Bulgaria, decuplată în premieră de România într-un dosar extern: vizele pentru SUA
Românii vor putea călători în Statele Unite fără vize din luna martie, în timp ce Bulgaria rămâne cu obligativittea vizelor. Pentru prima dată în ultimii ani, Bulgaria este separată de România pe o problemă atât de importantă. Cele două țări au intrat împreună în UE, NATO, Schengen și era de așteptat ca acest lucru să se întâmple și legat de vizele americane, dar Bucureștiul a fost cu siguranță înaintea Sofiei, arată o analiză a agenției bulgare Sega, citată de Rador.
Astfel, din UE, doar Bulgaria și Cipru mai au nevoie vize pentru SUA. Recent, la Sofia a fost secretarul adjunct pentru Afaceri Internaționale al Departamentului de Securitate Internă al SUA, Adam Hunter, care a anunțat diplomatic că „Bulgaria a făcut progrese semnificative în îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Programul de scutire a vizelor și în eforturile de consolidare a cooperării bilaterale în sfera securității”.
El a adăugat că „va fi nevoie de mai multă muncă pentru a îndeplini criteriile tehnice și de securitate din cadrul programului, precum și pentru a reduce numărul de respingeri a cererilor de viză pentru nonimigranți până la procentul necesar pentru îndeplinirea condițiilor de includere în Programul de scutire de viză (Visa Waiver Program – VWP)”. Criteriile VWP sunt stabilite prin lege în Statele Unite ale Americii și nu pot fi modificate sau revocate.
Una dintre cele mai importante condiții pentru ca unei anumite țări să i se acorde statutul de stat fără viză în SUA este ca rata cererilor respinse pentru vize americane ale cetățenilor săi să fie de sub 3%. În iulie ambasadorul Bulgariei, Gheorghi Panaiotov, a anunțat la Nova TV că rata de respingere este de 9 la sută. Acum se susține că respingerile sunt deja în jur de 6%, ceea ce este, de asemenea, dublu față de ceea ce este necesar.
Între timp, Ministerul bulgar de Externe a lansat o campanie de informare și instruire, care are ca scop pregătirea mai bună a cetățenilor care solicită vize americane. Imaginea campaniei este actrița Maria Bakalova.
„Cea mai importantă sursă de informații din care bulgarii se pot informa despre cum să se comporte la interviu, ce tip de viză să aleagă – aceasta este pagina special dezvoltată vizaacademy.com”, explică și Eleonora Dimitrova, care conduce Direcția pentru Comunicare Strategică și Diplomație Publică a ministerului.
Ce este Visa Waiver ?
Programul Visa Waiver este prezentat și într-o postarea pe Facebook a Ambasadei României în SUA. Acesta este un „parteneriat cuprinzător de securitate între Statele Unite și anumite țări care permite cetățenilor acelor state să călătorească în Statele Unite fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri”. De asemenea, se menționează că programul are „o componentă importantă pentru combaterea terorismului și a criminalității transfrontaliere, inclusiv migrația ilegală, care necesită un schimb constant de informații cu țările participante, sprijinind în același timp comerțul și călătoriile în scopuri turistice sau de afaceri”.
În prezent, cetățenii a 42 de țări pot călători în SUA în cadrul programului de eliminare a vizelor. Odată cu aderarea României la acesta, cetățenii români „nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la interviuri la un consulat american, ceea ce face ca procedura să fie mult mai ieftină și să nu mai fie consumatoare de timp”. Cetățenii țărilor, inclusiv cei care nu au nevoie de viză și doresc să meargă în SUA, trebuie „să se înregistreze în Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA) înainte de a călători în SUA și să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate”, potrivit Ambasadei României în SUA. „Autorizația de călătorie, care înlocuiește vizele actuale, este valabilă doi ani, are intrări/ieșiri nelimitată în/din SUA în această perioadă și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile; costul autorizației de călătorie este de 21 de dolari”, se mai arată în material.
Ministrul de Externe al României, Emil Hurezeanu, a explicat că după evenimentul oficial care va avea loc vineri la Washington, România va deveni a 43-a țară din lume ai cărei cetățeni nu vor avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. În prezent, eliberarea vizei necesită un interviu la consulatul SUA și plata unei taxe, amintește agenția.
„Unul dintre cele mai importante criterii pentru obținerea acestui privilegiu a fost reducerea ratei de refuz al vizelor. În ceea ce privește calendarul previzibil – la 10 ianuarie va avea loc ceremonia oficială, aceasta va fi anunțată oficial de către secretarul pentru Securitate Internă și șeful Misiunii diplomatice a României la Washington; urmând ca decizia să fie publicată în Monitorul Oficial al SUA, asta nu se va întâmpla imediat, dar bănuiesc că va fi înainte de 20 ianuarie, ziua preluării mandatului noii Administrații Trump”, a explicat ministrul.
Anterior, miercuri, Ambasada României la Washington a anunțat că pe 10 ianuarie va fi anunțată oficial ridicarea vizelor pentru SUA pentru cetățenii României. Aceasta va avea loc la o întâlnire la Washington între secretarul pentru Securitatea Internă, Alejandro Mayorkas, și ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru. Întâlnirea dintre Mayorkas și Muraru va avea loc la Departamentul de Securitate Internă de la Washington. La acesta, reprezentantul guvernului american îl va informa oficial pe reprezentantul statului român despre decizia autorităților din SUA de a accepta România în programul Visa Waiver, care permite călătorii fără viză în SUA pentru o perioadă de până la 90 de zile în scopuri turistice sau de afaceri. Vor fi anunțate detaliile tehnice și data intrării efective în vigoare a noului regim de călătorie în SUA pentru cetățenii României, a informat ambasada.
Muraru subliniază că eliminarea vizelor pentru SUA va aduce beneficii importante românilor – aceștia vor putea călători mai ușor, stimulând astfel comerțul și investițiile, precum și turismul și contactele directe. La 27 noiembrie, Departamentul de Stat al SUA a confirmat că România a îndeplinit criteriile privind nivelul de refuz de vize – în anul fiscal 2024 (de la 1 octombrie 2023 până la 30 septembrie 2024) vizele americane au fost refuzate pentru 2,61% dintre solicitanții din România.
Sursa: SEGA / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii