G4Media.ro

Bulgaria: Un tribunal a ascuns lista politicienilor și magistraților cu proprietăți în…

Sursa foto: Poliția de Frontieră

Bulgaria: Un tribunal a ascuns lista politicienilor și magistraților cu proprietăți în străinătate

Tribunalul Administrativ din Sofia a refuzat să oblige Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS) să furnizeze lista politicienilor și magistraților cu proprietăți în străinătate, transmite publicația bulgară Mediapool, citată de Rador.

Acest lucru reiese clar dintr-un mesaj al organizației Fondul Anticorupție. Acesta a intentat un proces în temeiul Legii privind accesul la informații publice, după ce, la începutul anului, contrainformațiile nu au oferit date despre persoanele în cauză. Odată cu decizia instanței, cazul este închis.

Despre această listă se vorbește de multă vreme, dar numele persoanelor cu proprietăți în străinătate nu au fost niciodată făcute publice. A fost întocmită pe vremea fostului procuror general Sotir Țațarov, încă în 2019. La acea vreme, serviciile aveau date că 38 de persoane aflate în funcții înalte nu și-au declarat averile din străinătate. Cu toate acestea, potrivit lui Țațarov, acestea sunt doar informații operative, pe baza cărora nu poate fi inițiată o investigație. De aceea au început verificări suplimentare.

Cu această justificare, Parchetul a tăcut legat de subiect, până în vara anului trecut. Atunci, ministrul bulgar de interne, Boiko Rașkov, a început să amintească de listă și să întrebe ce se întâmplă. El a precizat chiar că pe lista magistraților se afla un procuror de rang înalt cu inițialele I.G., care ar avea proprietăți în străinătate, iar femeia cu care trăia – bani în depozite, care băteau la ochi.

Purtătorul de cuvânt al procurorului-general, Siika Mileva, a comentat că acțiunile lui Rașkov au fost „un exemplu de propagandă hibridă, prin răspândirea de „știri false”. Puțin mai târziu, Parchetul a dat publicității un mesaj prin care se arăta că persoanele de pe listă au fost verificate și s-a constatat că și-au declarat bunurile și nu s-au constatat nereguli.

Pe listă erau menționate doar funcțiile lor – 17 judecători, 5 procurori, cinci anchetatori, precum și doi deputați, viceminiștri și președinți de consilii municipale, un primar și patru viceprimari. Ei au fost verificați și de Agenția Națională pentru Venituri, din nou fără a constata încălcări. Numele lor au rămas secrete. Pentru a refuza să ofere informații chiar și parlamentului, DANS s-a justificat spunând că numele fac parte dintr-o verificare a procurorului și nu pot fi dezvăluite. Potrivit hotărârii judecătorești în dosarul intentat de Fondul Anticorupție, nu DANS, ci Comisia pentru Combaterea Corupției și Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit ar fi trebuit să dea datele.

„Și înainte de a întreba organismul obligat să răspundă conform legii – Comisia pentru Combaterea Corupției și Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit – știm că, întrucât nu ea este organul care a constatat neconcordanța, ci altcineva – DANS, ea va răspunde că nu poate anunța ceva ce nu are. Paralel cu aceasta, evident, nu are cine să oblige instituțiile care dețin informația – Parchetul, DANS, Ministerul de Interne, să o facă publică – așa cum este în cele din urmă în virtutea legii”, a comentat Andrei Iankulov de la Fondul Anticorupție. Astfel, încercarea de a căuta publicitate pe subiect se termină cu un eșec. Și instituțiile consideră cazul închis – fără încălcări constatate. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Și la ei ca și la noi!