G4Media.ro

Bullyingul şi drogurile sunt principalele griji ale părinţilor români, conform unui nou…

Sursa: Facebook / Nicolae Ciuca

Bullyingul şi drogurile sunt principalele griji ale părinţilor români, conform unui nou studiu CIPRA

Bullyingul reprezintă primul aspect menţionat în categoria grijilor principale pe care le au respondenţii din ipostaza de părinţi (42%), urmat de abuzul de droguri (36%), stresul, dieta sănătoasă a copilului, informaţia disponibilă pe internet, depresia, neglijarea copilului, lipsa de activităţi sportive, suicidul sau sarcina la vârsta adolescentă. Datele sunt cuprinse într-un studiu recent realizat de Asociaţia CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză, cu ajutorul Reveal Marketing Research, preluat de Agerpres.

În topul aspectelor care îi preocupă pe părinţii români cu privire la binele copiilor lor, dependenţa acestora de dispozitive digitale se află pe primul loc (62%), urmată de riscul consumului de droguri (47%) şi confruntarea cu bullyingul (42%). 27% dintre părinţi sunt îngrijoraţi de programul extrem de încărcat al copiilor, iar 25% de rezultatele slabe obţinute de aceştia la şcoală.

78% dintre respondenţi se consideră părinţi foarte buni pentru copiii lor, în special bărbaţii şi persoanele cu venit ridicat.

6 din 10 părinţi spun că şi-ar dori să petreacă mai mult timp împreună cu copilul şi să aibă mai multă răbdare şi stăpânire de sine în gestionarea conflictelor, aspect menţionat în special de femei (65%, comparativ cu 45% dintre bărbaţi). Totodată, 26% dintre părinţi îşi doresc să-i poată achiziţiona copilului o maşină/locuinţă, 25% ar vrea să-i ofere acces la diverse cursuri sau meditaţii, iar 17% să îl poată trimite la studii în străinătate. Cu toate acestea, timpul alocat de părinţi pentru a fi petrecut împreună este cu copiii este de 1.8 ore pe zi pentru joacă şi/sau petrecerea timpului în aer liber, 1.5 ore pentru treburi gospodăreşti făcute împreună, 1.4 ore pentru mesele împreună şi uitatul la televizor, 1.3 ore pentru teme etc.

„Este foarte important ca întregul ecosistem construit în jurul copiilor să îi sprijine pe aceştia să gestioneze eficient problemele pe care le întâmpină în familie sau la şcoală, pentru că în lipsă de conştientizare şi de adresare a lor la timp, se transformă în situaţii complicate mai târziu. Fenomenul bullyingului ia amploare pentru că nu se creează suficiente punţi între copii, profesori/educatori şi părinţi. De cealaltă parte, chestiunea dependenţei de ecrane ţine de timpul insuficient petrecut de copii alături de familiile lor, precum şi de faptul că aceştia imită un comportament des întâlnit chiar în rândul adulţilor: refugiul în tehnologie şi dispozitive conectate la lumea virtuală. În acest scop, este nevoie de platforme de comunicare menite să explice în mod practic, aplicat, urmările unor astfel de comportamente, precum şi de o colaborare bună între toţi jucătorii implicaţi în acest proces: părinţi, profesori, autorităţi, specialişti”, explică Matei Stănculescu, expert CIPRA şi psihoterapeut Centrul EKA.

Întrebaţi despre aspectele eficiente în educarea unui copil, 91% dintre părinţi au menţionat comunicarea şi încrederea.

Indulgenţa şi înţelegerea sunt considerate prioritare (pe locul al doilea – 78%) comparativ cu disciplina strictă şi impunerea unor limite clare (64%). La polul opus, doar 51% dintre respondenţi consideră că recompensele şi/sau pedepsele sunt eficiente când vine vorba de educarea copiilor.

Printre lucrurile pe care le fac părinţii pentru a le oferi copiilor lor o viaţă de calitate se numără:
– Timpul de calitate petrecut împreună cu ei: 67%
– Preocuparea constantă faţă de starea lor de sănătate (vizite periodice la medic, analize): 50%
– Alimentaţia sănătoasă oferită: 47%
– Concediile anuale şi/sau taberele şcolare: 44%
– Cumpărarea lucrurilor la modă, pe care şi le doresc copiii: 35%
– Înscrierea la anumite cursuri (limbi străine, muzică, pictură) sau angajarea unui meditator: 29%
– Asigurare de viaţă sau un cont de economii: 22%

Cu privire la principalele cauze ale conflictelor în familie, respondenţii au plasat pe primul loc comunicarea insuficientă (41%), urmată de împărţirea cheltuielilor (38%) şi timpul prea puţin petrecut împreună (înstrăinarea). Pentru 33% dintre români (37% în cazul femeilor), distribuirea inegală a sarcinilor din familie este un motiv de conflict, iar pe ultimul loc se află educaţia copilului sau rezultatele obţinute la şcoală (23%).

Realizat de Reveal Marketing Research în perioada mai-iunie 2024 pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 1008 respondenţi, bărbaţi şi femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 şi 65 ani, din mediul urban sau rural. Rezultatele studiului sunt disponibile integral pe site-ul CIPRA, secţiunea Studii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...