G4Media.ro

„Ca și cum ai juca un joc pe calculator”: Pe linia frontului…

Sursa foto: Captură video - Twitter / Anton Gerashchenko

„Ca și cum ai juca un joc pe calculator”: Pe linia frontului cu unul dintre cei mai letali piloți de drone kamikaze din Ucraina (reportaj The Guardian)

Înainte ca Vladimir Putin să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, Olexsandr, în vârstă de 32 de ani, era IT-ist la o companie de logistică. Astăzi, reputația lui Olexsandr nu este construită pe abilitățile sale de a repara bug-uri pentru o companie multinațională, ci pe un număr de victime care îl face poate cel mai letal pilot de drone kamikaze din Ucraina aflat pe front, scrie The Guardian. „Nu am întâlnit pe nimeni care să fi distrus mai mult”, recunoaște el.

Din luna mai a anului trecut, Olexsandr, care nu s-a înrolat în armată, este prezent pe linia frontului și își pune la dispoziția militarilor abilitățile sale letale.

Își ia telefonul mobil pentru a verifica statistica. A distrus cinci tancuri, cinci vehicule de infanterie de luptă, un transportor blindat de trupe, un vehicul de recunoaștere de luptă, două transportoare multifuncționale ușoare, un vehicul de luptă de infanterie și un vehicul de luptă aeropurtat. Adică 20 de piese de artilerie, foarte valoroase, care au fost scoase de pe câmpul de luptă.

El preferă să nu se gândească la viețile care au fost luate în acest proces, dar recunoaște că, vineri dimineață, la ora 7.15, dronele sale pline de explozibil au ucis doi soldați ruși și au rănit șase într-o poziție de tranșee fortificate din apropierea satului Robotine, în sudul regiunii Zaporijia, unde forțele ucrainene aflate în contraofensivă avansează lent printr-o mare de mine antipersonal și antiblindate. „Am făcut o treabă bună”, spune el.

Olexsandr – a cerut ca numele său complet să nu fie folosit – are imagini care dovedesc munca sa mortală. O înregistrare video de vineri dimineață arată soldații ruși, care nu sunt conștienți de pericolul de deasupra, trăgând deasupra tranșeelor asupra soldaților ucraineni care încercau să le ia cu asalt poziția. Dar una dintre dronele Mavic 3 ale lui Olexsandr a făcut o incursiune letală.

Nu pentru a se lăuda, însă, a acceptat să se întâlnească cu ziariștii lângă un câmp de floarea-soarelui din Zaporijia. „Războiul nu este un motiv de laudă”, spune el. Olexsandr a venit pentru a se plânge.

La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat cel de-al zecelea model de dronă First Person View (FPV) „care intră oficial în funcțiune în cadrul forțelor armate ale Ucrainei”.

Nu numai că nici Olexsandr, nici vreunul dintre colegii săi nu au văzut această dronă, dar ei spun că nu au primit nici un astfel de hardware de la ministerul apărării. „La naiba cu acest minister al apărării”, murmură el.

Toate dronele lui Olexsandr sunt fabricate din componente cumpărate online din China și apoi asamblate de doi dintre prietenii săi la etajul 24 al unui bloc de apartamente din Kiev.

Fie le ridică în timpul călătoriilor sale lunare înapoi în capitala Ucrainei, unde locuiește, fie îi sunt livrate prin poștă în apropierea câmpului său de operațiuni.

Prețul este de aproximativ 400 de dolari pe dronă, iar costurile sunt acoperite în mare parte de donatori generoși și anonimi. Se spune că acest preț este semnificativ mai mic decât cei 650 de dolari plătiți de marile organizații de voluntariat care cumpără drone pentru alte unități ale armatei, pe fondul lipsei de echipamente din partea Ministerului Apărării. „Putem câștiga acest război cu ajutorul dronelor”, spune Olexsandr. Și, cu toate acestea, el adaugă că efortul Rusiei de a le construi cu miile și de a le furniza la prețuri reduse pentru linia frontului nu este replicat de partea ucraineană.

