Câciu (PSD) despre creşterea pragului de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei: Să vină ministrul de Finanţe (PNL) cu un impact bugetar
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu (PSD), a declarat marţi că propunerea privind creşterea la 3.000 de lei a pragului până la care nu se impozitează pensiile contributive poate fi discutată, iar ministrul de Finanţe (PNL) trebuie să vină cu un impact bugetar pe acest subiect, transmite Agerpres.
Adrian Câciu a fost întrebat cum vede o propunere de creştere la 3.000 de lei a pragului până la care nu se impozitează pensiile contributive.
„Să vină cu un impact bugetar, să vedem despre ce e vorba şi să ne dea cineva răspunsul la întrebarea cine a introdus impozitarea pe pensii. Îmi aduc aminte că această impozitare pe pensii a fost introdusă în 2010, după ce CCR a spus că nu se pot tăia pensiile, mai ţineţi minte, şi Guvernul Boc a venit cu o impozitare pe pensii. Dar nu am nicio problemă, este evident că dorim ca oamenii să aibă venituri cât mai mari şi neimpozitate, dacă se poate. (…) Dacă ministrul de Finanţe prezintă modul în care se pot recupera veniturile care, să spunem, ar fi, nu ar mai ajunge la bugetul de stat, de ce nu? Până la urmă ăsta este scopul nostru, să găsim soluţii pentru oameni”, a spus Câciu la sediul central al PSD.
Potrivit unor surse politice, liberalii au propus, în şedinţa coaliţiei de luni, creşterea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a pragului până la care nu se impozitează pensiile contributive.
Ministerul Muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD), a transmis în 20 ianuarie că nu s-a schimbat nimic în impozitarea pensiilor contributive în acest an:
Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.
”1. Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.
2. Schimbări au apărut în privința pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale.
Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive. Inclusiv pentru pensiile aflate în plată.
• Sunt două plafoane:
– 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut
– 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.