G4Media.ro

Bulgaria subliniază că pentru aderarea la Air Schengen a acceptat doar condiții…

Sursa foto: ELVIS BARUKCIC / AFP

Bulgaria subliniază că pentru aderarea la Air Schengen a acceptat doar condiții prevăzute în Regulamentul Dublin, nimic în plus

Guvernul bulgar a precizat că, în înţelegerea cu Austria cu privire la aderarea la Air Schengen, nu a acceptat în privinţa migranţilor nicio condiţie suplimentară faţă de cele prevăzute în Regulamentul Dublin, care stabileşte că prima ţară prin care un migrant intră în UE este responsabilă cu tratarea cererii sale de azil, relatează duminică Euractiv şi agenţia Novinite, citate de Agerpres.

Pentru a-şi ridica veto-ul asupra aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, Austria a cerut consolidarea protecţiei frontierelor externe ale UE pentru a combate valul de migranţi, inclusiv prin alocarea în acest scop de finanţări europene suplimentare, şi preluarea de către România şi Bulgaria a solicitanţilor de azil sosiţi în Austria, în special afgani şi sirieni.

Aceste condiţii se regăsesc acum în declaraţia comună pe care Austria a convenit-o cu Bulgaria şi România pentru aderarea parţială a celor două ţări la spaţiul Schengen.

Dezminţind recente „dezinformări”, serviciul de presă al guvernului bulgar a precizat că acesta nu acceptă condiţii suplimentare legate de refugiaţii afgani şi sirieni sosiţi în Austria, adică îi va prelua numai pe aceia pentru care Bulgaria a fost prima ţară de intrare în UE, aşa cum prevede Regulamentul Dublin.

„Bulgaria nu acceptă şi nu poate accepta persoane pentru care nu este responsabilă”, se arată în declaraţia guvernului de la Sofia.

În schimb, acesta confirmă că şi-a asumat angajamentul de a colabora cu Austria şi România pentru a limita „deplasările secundare” ale solicitanţilor de azil, de asemenea conform regulamentelor europene. Aceasta include aplicarea strictă a Regulamentului Dublin şi readmisia persoanelor în căutare de protecţie internaţională pentru care Bulgaria este responsabilă ca ţară de primă intrare, subliniază guvernul bulgar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Fix asa trebuie sa faca si Romania. Nimic in plus.

    • Fix asa a si facut!!!! Alarmistii cu „negociatul in genunchi” ori n-au citit acordul ori nu-nteleg ceea ce citesc…bine, mai exista si a treia categorie, categoria „gica contra cu orice pret”. Asta nu inseamna ca, in calitate de romanca, nu ma simt frustrata si nedreptatita ca desi de atata amar de timp Ro. indeplineste conditiile tehnice valabile pentru toate celelalte membre Schengen, din pricina Austriei inca mai stam partial „pe bara”!

    • @DaciaLogan1 – Exact asta am zis si ieri, toate conditiile sunt in interiorul regulamentului Dublin si atat. Unde o fi constantin care ne spunea noua ieri cum ne umileste pe noi Austria?

  2. Romania a negociat in genunchi, fara demnitate si a acceptat conditionalitati ce nu trebuiau acceptate. O sa fie interesant cand Austria va face controale inopinate la zborurile din Romania. Si mai interesant va fi cand vor aparea filtre suplimentare la vama cu Ungaria! Evident ca sunt si naivi care vad un castig si merg dupa fenta triumfalista a lui Ciolacu dar eu as face pariu ca sunt cei needucati sau cei care care n-au lucrat o zi in afara tarii in slujbe calificate. Pentru ca daca ar fi lucrat in afara ar fi stiut ca nu sunt mai prejos decat cei din vest. Inadecvarea clasei noastre politice este aiuritoare. Oamenii astia, majoritatea fara alte slujbe decat ‘politica’ nu ma reprezinta pe mine si pe multi altii DAR intrunesc o conditie esentiala – ne-ar vinde pe 2 lei sau pe o functie in secunda urmatoare. Ne-au vandut interesul acum, in „negocierea” asta din care n-au obtinut nici macar un calendar clar de aderare de facto!

  3. Cu puțină voință și oarece apetență pentru lectură, nu este dificil, căci informațiile se află la îndemâna tuturor.

    „Ungaria, pur și simplu, nu înregistrează migranții, astfel încât Austria nu poate trimite niciunul înapoi. Din cele aproximativ 110.000 de persoane reținute în 2022, peste 75% au fost înregistrate în Austria pentru prima dată. 90 la sută dintre ei au fost înregistrați la granița cu Ungaria. În schimb, mai puțin de două procente dintre migranți au venit prin România.” (Der Stanfard – 15.12.2023)

    Protocolul Dublin funcționează, după cum @Kafka menționează, iar România se conformează, ceea ce fără argumente @Kafka neagă.

    Migranții, după cum autoritățile AUSTRIECE declară, NU trec prin România („mai puțin de 2%”), ci prin CROAȚIA și UNGARIA.

    Pe cale de consecință, atunci când Austria se referă la relocarea migranților conform „REGLEMENTĂRILOR VIITOARE” menționate în acordul publicat de G4Media, este vorba despre Noul Pact privind Migrația și Azilul, care vine să înlocuiască Mecanismul de Solidaritate Voluntară, pe care Austria (la fel ca Ungaria) îl respinge.

    …Așadar, autoritățile austriece se referă la sirienii și afganii aflați printre cei 98% migranți de pe teritoriul său, înregistrați prima oară în Austria, care NU au trecut prin România, căci cei foarte puțini care sunt înregistrați în România sunt primiți deja fără probleme. …Inclusiv pentru că sunt foarte puțini – sub 2%. Cum ziceam, nu este greu.