Manfred Weber: Bulgaria intră în Schengen la începutul anului viitor, România mai așteaptă
Bulgaria va face parte din Schengen cu frontierele aeriene la începutul anului viitor, a declarat liderul europarlamentarilor din PPE şi principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, la o întâlnire cu liderul Grupului Parlamentar al GERB şi vicepreşedinte al acestui partid, Ţvetan Ţvetanov, transmite publicația bulgară 24 Chasa, preluată de Rador.
Weber şi Ţvetanov au dezbătut, la Bruxelles, aşteptata aderare a Bulgariei la Schengen cu frontierele aeriene, începând de anul viitor, situaţia politică în Europa şi aşteptatele provocări din campania pentru zona euro, în anul 2019. Weber şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea Bulgariei la Schengen pe calea aerului, într-un interviu pentru ziarul 24 Chasa, la Helsinki, la câteva minute după ce a câştigat nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, la Congresul PPE din data de 8 noiembrie, în capitala Finlandei.
Prin Ţvetanov, luni, Manfred Weber a salutat cabinetul lui Boiko Borisov pentru cel mai pozitiv raport de monitorizare al Comisiei Europene.
În schimb, accesul României în spațiul Schengen este blocat din cauza corupției. A spus-o cu subiect și predicat în luna iunie premierul Olandei, Mark Rutte. ”Pentru a adera la spațiul Schengen, România și Bulgaria trebuie să îndeplinească anumite condiții definite în MCV, iar corupția e una dintre cele mai importante”, a spus el pe 11 iunie în Parlamentul European.
”Salut faptul că România și Bulgaria au această aspirație de a adera întru totul la acquis-ul Schengen și într-adevăr au făcut eforturi mari… Dar o înțelegere e o înțelegere și nu putem accepta țări în Schengen dacă nu îndeplinesc toate criteriile de aderare”, a mai spus Rutte.
Reamintim că Olanda se opune aderării României la Schengen încă din 2011.
Anul acesta, România a avut cel mai critic raport MCV de la aderarea la Uniunea Europeană, cauzele fiind ofensiva împotriva independenței justiției și a luptei anticorupție declanșată de coaliția PSD-ALDE-UDMR.
Foto: Premierul Bulgariei, Boiko Borisov / Sursa: Euro2018.bg
Citește și:
- Cel mai dur raport MCV despre situația Justiției din România: Opt recomandări suplimentare din partea Comisiei, printre care stoparea legilor Justiției, a Codurilor penale, a numirii și revocării procurorilor-șefi
- Bulgaria primește termen de ridicare a MCV anul 2019, România nu
- Tudorel Toader anunță că va evalua decizia Comisiei Europene și spune că MCV ”are iz politic, are multe interese, foloseste standarde duble”
- Asociație a procurorilor: Recomandările din raportul MCV nu sunt opționale
- Toate atacurile PSD-ALDE la adresa UE după MCV și rezoluție: De la ”pumnul aplicat suveranității”, la ”când Brâncuși făcea statui, ei învățau homosexualitatea” și ”dragă UE, ești o c… satanistă”
- Dragnea a refuzat în mod repetat să spună dacă Parlamentul va ține cont de recomandările din raportul MCV
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii