Bulgaria continuă să fie supusă unor acţiuni hibride sistematice ale Rusiei
Bulgaria continuă să fie ţinta unor acţiuni hibride sistematice ale Rusiei menite să influenţeze luarea deciziilor naţionale suverane de natură strategică, se arată în Raportul privind situaţia apărării în anul 2023, elaborat de Ministerul Apărării de la Sofia şi aprobat de Consiliul de Miniştri în această săptămână.
Raportul remarcă participarea Bulgariei, împreună cu Turcia şi România, la operaţiunea de deminare în Marea Neagră, o cooperare fără precedent între cele trei state.
De asemenea, este subliniat schimbul sporit de informaţii al Elementului de Coordonare Navală cu Forţele navale ale Turciei, României, Franţei, Flotei a VI-a SUA şi Comandamentului Maritim Aliat.
Au existat interceptări reale ale aeronavelor militare ruseşti în 2023, se arată în raport, fără a fi specificat un anumit număr. S-a remarcat însă „o scădere a intensităţii prezenţei militare a Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al Mării Negre”.
În 2023, Grupul de luptă al NATO a atins capacităţile operaţionale iniţiale pentru comandă şi conducere la nivel de „brigadă” în operaţiunile de luptă defensive. Bulgaria a semnat acorduri cu Grecia şi România pentru a îmbunătăţi sistemul NATO de alimentare cu combustibil pe flancul estic.
Raportul aminteşte că NATO a impus cerinţe mai mari forţelor naţionale de apărare. „În acest scop, vor fi necesare cheltuieli semnificativ mai mari pentru apărare”, se arată în document. Printre motivele deficitului de personal militar se numără şi „campaniile de dezinformare cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.
Sursa: BNR / Rador Radio România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank