G4Media.ro

Buzău: În zeci de localități din zone cu potențial ridicat de inundații,…

Sursa foto: G4Media / Ioana Câmpean

Buzău: În zeci de localități din zone cu potențial ridicat de inundații, oamenii declară pe propria răspundere că își asumă riscurile

Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa (ABA) a identificat în judeţul Buzău zeci de localităţi aflate în şapte zone cu risc potenţial semnificativ la inundaţii, în contextul unei acţiuni de informare, mai multe persoane declarând autorităţilor, pe proprie răspundere că îşi asumă riscurile, în cazul unor viituri cauzate de revărsările cursurilor de apă.

Potrivit ABA, pe baza evaluării evenimentelor semnificative de inundaţii din perioada 2010-2016 şi a actualizării Hărţilor de Hazard şi Risc la Inundaţii (HHRI), finalizate în 2022, a fost actualizat şi Planul de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI), valabil pentru perioada 2022-2027.

„În bazinul hidrografic Buzău, pe teritoriul judeţului Buzău, au fost identificate şi analizate în vederea planificării măsurilor de reducere a riscului la inundaţii, 7 zone cu risc potenţial semnificativ la inundaţii: râu Buzău – aval confluenţa Caşoca Mare (în zona localităţilor Lunca Priporului, Nehoiaşu, Pătârlagele, Cislău, Bădila, Pârscov, Măgura, Unguriu, Săgeata, Găvăneşti, Berca, Pleşcoi, Săpoca, Cândeşti, Vipereşti); râu Bâsca Chiojdului – aval localitate Bâsca Chiojdului (în zona localităţilor Bâsca Chiojdului, Chiojdu, Gura Bâscei, Valea Cătinei, Cătina, Bâscenii de Sus); râu Sărăţel-sector aval confluenta Slănicel, amonte localitate Policiori; râu Câlnău – aval localitate Valea Salciei, Poşta Câlnău, Zărneşti, Racoviţeni; râu Comisoia (amonte de localitatea Cuculeasa); râu Sărata – aval confluenţa Năianca; râu Bălăneasa (aval localitatea Tocileni)”, a transmis, pentru AGERPRES, ABA Buzău-Ialomiţa.

Pentru prevenirea şi diminuarea unor eventuale pagube produse de inundaţii, ABA Buzău-Ialomiţa informează că prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) au fost transmise informări către Consiliul Judeţean, cu scopul diseminării acestora către primării, în vederea integrării lor în planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor ce cuprind toate zonele expuse la inundaţii.

În contextul în care mai multe localităţi figurează în zone cu risc ridicat de inundaţii, proprietarii care deţin locuinţe de-a lungul cursurilor de apă au fost informaţi anterior, în urma unei acţiuni organizate în parteneriat cu reprezentanţi ai primăriilor, despre riscurile la care se expun. Persoanele care deţin obiective în zone inundabile au declarat pe proprie răspundere că îşi asumă riscurile în caz de inundaţii din revărsări ale cursurilor de apă, spun reprezentanții instituției.

De asemenea, comisia de verificare a dispus următoarele măsuri: autoritatea publică locală va identifica proprietarii obiectivelor amplasate în zonele inundabile ale cursurilor de apă care străbat teritoriul administrativ al localităţii, va verifica dacă acestea deţin autorizaţii de construire şi va aduce la cunoştinţa acestora prevederile Art. 49 alin. 4 din Legea Apelor nr. 107/1996 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv le va solicita demolarea construcţiilor sau declararea pe propria răspundere că deţinătorii îşi asumă riscurile în caz de inundaţii. În urma acestor acţiuni de verificare, nu au fost aplicate sancţiuni, precizează ABA

Autorităţile arată mai arată că în Planul de Management al Riscului de Inundaţii, valabil pentru perioada 2022-2027, pentru zonele cu risc potenţial semnificativ de inundaţii, sunt prevăzute lucrări de îndiguire în zona localităţilor, supraînălţarea lucrărilor de îndiguire existente, managementul albiei râului şi a luncii inundabile prin creşterea retenţiei naturale a apei, lucrări de regularizare locală a albiei şi decolmatări.

Autorităţile anunţă că, anual, la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi în baza unei tematici stabilite se desfăşoară acţiuni de verificare a stării tehnice şi
funcţionale a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor în judeţele aferente bazinului hidrografic Buzău-Ialomiţa, în Brăila, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.