Bulgaria, ultima la vaccinare în UE, după ce a pariat pe AstraZeneca
Cu doar 0,64% din populația sa vaccinată, Bulgaria este de departe țara Uniunii Europene (UE) care a înregistrat cele mai slabe progrese de până acum în campania de imunizare împotriva Covid-19, după ce și-a concentrat majoritatea comenzilor pe vaccinul AstraZeneca, ce va sosi abia de săptămâna viitoare, dar în cantități mai mici decât erau așteptate.
Între sfârșitul lunii decembrie – când primul vaccin împotriva coronavirusului, de la Pfizer / BioNTech, a fost aprobat în UE – și 2 februarie, Bulgaria a vaccinat puțin peste 41.000 din cele șapte milioane de locuitori ai săi, dintre care doar 13.000 au primit a doua doză, conform celor mai recente date de pe platforma ourworldindata.org.
„Aceste cifre înseamnă că, la 40 de zile de la începerea campaniei, o medie de 1.000 de persoane primesc vaccinul zilnic. În acest ritm, imunizarea a jumătate din populație va dura aproximativ opt ani”, a explicat Nikolay Slatinski pentru EFE, profesor de securitate națională la Academia Militară din Sofia și matematician de profesie.
În Serbia vecină, care nu face parte din UE, 6,4% din populație a fost deja vaccinată (în principal cu vaccinul chinezesc, neautorizat în UE), în timp ce în România, care a intrat în clubul european împreună cu Bulgaria în 2007, deja aproape 4%, adică de aproximativ șase ori mai mult. Slatinski estimează că, pentru a atinge obiectivul oficial de imunizare a două milioane de persoane până în iulie (mai puțin de o treime din populație), Bulgaria ar trebui să accelereze procesul de vaccinare a cel puțin 8.000 de persoane pe zi.
Acest plan este foarte modest în comparație cu alte țări europene, precum Danemarca sau Germania, care intenționează să vaccineze două treimi din populația lor până în vară, în speranța de a obține imunitatea de turmă împotriva coronavirusului. Numai așa, spun experții, țările vor putea reveni la o anumită normalitate socială și economică.
Bulgaria, care tocmai a anunțat o serie de relaxări ale restricțiilor sociale și comerciale impuse din cauza pandemiei, înregistrează în prezent aproximativ 1.500 de infecții zilnice, cu o sută de decese pe zi, în timp ce aproximativ 2.800 de persoane sunt spitalizate pentru Covid-19.
Pariu riscant pe ASTRAZENECA
Până la sfârșitul lunii februarie, guvernul bulgar se așteaptă ca un sistem național de înregistrare online la vaccinare să fie disponibil, lucru pe care alte țări europene l-au realizat deja de câteva săptămâni. Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, speră că recenta aprobare europeană a medicamentului AstraZeneca va contribui la accelerarea startului lent al campaniei sale de vaccinare. Din cele aproape nouă milioane de doze solicitate celor trei producători autorizați în prezent de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) -Pfizer / BioNtech, Moderna și AstraZeneca-, mai mult de jumătate corespund companiei britanico-suedeze.
Potrivit planurilor guvernamentale, Bulgaria va primi trei transporturi luna aceasta, cu 262.000 de doze de AstraZeneca, cu care vor fi vaccinate 131.000 de persoane, deși aceste cifre sunt mai mult decât incerte, deoarece producătorul și-a redus livrările către UE la jumătate între ianuarie și martie, invocând probleme de producție într-una din fabricile sale.
Angajamentul puternic al Bulgariei față de acest vaccin se datorează, potrivit analiștilor și medicilor locali, costului redus și facilităților de transport și depozitare a acestui vaccin care, spre deosebire de cele de la Pfizer / BioNtech și Moderna, poate fi păstrat la temperatura obișnuită a unui frigider.
„Mai mult, acest vaccin pe bază de vectori este realizat cu tehnologia vaccinului Ebola, ceea ce îl face mai convenabil pentru vaccinarea în masă”, a susținut decizia guvernului imunologul Bogdan Petrunov, directorul departamentului de științe medicale al Academiei de Științe din Bulgaria.
Doar o treime din cotă
Cu toate acestea, alți experți evidențiază problema lipsei diversificării în continuare a furnizării de vaccinuri. „Am avut dreptul să solicităm mai mult de la alți producători, dar nu am profitat de asta. Prin urmare, nu poate exista un proces mai rapid de imunizare a populației”, a spus Stoycho Katsarov, președintele unui ONG local dedicat apărării intereselor cetățenilor în sistemul de sănătate. Potrivit unor surse din Ministerul Sănătății, Bulgaria a beneficiat doar de o treime din cota sa, stabilită de Comisia Europeană în 1,55% din toate contractele închise. Acest lucru se aplică atât vaccinurilor deja aprobate de EMA, cât și celorlalte în așteptarea autorizării: Curevac, Janssen și Sanofi, din care Bulgaria a comandat șase milioane de doze, deși sunt departe de a fi aprobate de EMA.
Aceste probleme logistice sunt agravate de un alt factor important: doar jumătate din populația bulgară, conform sondajelor de opinie, dorește să fie vaccinată împotriva Covid-19, în timp ce multe teorii ale conspirației despre originea virusului și despre pericolul acestuia proliferează în țară. Acest amestec de scepticism cu privire la pandemie, neîncrederea generală în clasa politică și lipsa de previziune înseamnă că țara balcanică riscă acum să fie ultima care să iasă din pandemie.
Sursa: EFE / Autor: Vladislav Punchev (preluare via Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii