G4Media.ro

Caii sălbatici Przewalski se întorc în stepele din Kazahstan după o absență…

Photo by Abduaziz MADYAROV / AFP

Caii sălbatici Przewalski se întorc în stepele din Kazahstan după o absență de două secole

Un grup de ultimi cai sălbatici din lume s-au întors în Kazahstanul lor natal după o absență de aproximativ 200 de ani. Cei șapte cai, patru iepe din Berlin și un armăsar și alte două iepe din Praga, au fost transportați în țara din Asia Centrală cu un avion de transport al forțelor aeriene cehe, notează The Guardian.

Caii sălbatici, cunoscuți sub numele de caii lui Przewalski, au cutreierat cândva vastele pășuni de stepă din Asia Centrală, unde se crede că au fost domesticiți pentru prima dată în urmă cu aproximativ 5.500 de ani.

Se știe că oamenii călăreau și mulgeau cai în nordul Kazahstanului cu aproape 2.000 de ani înainte de primele înregistrări ale domesticirii în Europa. Activitatea umană, inclusiv vânătoarea animalelor pentru carne, precum și construcția de drumuri, care a fragmentat populația, a dus caii aproape de dispariție în anii 1960.

Filip Mašek, purtătorul de cuvânt al grădinii zoologice din Praga, a declarat: „Aceștia sunt singurii cai sălbatici care au mai rămas în lume. Mustangii sunt cai domesticiți care au devenit sălbatici”.

Caii reintroduși în Kazahstan descind din două grupuri care au supraviețuit în grădinile zoologice din München și Praga.

Inițial, opt cai fuseseră programați să călătorească, a spus Mašek, dar un cal s-a așezat înainte de zborul de la Praga și a trebuit să fie descărcat și returnat la grădina zoologică din Praga.

„A fost doar puțin amețit la întoarcere, dar acum este bine. Acești cai trebuie să stea în picioare pe toată durata călătoriei – nu pot sta jos, în principal pentru că sângele lor trebuie să circule în mod corespunzător. Este o călătorie de 30 de ore în total, iar caii vor supraviețui doar dacă stau în picioare tot drumul”, a spus el.

Returnarea cailor de la grădina zoologică din Praga ar contribui la creșterea biodiversității în regiune, a declarat Mašek. „Caii împrăștie semințe în bălegarul lor, iar atunci când dezgroapă plantele, ei ajută apa să ajungă în sol. De asemenea, ei fertilizează stepa cu bălegarul lor.

„Pentru mine”, a spus el, „scopul unei grădini zoologice moderne nu este doar de a proteja și de a crește specii pe cale de dispariție, ci și de a le readuce în sălbăticie, acolo unde le este locul”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...