G4Media.ro

Căldură extremă la poli: În Antarctica au fost înregistrate temperaturi cu 40…

Sursa foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

Căldură extremă la poli: În Antarctica au fost înregistrate temperaturi cu 40 de grade mai mari decât media, iar în Arctica cu 30 de grade

Evenimente de căldură extremă au loc la ambii poli ai Pământului simultan – în timp ce în unele zone din Antarctica au fost înregistrate valori de temperatură cu peste 40 de grade Celsius mai ridicate decât media, în unele regiuni din Arctica a fost cu peste 30 grade Celsius mai cald decât de obicei, relatează luni The Independent.

Staţiile meteo din Antarctica au înregistrat temperaturi record vineri, în timp ce regiunea se apropie de toamnă. La staţia Concordia (3.234 metri) au fost -12,2 grade Celsius, mult mai cald decât valorile medii. Între timp, la staţia Vostok (3.489 metri) s-au înregistrat -17,7 grade Celsius, stabilindu-se un nou record. La baza Terra Nova din zona de coastă temperaturile au fost de 7 grade Celsius, cu mult peste pragul de îngheţ.

Reprezentanţii de la Centrul naţional de date despre zăpadă şi gheaţă din Boulder, Colorado, s-au arătat surprinşi, atenţia lor fiind îndreptată către zona arctică, unde a fost cu aproximativ 10 grade Celsius mai cald decât media, iar zonele din jurul Polului Nord se apropie de punctul de topire.

„Sunt anotimpuri opuse. Nu vezi nordul şi sudul topindu-se în acelaşi timp”, a declarat Walt Meier, om de ştiinţă în cadrul centrului din Colorado, referindu-se la cei doi poli. „Este cu siguranţă un eveniment neobişnuit”, a adăugat el.

Meteorologul Matthew Lazzara de la Universitatea din Wisconsin, care monitorizează temperaturile din zona Dome C II (3.250 de metri) din estul Antarcticii, a consemnat -10,1 grade Celsius vineri, în condiţiile în care temperatura obişnuită în acest loc este de -43 de grade Celsius. „Aceasta este o temperatură pe care ar trebui să o vedem în ianuarie, nu în martie. În ianuarie este vară acolo. Este dramatic”, a spus el.

Ambii oameni de ştiinţă au spus că ceea ce s-a întâmplat în Antarctica a fost probabil doar un eveniment meteorologic întâmplător şi nu un semn al crizei climatice. Însă, dacă se întâmplă din nou sau în mod repetat, atunci ar putea fi ceva îngrijorător, parte din încălzirea globală, au spus ei.

În Antarctica, în ansamblu, a fost vineri cu 4,8 grade Celsius mai cald decât o temperatură de referinţă dintre 1979 şi 2000, potrivit datelor Climate Reanalyser de la Universitatea din Maine, pe bazat modelelor meteorologice ale Administraţiei Naţionale Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite.

În acelaşi timp, în Arctica, în ansamblu, a fost vineri cu 3,3 grade Celsius mai cald decât media din 1979 până în 2000.

Prin comparaţie, în lume, în ansamblu, a fost cu doar 0,6 grade Celsius mai cald decât media din 1979 până în 2000.

Arctica se încălzeşte de două până la trei ori mai rapid comparativ cu restul globului şi este considerată o regiune vulnerabilă la criza climatică.

Ceea ce face remarcabilă încălzirea din Antarctica este faptul că această regiune sudică nu s-a încălzit până acum prea mult, mai ales în comparaţie cu restul globului, a notat Meier.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Nu exista incalzire globala stati linistiti ! asa zic experti de pe facebook deci asa trebuie sa fie.

  2. 40 grade???? Alo ce fumati….

  3. Oamenii de stiinta, cu studii hands on acolo in regiunile acelea, ne tot avertizeaza de vreo 30 de ani. Dar noi ne complacem in situatia actuala cu razboaie pentru energie, petrol si gaze. De ce? Pentru ca majoritatea dintre noi suntem incapabili de o schimbare oricat de mica, pe care o privim amenintator. Pentru ca status quo actual le prieste la multi si asa ajungem sa ne complacem in mocirla actuala. Ce o sa ii spuneti copilului vostru cand o sa va intrebe peste 30 de ani de ce nu ati facut nimic?

    • Scumpirea energiei si hidrocarburilor poate atenua modificarile climatice, nu „constiinta planetara” a pamantenilor. Pretul mare impune economisirea resurselor si, implicit, mai putine emisii. O sa devenim ecologisti, de nevoie, cei mai multi dintre noi.

  4. nu vă uitați în sus, treaba voastră, dar pe urmă să nu vă mirați!

  5. Putem să ne uităm și-n sus că ne uităm degeaba.
    Schimbarea climei e o realitate, dar e suprema aroganță să crezi că e provocată de om. Anul trecut eruptiile vulcanice, de exemplu, au produs emisii de cîteva ori mai marii decît toată omenirea.
    Dar nu mai mîncați carne că vacile polueaza.

  6. Daca ne luam dupa ce spun astia aici , insemna ca acusi se poate prajii acolo oul direct pe gheata !!!