G4Media.ro

Bunăstarea animalelor, una dintre cele mai ignorate probleme pe industria de cinema…

sursa foto: Unsplash/ Jae Park

Bunăstarea animalelor, una dintre cele mai ignorate probleme pe industria de cinema (studiu)

Bunăstarea animalelor, una dintre cele mai ignorate probleme din industria cinematografică, a fost adusă în prim-plan de un studiu realizat în Franţa, care face apel la cea de-a şaptea artă să „lucreze altfel”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Pe genericul de final se poate citi adesea că „niciun animal nu a fost maltratat în timpul filmărilor”, însă realitatea descrisă de 56 de profesionişti din cinematografie în acest studiu, comandat de ARA – Assistants Réalisateurs & Associés, un sindicat francez al cineaştilor, este mai puţin măgulitoare.

„Nu avem nimic pentru animale în ceea ce priveşte cadrul juridic (…), nicio reglementare şi niciun control”, a declarat pentru AFP Corinne Lesaine, medic veterinar şi autoare a cercetării.

Studiul a fost realizat din octombrie până în februarie, prin intermediul unui chestionar trimis profesioniştilor din lumea filmelor (cinematografie, audiovizual, publicitate şi altele) şi al mărturiilor asupra a 56 de filme turnate în Franţa, în care au fost folosite 506 animale.

În cazul a mai mult de jumătate dintre mărturiile colectate, animalele au fost puse într-o situaţie de frică sau de suferinţă, iar pentru o treime dintre ele filmările au fost realizate sub constrângere.

O cincime dintre martori au denunţat, de asemenea, închiderea unui animal într-o cuşcă neadecvată speciei şi, mai rar, utilizarea de dispozitive de imobilizare într-o poziţie dureroasă sau utilizarea de tranchilizante sau anestezice pentru a simula moartea, spre exemplu.

Pe de altă parte, unele filme plasează bunăstarea animalelor în centrul atenţiei, cum ar fi comedia „Dog on Trial” („Le Proces du chien”), în cinematografe din 11 septembrie.

Regizoarea Laetitia Dosch joacă rolul unei avocate gata să facă orice pentru a-şi salva clientul patruped, care riscă să fie eutanasiat după o muşcătură.

Rolul câinelui este jucat de Kodi, iar scenariul a fost rescris „în funcţie de el”, a declarat ea. „Când mi se spunea că el nu poate realiza acea acţiune, o schimbam. Imediat ce nu se simţea bine, ne opream”, a adăugat regizoarea.

„Când făceam castingul pentru câine, unii (dresori) îmi arătau animalele pe ecrane. Evident, acest lucru nu dăunează animalului, dar când facem asta am impresia că îl considerăm un obiect şi că nu va fi tratat bine”, a spus ea.

În 2018, regizorul Nicolas Vanier a fost ţinta unei plângeri din partea asociaţiei France Nature Environnement, după distrugerea a 500 de ouă de flamingo roz, în timpul cercetării locaţiilor pentru filmul său „Spread Your Wings” („Donne-moi des ailes”).

În Statele Unite, filmul „Life of Pi”, lansat în 2012, a fost intens criticat după dezvăluirile publicate de Hollywood Reporter conform cărora tigrul bengalez folosit în anumite scene ar fi fost „la un pas de înec”.

Corinne Lesaine susţine că în ceea ce priveşte controalele asupra animalelor sălbatice lasă de dorit.

O lege din 2021 privind abuzul asupra animalelor prevede interzicerea în Franţa a deţinerii şi expunerii animalelor sălbatice în circuri itinerante, până în 2028. Pentru moment, filmările nu sunt vizate.

„Cineaştii vor animale sălbatice şi iau animale captive, nedomesticite. Există însă o impregnare treptată în timpul filmării a acestor specii cu prezenţa umană”, a observat medicul veterinar. În opinia sa, acest lucru reprezintă un pericol.

Utilizarea efectelor speciale sau a unor modele electronice care imită animalele ar putea ajuta la introducerea necuvântătoarelor în distribuţie fără niciun pericol pentru ele. În 2019, remake-ul „The Lion King” a folosit imagini foarte realiste generate de computer în locul animalelor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează