G4Media.ro

Bulgaria și Croația, acceptate să se alăture ERM-2, mecanismul de preaderare la…

Bulgaria și Croația, acceptate să se alăture ERM-2, mecanismul de preaderare la Zona Euro

Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb-n.r.), perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, a anunţat vineri Banca Centrală Europeană (BCE). Aceasta ar fi prima expansiune a zonei euro de după 2015, informează Reuters.

În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, relatează Agerpres.

În urma obţinerii aprobării din partea miniştrilor de Finanţe din zona euro şi a oficialilor BCE, Bulgaria şi Croaţia se vor alătura şi uniunii bancare, ceea ce înseamnă că principalele bănci din cele două state est europene vor fi plasate sub directa supervizare a BCE începând din 1 octombrie, a informat BCE într-un comunicat de presă.

Bulgaria şi Croaţia vor trebui să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, astfel că cel mai devreme în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro.

În cei doi ani, Bulgaria şi Croaţia trebuie să urmeze politici economice „sănătoase”, să îndeplinească criteriile tehnice de apartenenţă şi să aibă un curs de schimb stabil. Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

BCE a informat că, în perioada în care vor face parte din ERM-2, cursul de schimb al levei bulgare a fost fixat la 1,95583 leva pentru un euro în timp ce cursul de schimb al kunei croate a fost fixat la 7,53450 kuna pentru un euro.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Adica cursul Leva a fost fixat EXACT la cursul Marcii Germane (DM)?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Mark
    Interesant.

    • Nu ma, adica noi o sa ramanem de prosti, ne vor depasi si bulgarii

    • E greu de dat vina doar pe Dragnea şi Dăncilă. Şi în continuare, clasa politică gândeşte doar pentru interesele ei.

  2. Multumiti-i lui Mugur ca nu vrea sa lase din gherute instrumentul cursului de schimb si nu ne alaturam si noi familiei europene.

    • Pai n-ar fi pacat sa-i dispara semnatura de pe fiecare bancnota ? Mugur este bartai masonul, il doare la basca, n-are cine sa-l atinga. (Mai exact, „Tatal la Masoni” pe Romania”, dupa publicatia SRI de acum vreo 4 ani …) „Clubul de la Roma” , lucruri grele … Iti canta Luceafarul ‘inversed’ intr-un picior in timp ce se masturbeaza, ce sa mai … Sau, astea or fi doar la „Yale” ? Nici nu mai conteaza … Niste schizofrenici.

  3. Dragnia, Carmendan si chiar Nicusor Constantinescu au pus genunche pe gat cursului leu-euro. Acesti pesedisti conduc tara catre dezastru.

  4. curtea de conturi 35 de milioane de euro anual. pentru ce ?
    ciorditorul badalau vicepresedinte!

  5. Ati vazut maica ce e pe la regiile de apa ? Ce scheme de personal sunt publicate maica!
    5-6 nivele de sefi! Zici ca e arborele genealogic al regilor Frantei!
    Apa la robinet a ajuns sa coste cat apa plata!
    E jaf maica, jaf!

  6. In ultimi 9 ani cu PSD la putere in toate domeniile ne-am indepartat de UE. Daca si in continuare va fi tot PSD la putere puteti ghici unde vom ajunge?

    • Mongolia, cel putin. :))

  7. Noi… Pe ei ii avem si cu ei defilam. Prim Ministri: Tariceanu, Pinochio, Dancila si acum Orban. Buni de patroni de buticuri. Au avut viziune, au pus oameni de valoare peste tot. Acum si rezultatul.

  8. Da, nu ne-ar strica si noua niste Euroi. Ar disparea multe cobinatii/spalare de bani … Dar na, le e frica de Isarescu, ca-i ruda cu Iscariot, un baiat slab de inger … Joaca la tabara cealalta.

    • *combinatii, mi scusi.

    • ** Fac si eu haz de necaz, ca-i o tara libera(teoretic). Nu se vrea, nene, asta-i adevarul. Pai ce fac al de Valcov cu toti sacii ingropati ? Cand e tara plina de Valcovi n-ai cum sa aderi la Euro, in special cand scapa de procese mai ceva ca cel mai unsuros peste …

  9. Cine sterge presul lui Xi si Putin intra in anticamera „bunastarii”. Din moment ce Romania tine aproape de SUA, nu putem spera la anticamera „paradisului” promis. Uite unde era marea putere economica-Bulgaria.

  10. Sper sa fie acceptate si in Spatiul Schengen si in OECD inaintea Romaniei. Mandrul popor roman care se faleste la el acasa este in realitate cel mai sarac din Uniunea Europeana, sub conducerea timp de 30 de ani a unor hoti pe care i-a votat cu entuziasm. De fapt, dincolo de cateva povesti istorice, nu avem deloc motive de mandrie nationala…

    Astazi Romania este extrem de irelevanta pe plan international si, din nefericire, nu se vad demersuri in directia schimbarii situatiei. Am ajuns un card de gaini plouate care cotcodacesc cu putere in curtea proprie asteptandu-si randul sa fie taiate.