„Acesta este motivul pentru care nici acum nu mă înrolez în forțele armate – dacă te înrolezi, comandantul poate fi un prost și să nu știe cum să desfășoare operațiuni de calitate”, spune el. „Sunt foarte eficient de unul singur. Sunt pregătit să lupt până la sfârșitul războiului în acest fel. Potrivit informațiilor oficiale, Rusia produce 3.000 de drone. În Ucraina, niște mici țari bogați produc aceste drone pentru a le vinde, fondurile de voluntariat le cumpără și apoi cer 650 de dolari pe dronă.”

El a pierdut opt drone de recunoaștere, inclusiv două luna trecută, când un tanc a tras aproape de poziția sa, lăsându-l cu o tăietură adâncă la picior. „Rușii și-au schimbat strategia pentru a încerca să ucidă echipajele de drone”, spune el. Olexsandr, care, în mod normal, folosește aproximativ 10 drone kamikaze pe lună, a folosit cinci în noaptea precedentă și, prin urmare, va trebui să se reaprovizioneze.

Olexsandr avea puțină experiență cu dronele înainte de 20 februarie 2022, dar a putut vedea că acestea ar putea fi cruciale pentru efortul de război și astfel a exersat cu una cumpărată de pe internet. „Am vrut să găsesc ceva în care să pot fi cât mai util”, spune el.

La un punct de control l-a întâlnit pe Oleg Sentsov, cineast, scriitor și activist; cei doi s-au împrietenit și datorită lui Sentsov și relațiilor sale Olexsandr a fost prezentat pentru prima dată unei brigăzi de pe teren ca pilot de drone.

De atunci, reputația sa este cea care îi aduce lui Olexsandr comenzi. În timpul unei misiuni de recunoaștere, Olexsandr preferă să fie singur. De obicei, i se stabilește o bucată de teren de un kilometru pătrat pe care să o monitorizeze, lucrând de la o distanță minimă de 800 de metri de țintă și o distanță maximă de de 12 km.

Atunci când lucrează cu drone kamikaze, el operează în echipe de trei sau patru persoane. Unul va opera o dronă de recunoaștere, iar altul pilotează drona kamikaze propriu-zisă, pe care este atașată o încărcătură la până la 600 g de exploziv C4. Apoi, mai este cel puțin o altă persoană care supraveghează semnalul și comunicațiile.

Sergentul jr. Petro Shttanko, în vârstă de 33 de ani, care a început să colaboreze cu echipa lui Oleksandr în iunie, a declarat că a fost inspirat de determinarea lui Oleksandr. „Nu găsești peste tot această motivație de a lupta cu atâta energie”, spune el despre colegul său.

Olexsandr spune că încearcă în mod constant să-și îmbunătățească abilitățile. În dimineața dinaintea interviului, a găsit o dronă kamikaze rusească complet încărcată care pierduse conexiunea și căzuse de pe cer. El o arată, acum că a fost deconectată de încărcătura sa explozivă. „Nu este de o calitate atât de proastă, dar o facem mai bună. Are o baterie foarte bună, dar un motor nu atât de bun. Trebuie să verific totul, placa sa de bază, siguranțele.”

Cheia atunci când ești pe teren, spune Olexsandr, este să te relaxezi. „Voi începe la ora 2 dimineața și voi bea cafea până la 8 dimineața”, adaugă el.

„Este ca și cum ai juca un joc pe calculator, știi?”. spune Olexsandr despre sarcina sa mortală și deloc de invidiat, care, în climatul omniprezent al războiului, a devenit o rutină aproape șocantă pentru el. „Este distractiv, știți? Când e distractiv, când te relaxezi, e ușor. Când ești încordat, nu este posibil să lucrezi corect. Oricine o poate face”.

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...