Bulgaria: Justiția obligă primăria din Sofia să emită un certificat de naștere pentru copilul unui cuplu de lesbiene
Tribunalul administrativ din Sofia a decis luni că autoritățile municipale din capitala bulgară trebuie să elibereze un certificat de naștere pentru copilul apatrid al unui cuplu de lesbiene căsătorite, au anunțat avocații celor două mame, potrivit Le Figaro.
„Municipalitatea din Sofia (…) trebuie să elibereze un certificat de naștere bulgăresc care să indice numele titularului, data și locul nașterii, sexul și originea ambilor părinți ai Sarei”, a declarat într-un comunicat organizația pentru drepturile minorității LGBTQ Deychtvie, citând hotărârea judecătorească. „Bulgaria nu poate refuza să recunoască faptul că Sara descinde din ambii săi părinți pe motiv că legislația națională nu prevede instituția căsătoriei între persoane de același sex”, a adăugat instanța.
Când s-a născut în 2019 în Spania, fata nu a putut obține cetățenia spaniolă, deoarece niciunul dintre părinții ei nu era spaniol. Copilul nu a putut deveni cetățean britanic, deoarece mama ei din Gibraltar nu s-a născut nici în enclava britanică, nici în Regatul Unit. Întrucât legea bulgară prevede că orice copil născut de un părinte bulgar are cetățenie bulgară, cuplul s-a adresat autorităților din Sofia. Însă municipalitatea a refuzat să îi elibereze acte cu numele ambelor mame, pe motiv că țara balcanică nu recunoaște cuplurile de același sex.
Reclamantele, care erau blocate în Spania și doreau să poată călători cu copilul, au sesizat instanța administrativă din capitala bulgară. Ulterior, instanța însăși a sesizat Curtea de Justiție a UE (CJUE), care a constatat că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale fetei. „Statele membre trebuie să recunoască relația părinte-copil” dintre un nou-născut și cele două mame ale sale și „să respecte (…) libertatea de circulație și de ședere a cetățenilor Uniunii Europene”, a decis instituția europeană în decembrie anul trecut.
Această decizie va deveni probabil un precedent, deoarece legislația disparată din statele membre ale UE creează probleme juridice pentru familiile formate din persoane de același sex. Judecătorii CJUE au adăugat că „referirea Bulgariei la interzicerea căsătoriei între două persoane de același sex” pentru a-și justifica refuzul „nu este în conformitate cu drepturile fundamentale garantate de Cartă”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii