Ca în Evul Mediu: Poluare masivă pe râul Trotuş, unde ajung o parte din dejecțiile netratate din orașul Comănești
În 2019, tot Garda de Mediu Bacău a fost cea care a mai dat o amendă autorităţilor locale pe motiv că „nu a fost îndeplinită obligaţia de a solicita şi obţine în termenul stabilit de legislaţie o nouă autorizaţie de mediu la expirarea termenului de valabilitate a celei anterioare.”
Garda de Mediu Bacău nu este însă singura autoritate care a sancţionat neregulile. Într-un răspuns remis G4Media.ro, Administraţia Bazinală de Apă Siret, care monitorizează calitatea apelor de suprafață, spune că „a sancţionat operatorul SC APA SERV TROTUS SRL de trei ori în ultimii doi ani cu amendă contravenţională în valoare de câte 35.000 lei fiecare, suplimentar faţă de penalităţile aplicate pentru depăşirea indicatorilor de calitate a apelor uzate evacuate în emisar (principiul „poluatorul plăteşte”), precum şi de numeroasele solicitări de conformare, atenţionări şi avertismente”.
Deversarea apei netratate direct în râul Trotuş nu este singura încălcare a legilor de mediu pe teritoriul Comăneştiului. Un alt cartier al oraşului, Zăvoi, îşi varsă „apele uzate” direct în râul Urminiş, un afluent al Trotuşului. Aici, pe o distanţă de nici un km, pot fi văzute peste zece ţevi prin care dejecţiile ajung direct în râu. Unele sunt ale oraşului, altele sunt ale locuitorilor din zonă.
Primăria Comăneşti susţine că încearcă să intre în legalitate însă Consiliului Judeţean Bacău ar fi cel care îî pune beţe în roate.
„Avem făcute documentațiile pentru finanțarea proiectului de racordare a cartierului Zăvoi la rețeaua de canalizare. Vrem să facem proiectul care costă circa un milion de lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală ( PNDL). Tocmai azi am discutat acest lucru la Guvern. Consiliul Județean Bacău a blocat proiectul, susținând că trebuie să luăm finanțare pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), ceea ce nu e adevărat. Noi nu putem beneficia de finanțare din POIM. Motivul e că societatea care gestionează canalizarea nu face parte din firma mare a Consiliul Judeţean, ci e deținută de Consiliul Local. Noi am depus trei proiecte pentru a rezolva această problemă a canalizării.”, a declarat pentru G4Media.ro, Viorel Miron, primarul oraşului Comăneşti.
Q: Aveți cunoștință de faptul că, în râul Urminiș (afluent al Trotușului) din Comănești, Bacău, este deversată canalizarea unui întreg cartier (Zăvoi) al orașului Comănești?
Conform informațiilor primite, Administrația Bazinală de Apă Siret cunoaște situația privind deversarea canalizării unui cartier al orașului Comănești, județul Bacău în râul Urminiș, afluent al Trotușului.
Aveți cunoștință de faptul că stația de epurare a orașului Comănești își deversează reziduurile direct în râul Trotuș, printr-o țeavă cu diametrul de un metru care se află la nici 100 de metri de stație? Oamenii din zonă se plâng că deversările se fac, în special, noaptea, iar mirosurile pestilențiale pot fi simțite de la km. În ce condiții, deversarea se face respectând toate normele de mediu? Este legală?
Administrația Bazinală de Apă Siret nu are cunoștință de existența unei alte guri de evacuare a apelor din stația de epurare în afară de evacuarea propriu-zisă.
Pentru aceste nereguli, primăria orașului Comănești a fost amendată vreodată până acum? Care a fost cuantumul amenzilor? Ce măsuri ați luat?
Referindu-ne la evacuarea propriu-zisă , Administrația Bazinală de Apă Siret a sancționat operatorul S.C. APA SERV Trotuș S.R.L. de trei ori, în ultimii doi ani, cu amendă contravențională în valoare de 35.000 lei fiecare, suplimentar față de penalitățile aplicate pentru depășirea indicatorilor de calitate a apelor uzate evacuate în emisar (principul ”poluatorul plătește”), precum și de numeroasele solicitări de conformare, atenționări și avertismente.
Ce măsuri aveți de gând să luați pe viitor pentru a stopa poluarea râului Trotuș?
Operatorul S.C. APA SERV Trotuș S.R.L., împreună cu Primăria Comănești, și-au asumat un program de măsuri, atât pentru racordarea cartierului Zăvoi, cât și pentru retehnologizarea stației de epurare. În cazul în care nu se vor conforma, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale conform Legii apelor și se va formula plângere penală pentru abaterile repetate de la normele privind evacuarea apelor uzate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii