Burduja: Gabriela Firea şi Nicuşor Dan nu au reuşit să rezolve problema termoficării. Râde ciob de oală spartă
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, i-a criticat pe primarul general, Nicuşor Dan, şi pe predecesoarea acestuia, Gabriela Firea, pentru faptul că proiectele de reabilitare a reţelei de termoficare înregistrează întârzieri de patru ani, transmite Agerpres.
El a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că au existat bani pentru aceste investiţii, dar că „nu a existat competenţă”, motiv pentru care sute de mii de bucureşteni, „în mod constant”, nu au căldură şi apă caldă.
„Pe subiectul termoficării am văzut că e o dezbatere între doamna Firea şi domnul Nicuşor Dan. Sincer, râde ciob de oală spartă, sau de ţeavă spartă. Pentru că nici unul, nici altul nu au reuşit să rezolve această problemă a căldurii şi apei calde în Bucureşti. Ritmul la care s-a lucrat înseamnă să terminăm cu această problemă în foarte mulţi ani de zile”, a spus Burduja.
În ce priveşte reabilitarea a 210 km reţea de termoficare, cu finanţare europeană (investiţiei în valoare totală de 260 milioane euro), Burduja a precizat că, deşi ghidul a fost publicat în 2015, proiectul a fost depus abia în 2019.
„S-a lucrat la documentaţie între 2016 – 2019. O documentaţie care pentru alte oraşe a luat un an de zile, în Bucureştiul doamnei Firea a durat trei ani. Aici constatăm o întârziere de doi ani. S-a depus proiectul, s-a aprobat. În 2020, în octombrie a venit domnul Nicuşor Dan şi din octombrie 2020, când caietele de sarcini erau gata, a lansat licitaţia în ianuarie 2022. Această perioadă de 15 luni nu a fost niciodată explicată de domnul Nicuşor Dan. Nu a schimbat o virgulă la această documentaţie de atribuire, în contextul în care sute de mii de bucureşteni stăteau fără apă caldă. (…) Semnează abia în noiembrie 2022 contractele şi dă drumul la treabă anul trecut, după ce mai face o proiectare de detaliu”, a spus reprezentatul PNL.
Burduja a mai precizat că din cauza acestor întârzieri s-au „pierdut” aproape 200 de milioane de euro din fonduri europene, chiar dacă primarul Nicuşor Dan a reuşit să fazeze proiectul. „Fazarea proiectului nu înseamnă că nu a pierdut banii, dar consumă banii din următorul exerciţiu financiar, cel în care suntem acum”, a adăugat el.
Liderul PNL a mai precizat că, potrivit graficului lucrărilor, în acest moment ar fi trebuit realizată 25% din investiţie, dar că stadiul actual al lucrărilor este de aproximativ 10%.
Potrivit acestuia, din cele 25 de loturi ale proiectului, 16 nu au avize, deşi multe dintre acestea sunt de competenţa Primăriei Generale.
Burduja a mai invocat şi opinia unor specialişti conform cărora au fost deschise şantiere „în tot oraşul, în mod electoral”, dar că acesta nu este modul potrivit de reabilitare a reţelei.
„Fiecare proiect major trebuie să înceapă de la un CET, acolo unde se produce agentul termic, şi să continue până la un nod din reţea. Reţeaua fiind ca un inel, pentru că aşa reuşeşti să menţii aceeaşi presiune şi să rezolvi problema. Ei au lucrat punctual, nu au lucrat un segment continuu, ceea ce înseamnă că dintr-o presiune de 8 – 9 bari, cât e normal, acum în sistemul de termoficare avem 1-2 bari”, a explicat candidatul liberalilor.
În ce priveşte reabilitarea tronsonului din Colentina, Burduja a precizat că, deşi proiectul a fost aprobat în 2018 de către Consiliul General, nu s-a dat nici în prezent ordinul de începere a lucrărilor.
Sebastian Burduja a pledat totodată pentru o fuziune între Elcen şi Termoenergetica, modernizarea reţelei de termoficare, în contextul în care „peste 2.000 de tone de apă fierbinte se scurg, ca prin sită” în fiecare oră din reţea, modernizarea celor trei CET-uri, branşarea CET-urilor direct în reţeaua Transgaz, precum şi pentru valorificarea energiei geotermale din nordul Capitalei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii