G4Media.ro

Calfele Călătoare, care restaurau cimitire vechi şi troiţe, reiau activitatea în Mureș,…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Calfele Călătoare, care restaurau cimitire vechi şi troiţe, reiau activitatea în Mureș, după 300 de ani / ”Plecarea va fi de la Gâmbuţ şi întoarcerea tot la Gâmbuţ, pentru că altfel nu putem dovedi că pământul e rotund”

Calfele Călătoare, extrem de cunoscute în Evul Mediu, care se deplasau din loc în loc cu uneltele în spate şi restaurau cimitire vechi, donjoane, troiţe sau reparau orice aveau oamenii prin curţi, îşi reiau activitatea după aproape 300 de ani, în urma unui proiect iniţiat de artistul Ioan Astăluş, informează Agerpres.

Calfele Călătoare vor porni la drum de anul viitor, iar între acestea se vor regăsi şi tineri iniţiaţi în diferite arte – sculptură, pictură, prelucrarea fierului, a lemnului şi a lutului – în cadrul primei Tabere de Artă organizată în această vară în satul Gâmbuţ, comuna Bichiş, într-un proiect al Fundaţiei Buckner din Târnăveni.

„Lucrând cu modelajul, cu tinerii participanţi la tabără ne-am gândit ca anul viitor să iniţiem o acţiune, să reînviem ceva după mult timp. Cu 300-400 de ani în urmă, în Evul Mediu, existau cafele călătoare, artişti sau ucenici. Acestea călătoreau din burg în burg, din oraş în oraş, din sat în sat, unde refăceau monumente, reconstruiau cimitire, reparau donjoanele castelelor, deci practic erau artişti care aşa îşi câştigau existenţa, prin această muncă. Un proiect ambiţios al meu e să atrag cât mai mulţi doritori de artă, cât mai mulţi doritori de aventură, pentru că, în definitiv, este o aventură ideatică, fantastică să vezi, să cunoşti şi să trăieşti doar din ceea ce lucrezi. Noi o să ne întrunim în cursul verii viitoare şi doar cu o traistă în care să avem sculele necesare de sculptură şi de pictură vrem luăm la pas Ardealul şi, cu ajutorul Domnului, apoi să trecem munţii”, a declarat artistul Ioan Astăluş, co-organizator al Taberei de Artă de la Gâmbuţ.

Astăluş a spus că principala ţintă a Calfelor Călătoare sunt cimitirele vechi care nu mai sunt întreţinute de către urmaşi, troiţele de pe traseu, vor repara garduri la solicitarea proprietarilor şi tot ce va fi nevoie.

„Pentru că noi vom face un itinerar, la fel cum este Drumul Vinului, va fi şi Drumul Calfelor Călătoare. Plecarea va fi de la Gâmbuţ şi întoarcerea tot la Gâmbuţ, pentru că altfel nu putem dovedi că pământul e rotund”, a susţinut Ioan Astăluş.

Fundaţia Buckner din Târnăveni alături de artistul Ioan Astăluş şi alţi profesori voluntari iniţiază în jur de 20 de adolescenţi în meşteşuguri aproape dispărute, astfel încât aceştia să deprindă tainele sculpturii tradiţionale, picturii, prelucrării metalului şi a lutului, în cadrul primei Tabere de Artă din satul Gâmbuţ, comuna Bichiş.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „dovada” lor ca pamintul e rotund e un rahat aruncat in ventilator.