G4Media.ro

Bulgaria îşi menţine obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie…

Sursa foto: Pexels

Bulgaria îşi menţine obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024 / Leva este deja ancorată de euro la un curs de schimb fix 

Bulgaria îşi menţine obiectivul de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2024 şi planurile de a începe plăţile în euro fără o perioadă de tranziţie, după ce se va alătura zonei euro, au anunţat miercuri oficiali guvernamentali şi ai Băncii Centrale, transmite Reuters.

În iulie 2020, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.

Bulgaria şi Croaţia vor trebui să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, astfel că cel mai devreme în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro.

Conform proiectului planului naţional aprobat miercuri pentru intrarea Bulgariei în zona euro, cetăţenii acestei ţări vor putea de asemenea plăti cu moneda naţională, leva, o lună după adoptarea monedei unice.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţările când se alătură zonei euro este că nu mai pot folosi rata de schimb ca protecţie în urma unui şoc economic, dar leva este deja ancorată de euro la un curs de schimb fix pe care Sofia s-a angajat să nu îl modifice.

„Introducerea euro este planificată fără o perioadă de tranziţie, iar data adoptării euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficială de plată. Conversia va fi făcută aplicând cursul de schimb fix între euro şi leva”, se arată într-un comunicat comun al Băncii Centrale şi al Ministerului de Finanţe.

Ţările candidate la aderarea la zona euro trebuie să dovedească soliditatea finanţelor publice, că inflaţia este sub control şi cursul de schimb este stabil înainte de a putea trece la moneda unică.

Bulgaria este unul din cel puţin îndatorate state din UE. Anul trecut, deficitul său fiscal a fost de doar 3% din PIB, în pofida majorării cheltuielilor pentru reducerea impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra afacerilor şi locurilor de muncă.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. (Sursa: Agerpres)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Dupa Revolutie, prin Anii 2000 era o vorba: „o sa ne depaseasca si Bulgaria”…
    Incet-incet Bulgaria ne depaseste…ba la autostrazi, ba la trecerea la moneda Euro…
    Romania va trece la Euro intr-o Joi, pe 2!!!

  2. Ii ajungem imediat din urma. Doar pentru asta o fost angajata viorica vasilica dancila la bnr.

  3. Isarescu trage sforile in Romania.

    • Trecerea la Euro nu sta in PIXul lui Isarescu: sunt Etape standard pe care Economia unei Tari UE trebuie sa le parcurga si Criterii pe care trebuie sa le indeplineasca … in ultimii 3-4 Ani, Romania s-a indepartat de tot de zona Euro!!!

    • Isarescu s-a opus de fiecare data.

    • Daca nu erau Isarescu si acolitii lui la BNR, Romania era tara Euro de cel putin 5 ani. Dar a fost tinut in functie de toate guvernele (indiferent de culoare politica) fiindca, pe principiul „o mana spala pe alta”, le-a ajutat prin jocuri de curs la momente oportune sa para competente in statistici si rapoarte sau sa ceara taxe mai mari de la contribuabili.

    • Cu Euro, PSD si PNL nu mai pot fenta marirea pensiilor si salariilor cu tiparnita lui Isarescu.

  4. Bulgaria era ancorata la Euro de pe vremea cand i se zicea Marca.
    Nu stiu daca asta e mare scofala, daca era numai de-atata puteau sa adopte moneda de 15 ani si gata.
    Leka nost detza!

    • Era ancorata in Euro inainte de a apare.

    • Mai exact din 1997 cand bulgaria a dat faliment si au venti nemtii sa-i scoata din cacao. Pe vremea cand noi nu ne vindeam tara.