G4Media.ro

Bulgarii din Offenbach, cea mai mare comunitate din orașul german, sunt considerați…

Sursa foto: Pixabay

Bulgarii din Offenbach, cea mai mare comunitate din orașul german, sunt considerați migranţi problematici

„Îi întrebăm ce vor să lucreze în Germania, iar mulți dintre ei spun că vor să câștige mulți bani”, spune o participantă la o conversație de informare despre problemele comunității bulgare din Offenbach, potrivit Rador Radio România.

Aleksandr Andreev povesteşte: „Un mic oraș bulgăresc s-a strămutat în orașul german Offenbach: aproape 6.000 de cetățeni bulgari trăiesc acolo, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din populația orașului. Bulgarii sunt pe locul doi în rândul străinilor care primesc asistenţă socială. Servicii municipale și sociale, oficii pentru ocuparea forţei de muncă, structuri de sănătate și educație în oraș, precum și organizații umanitare din Germania ce încearcă cu bună-credință să îi ajute în permanenţă acești oameni, dar comunicarea nu funcționează întotdeauna, iar diferențele culturale și mentale duc în mod clar adesea către fundături”.

La invitația Biroului pentru Muncă MainArbeit și a proiectului CRIS (cu sprijinul UE), în cadrul unei conversații de informare dedicată Bulgariei, am încercat să realizăm mai multe conexiuni, fie ele şi unele mai mci, între serviciile enumerate şi migranţii din Bulgaria. Potrivit participanților germani, acești aproape 6.000 de oameni în majoritatea vorbesc turca și probabil sunt de origine romă.

De ce vin acești oameni în Germania?, chiar de la început a apărut această întrebare aparent simplă. Este pentru că vor o viață mai bună, pentru venituri mai mari, pentru o educație mai bună pentru copiii lor – sau fug de segregarea socială și etnică, dacă nu de rasism în patria lor? Răspunsul conține probabil câte puţin din toate acestea, dar acești migranți ajung în general complet nepregătiți, nu știu germana, nu cunosc codurile germane de comunicare, normele și valorile acestui stat, iar destul de des sunt forțați să trăiască și în condiții groaznice, după cum a rezumat organizatoarea seminarului.

Oamenii din Offenbach, care interacționează cu migranții din Bulgaria la serviciu sau ca voluntari, vorbesc despre numeroase probleme practice din viața de zi cu zi: cât de dificil este să judeci dacă gradul de educația primită în Bulgaria îndeplinește criteriile germane. În ce impenetrabilitate sunt învăluite ierarhiile și relațiile din cadrul familiilor mari de migranți: cine ia mai exact deciziile, care este rolul „patriarhului”, de ce fetele tinere îi ascultă pe bunici atunci când iau decizii ce le marchează destinul.

Vorbim aici și despre proiectele din Offenbach, care se adresează mai ales femeilor tinere. Este vorba aici de consultații obişnuite la care participă întreaga familie, iar casnicele de la birourile municipale explică care este rolul femeilor în societatea germană, ce perspective și șanse de viață au în această țară. „Fetele au posibilitatea să meargă la școală, să obțină o educație, să învețe o profesie – aceasta este pentru ele o perspectivă mai bună decât o sarcină timpurie”, rezumă organizatorul seminarului.

O colegă de-a ei vorbește despre o fată de 13 ani care a născut deja primul copil – și despre încercările sale de a stabili un contact, pentru a înțelege motivația acestei mame adolescente: „Cum se alfabetizează aceste fete tinere în Bulgaria? Care este concepţia lor pentru viață? Și ce putem face pentru a le ajuta?” – astfel de întrebări îşi pune nu numai această participantă, ci și alte femei și bărbați dintre zecile de angajați și voluntari care au participat la seminar.

Sursa: 24CHASA / Rador Radio România / Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. nu e adevarat.bulgari sunt printre cei mai linistiti si isteti.nu o sa vezi bulgar sa fure la buzunare sau sa fure telefoane.am trait in deutchelad multi ani si stiu despre ce vorbesc.e posibil sa fie asemanati co romini bine asa zis romini care sunt cumva asemanati cu bulgari.dar nu e nici o tangenta