu privire la acceptarea Bulgariei, Croației și României în Schengen în cadrul unei reuniuni care va avea loc pe 8 și 9 decembrie. Acceptarea noilor membri în Schengen necesită unanimitate.

Radev și Demerdjiev au declarat că autoritățile bulgare de frontieră fac „eforturi extraordinare pentru a asigura securitatea” frontierelor Uniunii Europene.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat pe 2 decembrie că este „prea devreme” pentru a schimba poziția Olandei în ceea ce privește Bulgaria.

Hoekstra a declarat că Olanda poate reconsidera problema doar atunci când va deveni clar că Bulgaria are un mecanism eficient de stat de drept capabil să facă față corupției și crimei organizate.

Austria și-a exprimat, de asemenea, rezervele cu privire la aderarea Bulgariei la Schengen. Cancelarul Karl Nehammer a declarat că țara sa susține aderarea Croației, dar se opune aderării Bulgariei și României.

Comisia Europeană a declarat de mai multe ori că Bulgaria, România și Croația îndeplinesc criteriile și sunt pregătite pentru aderarea la spațiul Schengen. Parlamentul European a cerut ca aceste țări să fie acceptate în zonă fără întârziere.

Spațiul Schengen permite persoanelor să circule liber, fără verificări de identitate, peste frontierele interne a 26 de state membre, dintre care patru nu fac parte din UE.

Bulgaria, România, Croația, Irlanda și Cipru sunt singurele țări din UE care nu fac parte din spațiul Schengen, în timp ce Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, țări care nu sunt membre UE, sunt membre, relatează RFE/RL.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. WoW, 50 de euro? Ce au crescut prețurile și la Bulgari, 25 de euro nu le mai place… Inflația, bat-o vina.

  2. Nu din cauza ca sunt ortodocsi, ca bulgarii, romanii, sarbii, ucrainienii, ci din cauza ca acestia nu pot asigura stoparea migratiei, fortata de Turcia, fara ajutor de la UE si Frontex.
    Dar nici croatii nu pot. Va fi macel.

  3. Problema olandezilor este taxa de 50 € . Le strică piața. La ei e 5000/ container. Civilizație.

  4. No bine no…nu cu 50 dar cu suta sigur treci prin doua state. Vorba cuiva; at vazut vre-un vames cu o singura casa sau circuland cu tricicleta? 😄

  5. Daca e sa-mi dau cu parerea: în Bulgaria am vazut mai multe camere de supraveghere pe șosele decât in România.
    Sa nu-mi spuneți ca emigrantii calatoresc pe jos sau pe drumuri comunale…