G4Media.ro

Căldura extremă continuă să afecteze Asia de Sud-Est: școală online, parcuri supraaglomerate…

Photo 147982844 © Chumphon Whangchom | Dreamstime.com

Căldura extremă continuă să afecteze Asia de Sud-Est: școală online, parcuri supraaglomerate și peste 45 grade Celsius

Cursuri şcolare organizate în format online în Filipine, parcuri supraaglomerate în Myanmar şi alertă de caniculă în Bangladesh: Asia de Sud-Est continuă să fie afectată duminică de temperaturi anormal de ridicate, cu vârfuri termice de peste 45 de grade Celsius, informează AFP, citată de Agerpres.

Autorităţile din Manila, capitala statului Filipine, au decretat duminică suspendarea cursurilor şcolare cu prezenţa fizică a elevilor în toate şcolile publice timp de două zile, în principal din cauza căldurii.

„Ţinând cont de cele mai recente previziuni ale indicelui de căldură (…) şi de anunţul referitor la o grevă naţională în transporturi, toate şcolile publice din ţară vor trebui să organizeze cursuri defalcate/de la distanţă pe 29 şi 30 aprilie 2024”, a anunţat Ministerul Educaţiei din Filipine într-un mesaj publicat pe Facebook.

Această măsură vizează peste 47.000 de unităţi de învăţământ.

În Bangladesh, şcolile s-au redeschis duminică după mai multe zile în care au rămas închise, tot din cauza unei călduri copleşitoare.

Milioane de elevi au revenit astfel în sălile de clasă în pofida unei alerte de caniculă care este în continuare activă. Grădiniţele au rămas închise, iar programul şcolilor primare a fost scurtat.

„Am venit la şcoală cu fiica mea de 13 ani. Era bucuroasă că şcoala ei s-a redeschis, dar este o situaţie dificilă”, a declarat Lucky Begum, a cărei fiică învaţă într-o şcoală publică din capitala ţării, Dacca.

„Căldura este prea puternică. Şi ea (fiica sa – n.red.) are deja erupţii cutanate din cauza transpiraţiei. Sper să nu se îmbolnăvească”, a adăugat mama elevei.

În Myanmar, unde mercurul a urcat în termometre miercuri până la 45,9 grade Celsius în oraşul Chauk, mulţi dintre localnici au căutat puţină răcoare la umbra copacilor din parcuri, după asfinţitul soarelui.

În această ţară, afectată de un conflict civil şi cu o reţea electrică învechită, penele de curent sunt frecvente, între atacuri comise asupra infrastructurilor şi epuizarea rezervelor de gaze naturale.

Cei care nu dispun de mijloace materiale pentru a-şi cumpăra un generator pe motorină pot să rămână astfel mai mult de opt ore fără curent electric şi, deci, fără aer condiţionat.

„E o căldură infernală”, a declarat San Yin, o casieră în vârstă de 39 de ani. Ea spune că merge într-un parc din oraşul Yangon după venirea serii, alături de soţul ei şi de fiul lor de patru ani, până când revine curentul electric în apartamentul în care locuiesc.

„Mă rog pentru ca ploaia să vină în curând”, a adăugat ea.

Recorduri

Marţi, ONU a anunţat că Asia se încălzeşte deosebit de repede, după ce mai multe recorduri de temperatură au fost doborâte peste tot în lume în anul 2023.

Pe acest continent, Filipine se numără printre ţările cele mai vulnerabile în faţa consecinţelor provocate de schimbările climatice.

Termometrul a afişat 38,8 grade Celsius în capitala ţării, Manila, sâmbătă – o valoare niciodată atinsă până acum -, cu un indice de căldură (temperatura resimţită) de 45 grade Celsius, potrivit statisticilor naţionale.

Peste 40 de grade Celsius au fost înregistrate în aceeaşi zi în Camiling, în provincia Tarlac din nord-vestul ţării, ceea ce reprezintă un record naţional în 2024.

Mulţi dintre locuitorii din Filipine se refugiază în centrele comerciale, întrucât acestea dispun de aparate de aer condiţionat.

„Este foarte cald în casă. Cea mai mare căldură pe care am trăit-o vreodată”, a declarat Gerise Reyes, în vârstă de 31 de ani, care, alături de fiica ei de doi ani, se pregătea să meargă să se răcorească într-un centru comercial de lângă Manila. „Avem nevoie de aer condiţionat gratuit pentru a ne uşura factura de electricitate”, a explicat ea.

Experţii în climatologie au explicat că valurile de căldură au devenit mai lungi, mai intense şi mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.

Temperaturile maximale anunţate pe durata acestei săptămâni în Dacca au depăşit, în medie, cu 4-5 grade Celsius valorile medii înregistrate în ultimii 30 de ani în aceeaşi perioadă a anului.

În Thailanda, agenţia naţională de meteorologie a emis o avertizare conform căreia temperatura ar urma să atingă 44,1 grade Celsius, duminică, în nordul provinciei Phetchabun.

În Cambodgia, ministrul pentru Apă şi Meteorologie a avertizat că valorile termice ar putea să urce până la 43 de grade Celsius săptămâna viitoare şi a îndemnat populaţia să rămână vigilentă.

În Vietnam, în provincia Nghe An din sudul ţării, au fost 43,2 grade Celsius sâmbătă, a raportat presa locală. Valori cuprinse între 38 şi 41 de grade Celsius sunt aşteptate pentru zilele următoare în nordul ţării.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează