G4Media.ro

Cabinetele medicilor de familie din Arad, „luate cu asalt” pentru tabletele cu…

Sursa foto: Pixabay

Cabinetele medicilor de familie din Arad, „luate cu asalt” pentru tabletele cu iod, inclusiv de pensionari, care nu beneficiază de aceste comprimate

Numeroase cabinete ale medicilor de familie din Arad au fost „luate cu asalt” de pacienţi care cer reţete pentru eliberarea tabletelor cu iod, mulţi dintre solicitanţi fiind persoane peste 40 de ani, chiar pensionari, care nu trebuie să ridice aceste tablete distribuite de Ministerul Sănătăţii.

Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie (SMF) Arad, Adrian Dărăbanţiu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că numeroşi medici de familie s-au plâns că nu îşi mai pot desfăşura adecvat activitatea din cauza numărului mare de persoane care vin pentru aceste reţete sau dau telefoane pentru a se interesa de ele.

„Este o nebunie declanşată în mod gratuit de nişte declaraţii venite de la Ministerul Sănătăţii, deşi nu există niciun pericol iminent de expunere la valori mari de radiaţii. Eu în prima zi după declaraţii am avut aproape 20 de pacienţi la uşă care au venit pentru reţete ca să ridice tabletele cu iod din farmacie. Cel mai simpatic lucru este că jumătate dintre ei sunt persoane peste 40 de ani, chiar pensionari, care nu sunt beneficiari ai acestor pastile, pentru că după vârsta de 40 de ani ele nu trebuie luate. Totuşi, ei vin să ceară lămuriri şi spun că e dreptul lor să primească, iar noi pierdem mult timp să le explicăm că doar cei sub 40 de ani primesc tabletele”, a spus Dărăbanţiu.

Conform acestuia, numeroşi medici de familie din judeţ „s-au revoltat din cauza situaţiei create”.

„Vă daţi seama că pe lângă pacienţii care mă sună şi pe numărul privat să se intereseze de pastilele de iod, mă sună şi medicii de familie să se plângă că sunt luaţi cu asalt sau bombardaţi cu telefoane. Pe grupul de WhatsApp pe care suntem înregistraţi medicii de familie din judeţ doar despre problema asta se discută. Facem apel la oameni să înţeleagă că nu există niciun motiv de isterie şi îi rugăm să înţeleagă că prioritatea noastră este să ne îngrijim pacienţii care vin la noi în mod programat. Este aproape imposibil să primim zeci de pacienţi pe zi pentru aceste reţete, care nu sunt o urgenţă, în condiţiile în care avem pacienţi programaţi cu boli reale”, a mai spus preşedintele SMF Arad.

El consideră că tabletele ar fi trebuit ridicate direct din farmacii, fără implicarea medicilor de familie.

Este o procedură birocratică în care am fost implicaţi inutil, complicând şi viaţa beneficiarilor, care trebuie să facă două drumuri – la medicul de familie şi farmacie – pierzând câteva ore din zi. Ar trebui să le poată ridica direct de la farmacie, cu buletinul, şi să existe o bază de date online cu cei care au ridicat tabletele”, a mai spus Dărăbanţiu.

În judeţul Arad există aproximativ 240 de cabinete de medici de familie, majoritatea fiind membre ale Societăţii Medicilor de Familie.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, 25 de farmacii din judeţ eliberează tabletele cu iod pe baza reţetei de la medicul de familie.

În urmă cu o săptămână, DSP Arad informa că doar 32 de tablete din medicamentul „Iodură de potasiu” au fost eliberate în farmacii , în timp ce numărul tabletelor disponibile în judeţ este de 198.771. Informaţiile sunt actualizate o dată pe lună.

DSP transmite că medicamentul „este utilizat în scopul blocării eficace a absorbţiei radioactive, fiind necesară administrarea lui cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii”.

„Este important de menţionat că acest medicament se va administra numai la indicaţiile autorităţilor şi doar în caz de eveniment sau incident nuclear. Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 de ani”, au precizat reprezentanţii DSP Arad.

USR l-a criticat marţi pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţinând că acesta „induce panică generală şi decredibilizează sistemul de sănătate din România” cu ultimele declaraţii pe care le-a făcut privind distribuirea pastilelor de iod.

„Ministrul Alexandru Rafila seamănă panică în rândul românilor şi decredibilizează întregul sistem de sănătate cu ultimele declaraţii iresponsabile privind pastilele de iod. Nu în ultimul rând, ministrul Sănătăţii îngreunează sau chiar blochează activitatea medicilor de familie şi accentuează riscurile pentru pacienţii cu probleme curente de sănătate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de aşteptare până vor beneficia de consultaţie”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Incompetentul Rafila in actiune! 🤣🤣🤣🤣

    • Fugi repede si baga 2 doze sa fii protejat, repede si 2 icoane linste cap coada pentru protectie divina!
      Inca putin si devin sosoc! 🤣🤣🤣

    • Evident ca pe Rafila il vom injura. El a introdus inutil medicii de familie in procedura de distributie, complicand lucrurile.

      Medicii ar fi trebuit inlocuiti cu o banala baza de date in care farmaciile sa inregistreze CNP-urile care au primit deja, ca sa nu ia de doua ori. Ar fi cateva ore de munca pentru un programator, maxim, si nici nu-ti trebuie cine stie ce server pentru ea, e o cautare banala in baza de date, probabil si un laptop ar face fata ca server. Hai, o zi-doua, cu tot cu partea de autentificare a utilizatorilor, o saptamana-doua cu cumpararea de server instalare, testare, documentatie, pregatire conturi pentru farmacisti. Un buget de cateva mii de euro ar fi fost mai mult de cat suficient.

      Dar deja aveam soft pentru a preveni vaccinarea de mai mult ori. Daca ar redeschide centrele de vaccinare si le-ar folosi si pentru distribuirea de pastile, considerate o „doza” speciala, ar impusca doi iepuri: cine vine sa ia pastilele eventual mai face si un booster anti-COVID, daca tot e acolo.

      Alte tari le trimit prin posta o data la cativa ani. Ce-i drept, la noi unde multi nu locuiesc la adresa din buletin, ceea ce complica un pic lucrurile.

      Solutii mai bune exista, Rafila a ales sa complice lucrurile inutil. Pana si prima solutie propusa, cu distribuirea de catre medicii de familie, ar fi fost mai buna, scutind un drum pana la farmacie si scrisul retetei.

      Chiar si livrarea la liber in farmacii, fara nicio verificare, ar fi fost mai buna. Puse in cutii niste avertismente puternice: nu luati preventiv, ci doar cand va spun autoritatile, nu luati daca aveti peste 40 ani, etc. Da, cateva persoane vor lua de mai multe ori. Nu vad marea problema. Decat cum e acum cand sunt livrate in anumite judete in jur de 0,01% din cutii, cum rezulta din articol, ar fi mult mai bine.

  2. Nu conteaza ce se dă, nu conteaza daca avem nevoie de ce se dă, nu contează dacă incurcăm cu ceva actul medical, nu contează că habar nu avem despre orice, important e că se dă GRATIS!

    • Previzibil…la noi si cianura daca s-ar da gratis cred ca s-ar inghesui lumea sa o ia. Dar GRATIS sa fie…vaccinul in schimb nu, ca acolo era ciudat ca era gratis si bine organizata treaba (relativ).

      Si radiatiile tot invizibile sunt ca si COVID-ul, sunt curios cu pastilele in casa, cand se va da anuntul sa le inghita lumea daca chiar si le vor administra. Sau si atunci vor fi sceptici si conspirationisti?

  3. Valul „pastila cu iod” declansat de competentul rafilea. A reusit prin valoarea personala intrinseca sa tina in frau valul 5 pandemic, impostor jalnic…

  4. Parcă-i văd pe pensionari: noi ce să facem, să murim? 😄