California se confruntă cu cel mai vast incendiu din acest an: 1.200 de locuitori evacuați / Peste o mie de pompieri reușesc să controleze doar 8% din incendiu
Statul american California se confruntă începând de sâmbătă cu cel mai vast incendiu din acest an, ceea ce alimentează temerile cu privire la o vară periculoasă, după doi ani deosebit de ploioşi, care au stimulat creşterea vegetaţiei ce riscă acum să acţioneze drept combustibil, conform specialiştilor citaţi marţi de AFP, transmite Agerpres.
Incendiul „Post Fire” a izbucnit în zona rurală Gorman, la circa o oră distanţă cu maşina spre nord-vest de Los Angeles.
Flăcările au mistuit peste 5.900 de hectare în două zile şi au condus la evacuarea a 1.200 de locuitori, conform autorităţilor.
Luni, incendiul era controlat doar în proporţie de 8%, în pofida eforturilor depuse de 1.150 de pompieri, potrivit unui buletin informativ emis de autorităţi.
Incendiul, care s-a propagat foarte rapid, alimentat de vântul puternic, a pârjolit în special suprafeţe vaste acoperite cu vegetaţie joasă din această regiune muntoasă. Până în prezent, gospodăriile au fost în mare parte cruţate.
Declanşat la jumătatea lunii iunie, acest vast focar ar putea fi precursorul unui sezon de incendii intense în California. Cu atât mai mult cu cât aproximativ 15 incendii mai mici au izbucnit în statul California în weekend.
„De acum până în iulie, este posibil să avem un sezon de incendii foarte activ, în special la altitudini joase”, a avertizat luni climatologul Daniel Swain de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).
Statul a cunoscut „două ierni umede consecutive”, ceea ce a favorizat „creşterea” unei vegetaţii deosebit de dense, a precizat el. Pe măsură ce aceasta se usucă, odată cu venirea verii, „oferă mai multă biomasă ce poate arde în timpul potenţialelor incendii”, a adăugat climatologul.
Cumulat, ultimii doi ani au fost cei mai umezi înregistraţi la Los Angeles, potrivit serviciului american de meteorologie.
Valurile de căldură timpurii din acest sezon în vestul american stârnesc temeri conform cărora vegetaţia s-ar putea usca rapid.
La începutul lunii iunie, în această regiune a ţării au fost înregistrate recorduri sezoniere de temperatură. Termometrele au indicat 44 de grade Celsius la Las Vegas (Nevada) şi 50 de grade Celsius în Death Valley (Valea Morţii), niveluri fără precedent la sfârşitul primăverii.
Restul Statelor Unite se confruntă, de asemenea, cu semne alarmante, centrul şi estul ţării pregătindu-se pentru un val de căldură sufocant în această săptămână, cu temperaturi neobişnuit de ridicate pentru luna iunie.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste valuri de căldură repetate reprezintă un indicator fără echivoc al încălzirii globale şi urmează să se multiplice, să dureze mai mult şi să se intensifice.
Specialiştii estimează, de asemenea, că temperaturile neobişnuit de ridicate din perioada pre-estivală pot anunţa o vară sufocantă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank