G4Media.ro

Burnete (Concordia): Salutăm votul de azi din Camera Deputaţilor, prin care legiuitorii…

Sursa foto: Pexels/ Christina Morillo

Burnete (Concordia): Salutăm votul de azi din Camera Deputaţilor, prin care legiuitorii au democratizat utilizarea semnăturii electronice avansate / Votul are loc la un deceniu de la adoptarea legislației europene în domeniu

Confederaţia Patronală Concordia salută adoptarea de către Camera Deputaţilor a Legii privind utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile în care ritmul de digitalizare a economiei şi mai ales a administraţiei publice este încă prea lent şi mai sunt foarte multe de făcut, susţin reprezentanţii organizaţiei, transmite Agerpres.

„Salutăm votul de azi din Camera Deputaţilor, prin care legiuitorii au democratizat utilizarea semnăturii electronice avansate, facilitând digitalizarea interacţiunii de la distanţă între cetăţeni şi companii, respectiv, instituţiile statului. A fost un deceniu de tergiversări. Utilizarea semnăturii digitale pe scară largă a fost una dintre iniţiativele pentru care am depus eforturi considerabile şi ne bucurăm să vedem ca aceasta a devenit realitate. Ritmul de digitalizare a economiei şi mai ales a administraţiei publice este încă prea lent şi mai avem foarte multe de făcut. Este binevenit acest pas, dar sperăm că nu va fi nevoie de un deceniu pentru fiecare reformă necesară”, a afirmat Radu Burnete, într-un comunicat.

La un deceniu de la adoptarea legislaţiei europene aferente, România legiferează utilizarea pe scară largă a semnăturii electronice avansate, facilitând accesul cetăţenilor şi companiilor la mijloace digitale accesibile şi sigure, în interacţiunea cu instituţiile statului şi între ele.

„Ne aşteptăm ca noua lege să ducă la o adoptare accelerată a semnăturii electronice în relaţiile comerciale şi cele private”, susţin reprezentanţii organizaţiei patronale.

Conform sursei citate, procesul de dezvoltare a legii adoptate marţi a fost incluziv şi trans-partinic, cu dezbateri aşezate, la care au participat experţi şi toate părţile interesate, a căror expertiză a fost ascultată şi integrată într-o formă finală considerată echilibrată.

„Poate fi un model de urmat şi pentru alte proiecte legislative importante, respectiv implicarea tuturor actorilor relevanţi încă din faza de redictare, nu doar în procesul formal de consultare. Confederaţia Patronală Concordia a susţinut continuu nevoia de digitalizare pentru modernizarea României şi continuă să desfăşoare programe dedicate şi iniţiative trans-sectoriale care să ne ofere o fundaţie solidă pentru viitor”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte legislaţia semnăturii electronice avansate, dintre elementele importante care se regăsesc în legea adoptată marţi, reprezentanţii Concordia menţionează actualizarea cadrului normativ privind semnăturile electronice într-un sens care să asigure corelarea legislaţiei naţionale cu Regulamentul European nr. 910/2014 – Regulamentul eIDAS.

Totodată, reprezentanţii Concordia au făcut referire la clarificarea în legislaţia naţională a valorii juridice şi forţa probantă a tuturor tipurilor de semnături electronice prin realizarea unei diferenţieri între tipurile de acte juridice ce urmează să fie semnate şi tipurile de semnături electronice ce pot fi folosite (în funcţie de gradul de securitate al acestora).

„Acestea stimulează, totodată, părţile unui act juridic să stabilească de comun acord, în funcţie de context, tipul de semnătură pe care doresc să-l utilizeze. Valoarea juridică dată de lege semnăturilor electronice necalificate să aibă în vedere atât semnăturile emise de statul român, cât şi cele emise de furnizorii privaţi, fără a le pune acestora din urmă bariere administrative la intrarea pe piaţă (de exemplu: cerinţe de avizare, dar şi administrative/financiare similare cu cele pentru furnizorii de semnături electronice calificate).”, se mai precizează în comunicat.

Confederaţia Patronală Concordia este partener social reprezentativ la nivel naţional, care aduce împreună firme cu peste 350.000 de angajaţi din 17 industrii esenţiale pentru economie, cu o pondere de mai mult de un sfert din PIB-ul României.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale şi prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea.

S-au înregistrat 265 voturi pentru, niciunul contra şi 4 abţineri.

Actul normativ stabileşte condiţiile utilizării semnăturii electronice, sigiliului electronic, mărcii temporale electronice şi documentelor electronice cărora li s-a aplicat o semnătură electronică, o marcă temporală electronică sau un sigiliu electronic, precum şi condiţiile prestării serviciilor de încredere şi atribuţiile autorităţilor şi instituţiilor publice în acest domeniu.

Proiectul prevede crearea unui cadru juridic general şi predictibil al utilizării fiecărui tip de semnătură electronică (electronică, calificată, electronică avansată şi electronică simplă).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...