Bulgaria și România vor să construiască două noi hidrocentrale pe Dunăre, lângă Turnu Măgurele și Călărași
Strategia de dezvoltare a sectorului energetic din Bulgaria până în anul 2053, elaborată de ministrului energiei, Rosen Hristov, prevede construcția a două hidrocentrale pe Dunăre, transmite ziarul 24Chasa, citat de Rador. Documentul a fost prezentat oficial marți.
Potrivit informațiilor G4Media, cele două hidrocentrale ar urma să fie construite împreună cu România, prin Hidroelectrica, după modelul celor existente de la Porțile de Fier, realizate în comun de România și Serbia.
Prima centrală, care va avea o capacitate de 840 MW și va fi în zona Nicopole – Turnu Măgurele, are deja la bază studii și o evaluare.
Cea de-a doua centrală este prevăzută să fie la Silistra, în apropiere de Călărași, dar acolo abia a început realizarea studiilor.
Pe acest subiect au avut loc deja întâlniri între miniștrii energiei din România și Bulgaria. Luna viitoare, între cele două țări va fi semnat un memorandum pentru proiect, iar construcția acestuia va dura cel puțin cinci-șase ani. Potrivit ministrului bulgar, împreună cu hidrocentala se va construi un alt pod peste Dunăre între România și Bulgaria, potrivit oficialului bulgar.
Noua strategie energetică a Bulgariei prevede, de asemenea, și continuare megaproiectului din satul Gorna Arda, aproape de granița cu Grecia – trei baraje cu câte o hidrocentrală cu o capacitate de 170 MW.
Strategia prevede, de asemenea, 4 noi reactoare nucleare – două la centrala din Belene și două la Centrala Nucleară Kozlodui, potrivit presei bulgare.
Legat de centralele pe cărbune, acestea sunt programate să fie închise treptat – în 2030, 2035 și, respectiv, 2038. La fel se va întâmpla și cu minele. Terenurile de la mina „Marița-est” vor fi oferite spre reabilitare investitorilor, dar încă nu sunt solicitanți. Potrivit ministrului, s-ar realiza o restabilire dacă acolo s-ar construi capacități mari de fotovoltaice.
În domeniul gazelor naturale, strategia prevede o creștere a capacității interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia de la 3 la 5 miliarde de metri cubi.
În transportul energiei electrice va fi mărită capacitatea liniilor de transport cu Turcia, precum și un coridor pentru transportul energiei electrice prin România și Slovacia către Ungaria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii