G4Media.ro

Bulgaria devine un centru regional pentru conservarea patrimoniului cultural în sud-estul Europei

sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Bulgaria devine un centru regional pentru conservarea patrimoniului cultural în sud-estul Europei

Bulgaria va fi un centru regional pentru conservarea patrimoniului cultural din Europa de Sud-Est, anunță Institutul Național pentru Patrimoniul Cultural Material. În septembrie va fi creat un grup de lucru care va începe integrarea în domeniul patrimoniului cultural material între Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania și Turcia, potrivit publicației locale 24Chasa, citată de Rador.

Inițiativa este a institutelor de cultură franceze din Sofia și București, ambasadelor din cele două capitale, Institutului Național pentru Patrimoniu Cultural Material, Școlii Chaillot de la Centrul pentru Arhitectură și Patrimoniu din Paris. Prin intermediul acesteia, țările din regiune vor lucra împreună pentru protecția patrimoniului cultural material și vor căuta finanțare europeană pentru proiecte comune.

„În ultimii 100 de ani, atitudinea față de patrimoniul cultural material s-a schimbat. Acesta nu mai aparține doar cetățenilor respectivelor state, ci este o valoare istorică și culturală globală care trebuie protejată, arătată și adaptată timpurilor moderne, astfel încât să o păstrăm și transmitem generațiilor următoare”, a comentat directorul Institutului Național pentru Patrimoniu Cultural Material, arh. Petru Petrov.

Experți din Bulgaria, România și Franța discută deja despre primele subiecte ale cooperării regionale – stațiunile de pe litoral în secolul XX și schimbul cultural de-a lungul fluviului Dunărea. Moștenirea arhitecturală a secolului trecut a fost, de asemenea, un subiect special în timpul președinției franceze a Consiliului UE. „Stațiunile socialiste” din sud-estul Europei atrag de mult timp interesul cercetătorilor și al turiștilor ca martor unic al mediului cultural și al vieții de dinainte de căderea Zidului Berlinului. Acestea fac parte din istoria europeană încă nescrisă a stațiunilor de pe litoral, care a început în îndepărtatul 1760, adaugă Institutul Național pentru Patrimoniul Cultural Material.

Pe lângă faptul că leagă zece țări, Dunărea este mult mai mult decât un simplu coridor de transport. Fluviul este traseul unui dialogul cultural în care orașele riverane se influențează reciproc și se schimbă în timp. Centrul francez pentru arhitectură și patrimoniu lucrează cu 31 de țări din întreaga lume, dar cel mai vechi parteneriat al său este cu Bulgaria. Institutul Național pentru Patrimoniul Cultural Material și Ecole de Chaillot organizează de mai bine de 20 de ani cursuri de specialitate pentru arhitecți. Lor li se vor alătura arhitecți din țările participante la inițiativă. (Traducerea Rador: Mirela Petrescu)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Cultura” = tone de superstitii si ‘complex Faustian’ impachetate frumos.