G4Media.ro

Bulgaria verifică dacă România o va abandona în privința Schengen și va…

Sursa Foto: Facebook/ Dan Motreanu

Bulgaria verifică dacă România o va abandona în privința Schengen și va consolida controalele la frontieră dintre cele două țări, în loc să le elimine – presă

Bulgaria pare a fi serios îngrijorată că România va intra singură în spațiul Schengen și va consolida controalele la frontieră dintre cele două țări, în loc să le elimine. Într-o conferință video, prim-ministrul bulgar Galab Donev i-a spus omologului său român Nicolae Ciucă: „Trebuie să ne concentrăm asupra modului în care putem gestiona mai eficient frontierele externe ale UE, nu pe refacerea frontierelor interne, care subminează Schengen”, transmite Sega, citată de Rador.

„Este în interesul nostru comun să ne unim eforturile pentru a garanta sprijin tuturor statelor membre”, a arătat Galab Donev, subliniind importanța acțiunilor consecvente și sincronizate ale Bulgariei și României pentru a finaliza cu succes procesul. Cei doi premieri au fost unanimi că primirea Bulgariei și României va contribui la o mai bună funcționare a spațiului Schengen, va asigura o cooperare economică mai puternică, dar și o mai bună protecție a frontierelor externe, se arată în comunicatul guvernului de la Sofia.

Guvernul României, care a primit recent asigurări de la Țările de Jos că, spre deosebire de Bulgaria, are deja aprobarea de la Haga pentru a intra în spațiul Schengen, a omis însă în anunțul său referitor la convorbire să sublinieze îngrijorarea Bulgariei că există riscul înăspririi controalelor la frontieră între cele două țări, în loc să fie eliminat, așa cum ar trebui să fie după intrarea în Schengen.
Nicolae Ciucă s-a arătat mai interesat de contribuția Bulgariei la menținerea navigabilității pe Dunăre pe tot parcursul anului.

„Prim-ministrul Ciucă a încurajat partea bulgară să finalizeze procedurile interne necesare pentru aprobarea și implementarea proiectului european FAST Danube, care prin dragarea fluviului Dunărea va oferi condiții favorabile pentru transportul maritim indiferent de sezon”, se arată în comunicatul părții române.

Răspunsul din partea bulgară a fost pozitiv, reiese clar din comunicatul guvernului: „Prim-ministrul Donev a confirmat angajamentul Bulgariei pentru implementarea cu succes a proiectului și a subliniat importanța acestuia nu numai pentru dezvoltarea cooperării bilaterale, ci și pentru oportunitățile pe care le poate aduce pentru întreaga regiune. Potrivit premierului Galab Donev, este important ca Bulgaria și România să lucreze intens și rapid atât pentru realizarea acestui proiect, cât și pentru construirea unui al treilea pod peste Dunăre lângă Ruse – Giurgiu”. Nicolae Ciucă a vorbit, de asemenea, aprobativ legat de un al treilea pod între cele două țări.

Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sper câ avem coloana vertebrala. Trădători………????Murim sau trăim împreună. Asa cred eu .

  2. Pentru milioane de români este esențial să intre si Bulgaria in Spațiul Schengen!

  3. Dacă am plecat împreună pe drumul ăsta, atunci asa ar trebui sa rămânem, călătoria asta ne va lega mai mult.

  4. Din cate stiu Romania nu face parte din tarile care cer ca Uniunea sa contribuie la construirea/intarirea gardului intre Bulgaria si Turcia. Daca gardul.nu este intarit migratia ilegala in Eu o sa fie de neoprit. Iar o daca o comunitate nu poate sa-si apare granita o sa piara. Faptul ca nu putem apara granitele eate din cauza birocratilor si europarlamentarilor corupti din Belgia care sunt cumparate la bucata de NGO uri Open Society si altii in frunte cu Soros care vrea sa steaga granitele intre taridar el are casa imprajmuita cu gard inalt de 4 metri.

  5. In Bulgaria interesul fata de Rom e f mic.Politicienii bul nu se omoara sa pomeneasca de Rom,cu atat mai putin mediile.De aceea si din motive istorice legate de faptul ca actualul terit al Rom a fost in Bul sute de ani,nimeni nu se prea intereseaza de Rom.Pomenirea a ceva din rom e de catre neoliberali sa loveasca in conservatori si presedinte.deci pe lupte pol interne,dar fara sa intre in amanunte.Cum Bul nu a reusit sa scape de Rom desi era o tara democratica fata de rom nu depinde de tov rom acest lucru acum.Cand le mai spun eu de faptul ca rom se considera concurenti,bulgarii spun ca e f rau acest lucru fiindca noi bul si ro suntem frati de sange si se indoiesc ca e ideia rom dupa bul e cineva din exterior care dezbineaza-o fi mamica Rom Franta,o fi taticul Rusia.Rom nu trebuia sa fie in Ue daca nu era Rom nu ar fi fost nici azi.