G4Media.ro

Bunurile companiilor municipale desființate, în valoare de 18 milioane euro, vor fi…

Foto: Tomograf pentru arbori / Primăria București

Bunurile companiilor municipale desființate, în valoare de 18 milioane euro, vor fi scoase la licitație de Primăria București

18 milioane de euro (circa 90 milioane lei) este valoarea totală a bunurilor deținute în prezent de cele 9 companii municipale care se află în procedura de dizolvare și lichidare. Cele mai multe active le are Compania Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti SA – în valoare de 7.6 milioane euro, urmată de Compania Cimitire Bucuresti Sa care deține bunuri in valoare de aproape 5.56 milioane euro.

Primăria Capitalei spune că toate bunurile deținute ar urma să fie vândute prin licitație publică.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societățile, dizolvarea unei societăți are ca efect deschiderea procedurilor de lichidare ce presupune vânzarea, prin licitație publică, a imobilelor și a oricărei averi mobiliare a societății, în vederea lichidării creanțelor, bunurilor rămase după lichidarea creanțelor revenind acționarilor.”, spune Primăria Capitalei într-un răspuns pentru TVR.

Exemple de bunuri: autospeciale ridicare mașini, tomografe arbori, sedii, imobile, terenuri, etc. Multe dintre acestea sunt noi și foarte puțin folosite. Spre exemplu, cele șase autospeciale pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar au fost cumpărate în urmă cu trei ani cu peste 600.000 euro de către Compania Municipală Managementul Transportului și au fost scoase pe traseu timp de doar câteva luni. Cele două tomografe pentru identificarea arborilor uscati în valoare de peste 30.000 euro care au fost luate de Compania Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București au fost folosite doar opt ori.

Fostul Primar al Capitalei Gabriela Firea spune că acestea și-au achiziționat pentru desfășurarea activității, aparatură și utilaje de ultimă generație, cum ar fi o parte dintre utilajele Companiei Consolidări, care datorită unicității lor, au fost solicitați de ISUBIF pentru intervenții în situații urgente.

„Situația este complexă și aceste bunuri nu pot fi vândute având în vedere că multe dintre companii au fost obligate să intre în procedură de insolvență. Există o listă a creditorilor și debitorilor, iar vânzarea bunurilor poate fi dispusă doar de instanță în urma unui raport al administratorului judiciar. De asemenea, orice sumă obținută în cazul vânzărilor va ajunge pentru stingerea datoriilor acumulate de companii. S-a ajuns în această situație pentru că Primăria Capitalei nu a plătit facturile către companii, din dorința primarului general și a majorității de dreapta din Consiliul General de a le închide nejustificat. Acestea și-au dovedit eficiența prin prestarea de servicii în mod rapid și economicos pentru oraș (…).”, spune Gabriela Firea într-un răspuns pentru TVR.

Specialiaștii în Administrație Publică consultați de G4Media.ro spun că din toată această „afacere”, înființare/desființare, bucureștenii sunt cei care plătesc nota de plată.

„Bunurile respective au fost cumpărate tot din banii bucureștenilor, din bani publici. Practic suntem în situația în care trebuie să minimizăm pierderile, varianta legală fiind aceea de a le valorifica. Însă prin valorificarea lor nu se vor recupera sumele cheltuite inițial. Soluția viabilă ar fi fost ca acele companii să funcționeze și bunurile să producă plus valoare pentru București și nu să devină o pierdere pentru cetățenii Bucureștiului”, a declarat Dragoș Dincă, prof. univ. Adminstrație Publică, SNSPA, pentru G4Media.ro.

Cele 22 de companii muncipale au fost înființate în anul 2017 de către fostul Primar al Capitalei Gabriela Firea. Un an mai tarziu, în urma contestațiilor venite din partea consilierilor USR care au invocat că hotărârile de înființare au fost adoptate ilegal, Instanta a decis desființarea lor. În 2018, companiile municipale aveau în jur de 8.000 de angajați și un buget de 1.2 miliarde de lei. (Foto: Tomograf pentru arbori / Primăria București)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Lasa ca vine sarma la primarie si le infiinteaza din nou! Credeti ca scapati?!
    Bucurestenii sunt consecventi in pr0stie….

    • Sătenii Bucureșteni bagă Firea . Nu toata lumea halește prosteala infectă. Dacă ies oamenii la vot „scărba” e istorie. FOREVER.😈

  2. Are si ăla de la Sector5 700 de cântare de legume/fructe de 4 milioane lei/euro ce mai conteaza.
    Florea fă-plouă-te în economat

  3. In buc majoritatea o fac cei veniti in ultimii zeci de ani din provincie . Si tzig anii .

    • Pentru ca oamenii selecti nu ies la vot sa se frece de oricine…
      Ai vazut ministrul ala pnl cu ciudatul de la aur… ei rezista!

  4. Un primar de sector a cumpărat niște freze mici de tot (individuale) pentru curățat zăpada ; s-a fotografiat cu ele și le-a făcut proba pe… asfalt. Deocamdată lipsește zăpada, dar asta nu e o problemă având în vedere că suntem în plină încălzire globală. Dacă frezele ăstea vor fi folosite un singur minut pe an înseamnă că sunt foarte utile.
    Până acum ANM – ul nici nu a făcut o prognoză pentru iarna asta, în schimb se așteaptă ca la 1 martie să ne informeze ( științific) cum a fost iarna.
    Bukale, capitala europeană a…. tembelismului !

  5. Nu exista nici o hotărâre judecătorească care să dispună desființarea vreunei societăți . Nu vă luați după vuvuzelele ce își dadeau cu părerea pe scările vreunei instanțe sau alta sau apăreau pe la tv in semn de mare apărător al avutului public. Pe de altă parte , sa fi scris de pildă și despre posibilitatea pe care o avea Plicusor de a se fi folosit de utilajele companiilor ( in special de construcții) și de oamenii angajați și să fi demarat în forță activitățile de înlocuire țevi la RADET… plus multe altele , dar nu e loc sau vreme sa le pun pe tapet aici….o sa plece de la primarie cum a plecat Ceaușescu , fugărit de oameni .