La fel ca în România, în China se face caz de originile etnice ale noii senzații a tenisului mondial, Emma Răducanu. La fel în Filipine, cu Laylah Fernandez
Așa cum în România toată atenția se concentrează pe ascendența românească după tată a Emmei, în China microbismul naționalist pe internet este centrat pe originea ei chineză după mamă.
Mulți utilizatori pe site-ul chinez Weibo au lăudat-o pe tânăra britanică de 18 ani, născută în Canada și a cărei familie s-a mutat la Londra când ea avea doi ani, numind-o “fată Dongbei” – o referire la originile mamei sale.
Un videoclip în care Emma le mulțumește fanilor ei în dialectul mandarin al limbii chineze a devenit, de asemenea, viral.
„Vorbește la fel ca o fată Dong Bei (nord-estul Chinei). Ce uimitor!” scrie un comentator pe Weibo.
Emma a vorbit deschis despre ascendența sa mixtă în interviuri, lucru de care s-au mândrit internauții chinezi.
„A spus că vizitează China în mod regulat și că unul dintre idolii ei este Li Na. Sunt atât de mișcat”, a scris un utilizator Weibo, referindu-se la fosta jucătoare de tenis chineză, câștigătoare a Open-ului Australiei și al Franței.
Ca și pe internetul românesc, unii utilizatori au ales să păstreze o oarecare distanță: “Ea este britanică – de ce încercați acum toți să o revendicați ca fiind a voastră?”
În interviuri, Emma a adus un omagiu mamei sale și ramurii chineze a familiei sale.
„Sunt atât de puternici din punct de vedere mental – parcă nimic nu-i poate doborî. Aș spune că de la ea iau o mare parte din inspirației mele. Mama mea muncește din greu”, a spus ea, adăugând că a învățat despre disciplină și respectul față de ceilalți oameni de la mama sa.
Adolescenta, care vizitează cu regularitate casa familiei mamei sale la Shenyang în timpul sărbătorilor, a mai spus că-i place foarte mult să urmărească emisiunile de televiziune din Taiwan.
Sâmbătă, Emma a învins-o pe adolescenta canadiană Leylah Fernandez în două seturi la US Open și a devenit prima britanică după 44 de ani care câștigă o finală de Mare Șlem.
Cum și Leylah are și ascendență mixtă – tatăl ei este ecuadorian iar mama filipineză – utilizatorii mediei sociale din Filipine au avut o reacție similară celor din România și China pentru Emma.
“Mă bucur să văd că Filipinele au în sfârșit pe cineva din lumea tenisului cu care să ne mândrim” scria cineva pe Facebook.
Laylah a mărturisit că nu cunoaște prea multe despre cultura filipineză, dar a spus că iubește bucătăria filipineză.
“Știu că Lolo, bunicul meu, gătește uimitor, așa că, atunci când mă voi întoarce în Canada, când voi vizita Toronto, el va găti mâncăruri gustoase, în special filipineze, de care îmi este dor”, a spus ea într-un interviu după finala de la US Open.
Tatăl și antrenorul ei, Jorge, fost fotbalist, au declarat reporterilor: „Apreciez cu adevărat faptul că comunitatea filipineză o sprijină pe Leylah. Are sânge filipinez în ea. Este atât de frumos”.
Dar, atât Emma cât și Laylah sunt în primul rând jucătoare de tenis de mare talent care întâmplător au origini etnice mixte, printre care și românești, și nu invers, iar istoria va reține că finala de la US Open 2021 s-a disputat între o jucătoare din Marea Britanie și una din Canada.
sursa: BBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii