G4Media.ro

Câciu, întrebat despre varianta naţionalizării companiei Petrom: E posibilă o altă abordare.…

Câciu, întrebat despre varianta naţionalizării companiei Petrom: E posibilă o altă abordare. Cred că statul ar trebui să mai investească în câteva companii, pe sistem de private-equity

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat, chestionat dacă există posibilitatea ca Petrom să devină din nou o companie naţionalizată, că poate fi luată în calcul o altă abordare, considerând că statul ar trebui să facă nişte investiţii în sistem de private-equity, prin crearea unei linii de finanţare care să salveze unele companii, relatează news.ro

Câciu a oferit exemplu în care statul a devenit acţionar la Fondul Proprietatea, cumpărând deja 43% din investiţie.

„E posibilă o altă abordare cu privire la companiile de resurse energetice. Din punctul meu de vedere, sunt două chestiuni care vor defini viitorul omenirii – energia şi hrana, ori statele trebuie să se implice mai mult în a avea control asupra resurselor, într-o formă nu neapărat de proprietate, dar într-o formă în care pot să nu aibă riscuri la adresa siguranţei cetăţenilor din perspectiva modului în care sunt folosite acele resurse”, a spus Adrian Câciu la Euronews România, conform news.ro

MInistrul Finanţelor a subliniat că statul român ar trebui să facă investiţii în câteva companii.

„Noi nu am stat. Ştiţi că am fost criticat când statul a devenit acţionar la Fondul Proprietatea, am fost criticat eu pentru ceva ce statul român de 20 de ani nu făcuse. Statul român a cumpărat deja 43% din investiţie şi eu cred că statul ar trebui să mai investească în câteva companii, pe sistem de private-equity, să creeze o linie de finanţare pentru a salva companii, inclusiv companii private, nu numai în zona aceasta energetică sau de hrană. (…) Statul poate să vină şi să solicite, de exemplu, garantarea unui împrumut în contravaloarea acţiunilor şi, dacă nu se plăteşte împrumutul, să devină acţionarul acelei companii”, a completat Câciu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. „… garantarea unui împrumut în contravaloarea acţiunilor şi, dacă nu se plăteşte împrumutul, să devină acţionarul acelei companii.”
    Asta e cea mai scurta si sigura cale ca statul sa devina actionar la firme falimentare 🤣

    • Si apoi sa puna conducere politica si sa tina firma in faliment cu bani de la stat…

    • @alien, sa tot puna conducere politica, ca eu am devenit vegetarian. Mananc iarba, fumez doar iarba. Imi plac si ierbivorele, ma joc cu armasarul satului si taurasii din zona foarte mult, ei au ulei vegetal si se pricep bine.

  2. Mda, asa cum ati facut cu blue air… De ce nu e statul proprietar la blue air, ca aia au gajat actiunile pt imprumutul de 100 de milioane?

  3. Cât de vizionar e domnul Câciu când ne dezvăluie că viitorul omenirii e definit de coordonatele energiei și hranei.
    În trecut energia și hrana erau printre ultimele preocupări ale omenirii, ea, omenirea fiind preocupată mai ales de dezbateri filosofice, artă, etică, modă vestimentară, etc.

  4. Verificat la virgulă contractul de privatizare.
    Dacă nu s-au respectat oblligatiile măsuri rapide.
    Și nu nationalizare ci desfiintarea contractului pentru neîndeplinirea obligatiilor contractuale.
    Adică fără despăgubire.
    Și s-a rezolvat problema asta atat de complicată.

  5. Daca statul ar fi fost in stare sa administreze o companie de asemenea marime, atunci cand cu privatizarea PETROM, s-ar fi achizitionat OMV (o companie de mana a doua din Austria, fara resurse petroliere proprii) de catre PETROM (cea mai mare companie petroliera din SE Europei).

  6. Fratilor, de cand are statul roman 43% din Fondul Proprietatea? Baiatul asta a tras ceva pe nas?

    Iar in privinta Petrom apar tot felul de socati care vorbesc despre nationalizarea Petrom. La momentul privatizarii, Petrom facea anual cca 50 mil USD profit. Dupa, a ajuns sa faca de vreo zece ori mai mult. Adica plateste mult mai multe taxe la bugetul public. Unde este interesul cetateanului roman pentru nationalizare ? Adica pentru intrarea pe mana unor mafioti botezati politicieni care sa suga pe toate partile o firma care acum plateste taxe utile tuturor. Ca o pata de culoare, pe la sfarsitul anilor 2000, o reteta uzuala de imbogatire pentru mafiotii politicieni era sa creeze benzinarii pe care apoi Petrom le cumpara la suprapret.

  7. Domnilor cu Petrom e foarte simplu naționalizată și gata că nu se poate și nu vor cei care au luat comisioane gratis la privatizare de milioane de euro asta e partea a doua și domnilor austrieci sa le permită Bisnis in Romania cand toate benzinariiile din Austria sa fie vândute pe 1 euro cum au avut facilitate austriecii

  8. Sper că g4 să-mi publice comentariul,
    dacă nu m-am și de ce hram purtați și voi!