Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților: Preoții prinși că „citesc viitorul” prin „deschiderea cărții” riscă să devină laici
La câteva luni de când a fost întronizat arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Calinic i-a luat în vizor pe preoții din subordine care se ocupă cu „deschiderea cărții”. O practică care ține mai degrabă de sfera vrăjitoriei, interzisă de Biserică.
Prin intermediul acesteia, clericii care o practică profitând de naivitatea unora dintre credincioși susțin că le ghicesc viitorul în funcție de versetele biblice sau de însemnele grafice pe care le văd prima dată după ce oamenii deschid la întâmplare unele cărți de cult, precum Biblia, Liturghierul, Pravila sau Psaltirea.
Arhiepiscopul Calinic a trimis de curând o circulară în întreaga eparhie prin care le reamintește preoților ce pedepse riscă în cazul în care sunt prinși pe picior greșit.
„La nivel de eparhie s-a trimis o circulară prin care preoţii au fost rugaţi să nu recurgă la practici străine rânduielii Bisericii Ortodoxe, care pot atrage după sine depunerea din treaptă sau chiar caterisirea.”, a declarat ierarhul potrivit site-ului Arhiepiscopiei.
Altfel spus, preoții găsiți vinovați că încalcă canoanele Bisericii riscă să fie trecuți în rândul laicilor cu posibilitatea de a putea fi reabilitați, sau, mai grav, pot fi opriți definitiv de la săvârșirea slujbelor. Aceasta fiind pedeapsa cea mai grea pe care o poate primi un preot pe linie ierarhică.
Pedepsele nu sunt valabile numai în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ci în întreaga Patriarhie.
„Biserica, fără îndoială, interzice anumite forme divinatorii (n.r.: pretinsa putere de a prezice viitorul) existente înăuntrul unor practici ale vrăjitoarelor, dar pe de altă parte, în niciun caz oficial ci mai degrabă neoficial, au fost acceptate ici colo asemenea practici înăuntrul Bisericii. Aici trebuie să spun ceva care este foarte important: ele sunt lucruri marginale. Nu o există o practică generală în Biserică. Acum, în mod evident, Biserica trebuie să se îndepărteze de asemenea practici care sunt cerute în spațiul credinței populare. Uneori și clientul solicită marfa, însă fără îndoială nu au nimic de a face cu doctrina creștină și atunci Biserica este chemată să se îndepărteze de toate aceste lucruri.”, a declarat pentru G4Media.ro, Marius Vasileanu, profesor Antropologia Religiilor.
Sursa foto: site Arhiepiscopia Sucevei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii