G4Media.ro

Cabinetul interimar de la Sofia a cerut amânarea semnării contractului de gaz…

Sursa: shutterstock

Cabinetul interimar de la Sofia a cerut amânarea semnării contractului de gaz lichefiat cu compania americană Cheniere /  Ministrul bulgar al energiei: Examinăm toate posibilitățile  de aprovizionare cu gaze, inclusiv de la Gazprom

Guvernul interimar a cerut companiei americane Cheniere o amânare de două săptămâni înainte de a semna contractul de furnizare a gazului lichefiat. Acest lucru a fost anunțat de ministrul bulgar al energiei, Rosen Hristov, pentru bTv. Potrivit acestuia, acest lucru este necesar pentru a se rezerva în prealabil o capacitate suplimentară la terminalul pentru descărcare, transmite Dnevnik, citată de Rador.

Livrările de gaz lichefiat au fost negociate de guvernul lui Kiril Petkov. Acordul preliminar este pentru 7 petroliere pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023. Tot azi, fostul ministru de finanțe Asen Vasilev a explicat că guvernul trebuie să acționeze rapid privind căutarea de stalii pentru descărcarea gazului lichefiat. Potrivit acestuia, acestea sunt asigurate pentru primele două petroliere.

Rosen Hristov nu a precizat dacă au început deja discuțiile despre staliile de descărcare. Cel mai probabil, se va căuta un terminal în Grecia sau Turcia. „Nu stiu de ce nu au fost contractate în ultimele luni stalii de descărcare. Sunt optiuni, dar încercam să găsim prețul optim. Am cerut o întârziere de două săptămâni și dacă nu sunt de acord, oferta cade, așa că în două săptămâni trebuie să găsim stalii de descărcare și să vedem care este prețul”, a spus ministrul energiei.

El a precizat că terminalul Revitusa din Grecia este destul de aglomerat, iar staliile de acolo sunt rezervate. Sunt luate în considerare opțiuni alternative cu terminalele din Turcia. Hristov a acuzat conducerea Bulgargaz că nu a rezervat stalii mai devreme. Ministrul a adăugat că guvernul interimar analizează și varianta reluării livrărilor de gaze naturale de la Gazprom. Cu toate acestea, el a precizat că asta nu înseamnă că Bulgaria se va abate de la politica sa europeană.

Ministrul bulgar al energiei: Examinăm toate posibilitățile  de aprovizionare cu gaze, inclusiv de la Gazprom

”Noi luăm în considerare absolut toate posibilitățile de aprovizionare cu gaze, inclusiv reluarea livrărilor de la Gazprom. Examinăm cu prioritate furnizorii alternativi, dar dacă se dovedește că aceștia nu sunt suficienți, cu siguranță nu voi fi eu ministrul care va lăsa populația în frig la iarnă”, a declarat ministrul interimar al energiei, Rosen Hristov, la bTv, marți seara.

Potrivit spuselor sale, condițiile pe care Rusia le impune Bulgariei sunt „cele care sunt impuse și altor țări europene și pe care acestea le îndeplinesc”. „A cumpăra gaz de la Gazprom nu înseamnă că Bulgaria iese din cadrul Uniunii Europene (UE). Noi nu vom accepta condiții diferite de cele ale Germaniei și ale altor țări importante din UE. Toate riscurile au fost deja analizate, așa că dacă începem negocieri, vom aborda tot ceea ce este critic pentru noi, astfel încât livrările să fie stabile, la prețul optim și cu securitate maximă”, a adăugat el.

Totuși, ministrul energiei a declarat categoric că guvernul interimar nu are intenția de a semna contracte de livrare de gaze pe termen lung. „Nu vreau să las moștenire următorului guvern”, a afirmat Hristov și a adăugat: „Vom asigura cantitățile până la sfârșitul anului, dar nu vreau să ne legăm cu contracte pe termen lung, aceasta va fi sarcina viitorului guvern.

Sursa: Dnevnik / Rador / Traducerea: Mirela Petrescu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Foarte bine, sa ia ceafagroasa gaz de la rusi; ramane mai mult gaz lichefiat pentru ceilalti.

  2. Putleristii de tip Dragnea Simion in acțiune si in Bulgaria! 🤮

  3. mda, viu si liber cu un sac de dormit o iarna sau bombardat si sclav la gazu si santaju teroristilor rusi…poate e doar o metoda de negociere altfel bulgarii sa nu se mai planga ca tot timpu trag lozu necastigator…☝️☝️☝️☝️☝️☝️

  4. Gicu, nu e doar o chestiune de bani. uite, nemtii ai bani, dar nu primesc gazul. Asta vrea si Bulgaria? Sa semneze un contract ieftin si apoi sa nu primeasca gazul? Si ce vor trebui sa faca pentru a primi gazul nu te intrebi?
    Dependenta de rusi trebuie rupta cat mai repede posibil.

  5. dilema e daca vrei libertate si prosperitate pe termen lung 💪💪💪💪💪🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸sau cu couru ciuruit dă teroristii rusi , amenintat si sarac???…alifia nui inclusa in pretu gazului muscal…😉🤣😉😂😉😁😉😂🤣

  6. Moni, draga de ea, mai bine moare abuzata de rusi. Bravo Moni, ai castigat medalia de aur la campionatul de cantat la trombon. Trombon rusesc.

  7. Deocamdată „frigul și foamea” le-am cunoscut exact datorită bolșevicilor tăi.

  8. gazul lichefiat american e de 5 ori mai scump decat cel rusesc ,pe care inca 80 % din Europa il primeste ( inclusiv Polonia ) .Sunt de inteles si bulgarii ca ” se mai gandesc ”

    • De unde de 5 ori mai scump gazul lichefiat? Chiar si presa rusa spune ca e doar dublu. In realitate, in medie e mai scump cu vreo 40%. Iar in cazul concret al Bulgariei, gazul american era posibil sa fie chiar sub pretul gazului rusesc, la ce preturi umflate are Gazpromul pentru anumite contracte.