G4Media.ro

Butonul nuclear cu husă Gucci

Butonul nuclear cu husă Gucci

Mulți analiști vorbesc despre „noul Război rece” Rusia-Occident. E desigur important să știm dacă e o ipoteză sau o stare de fapt, la care trebuie să ne adaptăm. Ce-i drept, relația dintre Moscova și Occident nu mai e demult în luna de miere de la începutul anilor 2000, când G7 devenea G8, iar Consiliile NATO-Rusia și UE-Rusia se țineau regulat. De atunci și până azi, zodia acestei antante s-a degradat continuu. Rusia a scos din rastel revizionismul și s-a ales cu sancțiuni economico-financiare care îi stânjenesc nu doar oligarhia, ci și bugetul public. Tonul e acru. Dl Lavrov, specialist în contraste dramatice, a încremenit într-o postură acuzator-victimizantă, care face spectacolul mai curând mononton. Și omologii săi din capitalele occidentale discută tema ”Rusia” cu fălcile încleștate, mai ales după ce au citit ultimele tweeturi lansate belicos de către președintele Donald Trump.

În august 2008, Rusia a oprit Georgia din drumul ei pro-NATO: în același an, Polonia și Suedia au inițiat Parteneriatul Estic, pentru a menține la o temperatură europeană cordonul sanitar al Federației Ruse. Ceva mai târziu, Rusia a anexat Crimeea (ridiculizând suveranitatea Ucrainei) și a pătruns în Donbass, destabilizând punitiv un mare vecin care cochetase prea mult cu UE. Cazul avionului de pasageri MH17 doborât în estul Ucrainei, aerul de boicot care amenință campionatul mondial de fotbal Russia 2018, reacția în lanț produsă de atacul contra lui Skripal și a fiicei sale – iată inventarul ideilor/temelor pe care adepții tezei unui ”nou război rece” îl vor scoate oricând la bătaie pentru a-și dovedi teza.

De ce cred că nu asistăm la un nou război rece între Rusia și Occident? Mai întâi, pentru că istoria nu se repetă. Rusia lui Putin nu e URSS lui Andropov sau Brejnev. Azi nu mai există bătălii existențiale, ci numai efecte retorice într-o lume de știri false. Lumea nu se mai bate pentru a afla cine are dreptate în confruntarea dintre capitalismul liberal și economia socialistă planificată. Rusia are o serie de clienți (CSI) pe care îi stipendiază și protejează militar, însă nu-și mai exportă ”revoluția” în America Latină, Africa sau Asia-Pacific. Doctrina lui Putin – panslavism, imperiu pravoslavnic, naționalism mesianic – poate fi aplicată cel mult acasă și în Balcani: cine ar cumpăra așa ceva dincolo de Belgrad? URSS se credea avangarda umanității. SUA era puterea retrogradă, reacționară. Acum e clar că Rusia s-a occidentalizat iarăși, ca pe vremea lui Petru cel Mare. Dincolo de baletul ideologic al lui Putin, respectul contractelor, rațiunea contabilă și dominația procedurilor sunt condițiile fără de care companiile rusești nu ar avea o viață internațională.

Mai există un motiv pentru care Cold War 2.0. mi se pare o temă forțată: URSS dorea să opună capitalismului o lume de produse comuniste. Chit că mai totul era rodul spionajului industrial (și al voinței Occidentului de a transfera tehnologii puțin înainte de expirare), economia sovietică (sau cea românească, sub Ceaușescu) miza pe autarhie: dacă lumea capitalistă s-ar fi prăbușit în iad, URSS ar fi putut produce orice, de la autoturisme, până la reactoare nucleare. Nu mai e așa: economia Rusiei s-a comprimat, și-a ratat diversificarea și e legată exclusiv de hidrocarburi. Nu poți câștiga războiul când depinzi integral de piețele ”dușmanilor”. Îți poți imagina – fără să exagerezi prea mult – că până și butonul nuclear are, mai nou, în Rusia, o husă Gucci…

Paradoxul e că, pe măsură ce Rusia se reoccidentalizează la nivelul civilizației (adică al vieții materiale), ea devine tot mai asertivă pe piața narațiunilor geopolitice. Aici, Putin rămâne un jucător redutabil. El a înțeles că excesul de liberalism și de PC va face ca orice reacție conservatoare din Vest să fie pusă în conexiune cu brandul Rusiei (autoproclamată drept bastion al valorilor conservatoare). Așadar: fie că Rusia a investit sau nu, orice succes conservator implică Moscova. E o formă perversă de vampirizare și monopolizare a ideilor conservatoare. După mine, sarcina de moment a elitei intelectuale din lumea euro-americană este scoaterea gândirii conservatoare de sub monopolul simbolic putinist. Prin coriferii săi intelectuali, de la Burke până la Paul Johnson sau Roger Scruton, conservatorismul e intim legat de civilizația libertății, a moderației și a realismului, adică de Occidentul iudeo-creștin. Pe termen mediu, dacă a fi conservator va fi echivalat cu aprobarea regimului Putin, atunci Putin chiar va reuși să distrugă unitatea plurală a Occidentului și va câștiga un teren nemeritat.

Un ultim aspect merită scos în evidență, prin prisma masivei expulzări coordonate de diplomați ruși, în cazul Skripal: ipoteza că suntem într-un nou Război rece reunifică politic și moral un Occident care, după alegerea lui D. Trump și Brexit, părea deja incapabil să mai vorbească pe o singură voce. Aici intrăm în logica profeției autorealizate. Putem face două greșeli când vine vorba despre Rusia. Să o subestimăm (crezând că s-a schimbat suficient) și să o supraestimăm (presupunând că nu s-a schimbat deloc). Ce-ar fi să le evităm pe ambele?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Eeeiiii, domnu’ Baconschi ! Ce mai faceti domne? Ati iesit de sub vraja Elenei Udrea? Ati reusit? Cum a fost , greu? Poate ne scrieti un articol pe tema asta , sa ne dumirim si noi cum se poate dezprostitua un intelectual ca matale.

    • ….si totusi, despre articol ce parere aveti ?

    • :))) Chiar ma gandeam sa intreb si eu asta. Cred ca aceasta eticheta o va avea pe viata. Daca acest site va incepe sa promoveze persoane ridicole, va muri in fasa.

  2. Un punct de vedere echilibrat si diplomatic din partea dlui Baconschi. Tonul temperat al analizelor este o raritate in analizele actuale. Citind comentariul primului dintre postaci remarc aceeași exhibiție de tembelism si malițiozitățile care abundă si la Hotnews sau, ca sa fiu imparțial, cam la toate paginile de știri/analiza. Foarte rar se întâmpla ca cineva sa isi exprime un pdv folosindu-și rațiunea si argumentele logice pe subiectul articolului. Dar, asta este. Nu suntem toți genii, fiecare isi duce crucea.

    • Vi s-a intamplat vreodata ca servilismul unui om sa va dezguste intr-un fel in care sa nu il mai puteti asculta, sa il respingeti in mod instinctiv? Da , aveti dreptate, dl Baconschi a exprimat, cum bine ati spus , un punct de vedere echilibrat. Din pacate domnul Baconschi, pentru mine, s-a compromis iremediabil prin slugarnicia la adresa Elenei Udrea de la ultimul congres al defunctului PDL. Analizele echilibrate si diplomatice si cum mai vreti dumneavoastra sa le etichetati le poate face , dar nu pentru mine. In rest aveti perfecta dreptate, n-ar fi trebuit sa comentez. I-am dat deja prea multa importanta domnului Baconschi.

    • Si Adrian Nastase face analize echilibrate si diplomatice. Ala a fost seful coruptilor din Romania, iar Bacon-schi a fost sluga penibila a celei mai corupte femei din Romania. Cu aparitia acestuia pe acest site, am fost convins sa nu mai accesez niciodata. Cand crezi ca apare ceva nou, curat, tocmai ai un soc ca de fapt sunt aceleasi persoane care au intoxicat Romania. Dar, e normal. Pe site-ul celui care il considera apostolul dreptatii pe Daniel Morar, individul care baga in puscarie toti coruptii care nu erau in gasca lui Basescu, si il adula pe cel din urma ca fiind luptatorul impotriva coruptilor (la fel, a celorlalti corupti), e normal sa apara astfel de indivizi. Aceeasi corupti ordinari apar si reapar si ne dau lectii. Nu bre, voi nu faceti parte din Romania curata, din Romania celor care muncesc ca sa supravietuiasca. Voi sunteti ca mafiotii din PSD, doar ca din alta grupare.

  3. Nu pot avea nicio părere despre articolul scris de Baconschi 2.0 până nu ne lămurim cum de Baconschi 1.0 a putut pupa poala inculpatei Elena Udrea.

    Și eu vreau să mă dumiresc în primul rând cum se poate „dezprostitua” un intelectual ca dumnealui. În niciun caz ascunzând pupatul sub preș.

    Poate ne lămurește înainte de a avea tupeul de a reveni în prim-plan, altfel nu face decât să ne convingă că are aceeași opinie despre „rușine” ca și Elena Udrea. Există și un proverb pe această temă.

  4. adica americanii si rusii nu se mai ‘bat’ ca pe vremuri, pe ideologie (si secundar pe suprematie teritoriala si economica) ci pe butaforie, pe efecte speciale media; pai asa capetenii razboinice asa razboi (asa public asa spectacol)
    oricum, s-ar parea ca in zilele noastre nu mai sunt la moda razboaiele reci ci acelea fierbinti de dogoarea orientului apropiat
    in alta ordine de idei, e reconfortant sa va citesc, d-le Baconschi, multumesc

  5. Pentru @ Catalin (interfața nu permite se pare sa dai răspuns la răspuns). Recunosc ca mi s-a întâmplat. Caz in care am avut aceeași reacție ca si dvs. In ceea ce privește precizările referitoare la slugărnicie ale autorului – nu cunosc contextul si nici evenimentul asa ca nu ma pronunț

  6. Pentru preacuratii cititori cautatori de site-uri imaculate, cititi asa: http://www.contributors.ro/editorial/despre-inutila-uniune-a-dreptei-care-nu-e-dreapta-si-solu%C8%9Bia-pentru-invingerea-psd/.
    Corespunde logicii scurte cu care decideti sa aruncati in foc o camasa pentru o scama de pe guler.
    Ca se zic, poate ca veti gasi intr-o zi acel site imaculat, cu autori imaculati. Poate il faceti voi?

    • O teorie inutilă care tocmai a fost contrazisă în practică la alegerile de duminică din Ungaria. Opoziția de stânga – unită în 2014 în coaliția Osszefogas – a obținut atunci 38 de mandate, iar aceeași opoziție (dar în care partidele componente au candidat separat) a obținut în 2018 un total de 31 de mandate, mai exact cu 7 mai puțin. QED.

      Teoria dlui Funeriu e un wishful thinking întru albirea personajelor controversate ale ex-președintelui, albire demarată la o viteză mult prea rapidă pentru a fi și convingătoare.

      Citiți măcar instrucțiunile mașinii de spălat, clorul nu se pune nici prea devreme, nici în exces.

  7. Uai (well) trebe’ ca-s batran si n-am urmarit schimbarea de zana,, eu saracan de mine ramasesem la Manuela Vulpe ot Canberra si jacuzzi-ul legendar, acum aud ca e vorba de unfair competition pentru matelot la gratiile Udrei. Mistoul la o parte, are chiar asa de mare importanta eticheta de razboi rece? Daca toti achiesam ca starea de fapt e razboi rece, asta inseamna ce? Are lumea, Europa, Romania, romanul un soi de procedura de management a razboiului rece? ‘In caz de razboi rece, keep calm si urmati pasii 1, 2, … x’. Singurul ‘pas’ livrat de autor pare a fi scoaterea termenului de conservatorism, intinat de marele judoka, de sub umbra asocierii cu practicile Kremlinului, redandu-i puritatea semantica si ideologica. Acuma, eu n-am vazut (poate e vina mea) ca par examplu conservatorii britanici, aici luati arbitrar ca etalon, sa exulte pe teme de Putin. Poate nu prind eu ceva, am fost bolnavicios cand eram mic si ma resimt.

  8. Este dificil de aflat ce vor conservatorii britanicii sa conserve de si-au luat numele de „conservatori”. Religia crestina? Nu prea cred, de au pus primar al Londrei un islamic care sa-i conduca pe crestini. Monarhia britanica? Iarasi ma indoiesc, de au incalcat legea regala a sangelui albastru prin prin impurificarea Casei Regale cu sange de mulatra, care a scandalizat societatea profunda. Identitatea britanica si traditiile britanice? Este si mai improbabil, vazand cum leadershipul kalergian sa straduieste sa arda etapele in realizarea omului nou si unic, negroid-asiatic. Si, atunci, ce conserva partidul conservator?! Din doua una: fie e un nume de acoperire, pentru a ascunde ca fac exact invers, fie vor sa conserve statutul politico-financiar al minoritatii dominante di City of London…

  9. O varza ( de Bruxel) completa …se confunda Rusia cu China , se acuza butonul nuclear rusesc ca are husa Gucci dar cel american cu husa Chiaow-Nyen originala e ok , se baleiaza dizgratios printe subiecte , apel la intelectuali …la o adica articolul asta putea fi scris si din coasta ricai …