G4Media.ro

Cămașa de forță în care a intrat PSD: cum a condiționat UE…

Cămașa de forță în care a intrat PSD: cum a condiționat UE cele 80 miliarde de reformele în economie și justiție

O tensiune prost mascată mocnește în interiorul PSD și are toate șansele să dea în clocot la discutarea bugetului. Motivul ține de bani. PSD e în premieră la guvernare într-o perioadă de criză provocată tocmai de PSD și e blocat în corsetul unor constrângeri fiscal-bugetare fără precedent. Spațiul de manevră pentru ”pomenile” electorale e mai îngust ca niciodată, iar partidul lui Marcel Ciolacu caută soluții să păstreze banii UE, dar să ocolească regulile.

  • Care sunt constrângerile principale? PNRR impune atât reforme, cât și păstrarea – de exemplu – a unui prag de circa 9,5% din PIB pentru pensii. Așa se face că introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali ori creșterea mai mare de 10% a pensiilor din sistemul public sunt imposibile. PNRR nu e singura frână în calea politicilor pro-ciclice: România e în Procedură de Deficit Excesiv declanșat de UE după derapajele PSD-Dragnea, și trebuie să se încadreze în 2022 într-un deficit bugetar de maximum 6,2 % din PIB în 2022 pe metodologia ESA, adică 5,8% din PIB pe cash.

Mai toți liderii PSD înțeleg capcana în care au intrat. Marcel Ciolacu cere de o lună rediscutarea PNRR, dar Comisia Europeană i-a transmis pe mai multe canale că e imposibilă. Ideologul economic principal al PSD, Cristian Socol, pune sub semnul întrebării întregul PNRR, întrebându-se de ce ”România nu recunoaşte oficial că nu poate face faţă tranziţiei rapide, de tip şoc, către digitalizare şi energie verde, aşa cum sună obiectivele strategice afişate în PNRR”. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a atacat USR pentru limitările din PNRR.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, s-a lamentat într-o postare pe Facebook scrisă în cheie ermetică, exprimându-și nemulțumirea cu mii de volte și exerciții de retorică: ”Predecesorii nostri din trecutul apropiat au actionat foarte avântat și au încorsertat spatiul de flexibilitate pe zona stimularii cererii agregate(finale, intermediare etc.), inclusiv pe componenta programatică si de angajamente de iesire din procedura de EDP, încât lucrurile nu stau într-o zona macar rezonabila, din punctul meu de vedere, de actiune”.

Ce exprimă de fapt liderii partidului? Înțelegerea profundă, dublată de nemulțumire, a faptului că PSD nu mai poate arunca cu banii în votanții săi potențiali. Și asta în ciuda faptului că e la guvernare.

Practic, ciclul politic din ultimii 30 de ani s-a rupt, în premieră, odată cu intrarea PSD la guvernare în plină criză. Istoria recentă ne arată că PSD era cel care provoca marile dezechilibre economice prin politici ”generoase” de redistribuire a veniturilor statului, iar dreapta era obligată să le corecteze. Așa s-a întâmplat în 2006, în 2009, 2012 și 2016.

Lucian Croitoru a explicat mecanismul în eseul său ”Cu o politica fiscală permanent prociclică, am putea pierde democrația și politica monetară”. Stânga vine la putere și ”redistribuie” bugetul de stat perfect aleatoriu, fără criterii, doar cu scopul de a câștiga electorat. Adică pensii calculate fără să ia în calcul contribuția reală, pensii inventate de-a dreptul (”speciali” precum primari și șefi de consilii județene), salarii de bugetari crescute fără legătură cu productivitatea, salariu minim majorat fără a ține cont de realitatea economică.

Au făcut-o și Ion Iliescu, și Adrian Năstase, și Mircea Geoană (aflat de facto la guvernare în 2006-2008, deși formal era în opoziție), și Victor Ponta și Liviu Dragnea. De fiecare dată, guvernarea ulterioară a trebuit să repare dezechilibrele create de PSD. Și să plătească politic un preț mare.

De notat că același comportament e valabil și în Justiție. Liderii PSD au revenit la Putere cu gândul că vor spune ca UE și vor face tot cum știu ei. Doar că între timp UE a inventat un nou mecanism, aplicat deja în cazul Poloniei: mecanismul statului de drept, care condiționează banii (aproape 80 de miliarde de euro din PNRR și fondurile clasice) de respectarea statului de drept.

Marcel Ciolacu e primul lider PSD care rupe acest ciclu. El a avut de ales între recuplarea la guvernare în plină criză, sub presiunea unor lideri și a propriei agende politice, sau păstrarea în Opoziție, de unde ar fi putut juca rolul partidului care promite creșterile de pensii și salarii pentru cvadrupla campanie electorală din 2024.

Ciolacu a ales să intre acum la guvernare, dar partidul începe să înțeleagă consecințele. Marile promisiuni ale PSD se subțiază pe zi ce trece, sub presiunea angajamentelor luate de guvernele Orban (procedura de deficit excesiv) și Cîțu (PNRR). Oricât ar încerca PSD să dea vina pe USR, pe fostul ministru Cristian Ghinea, pe Ludovic Orban sau Florin Cîțu, realitatea e de necontestat: frânele în calea dezmățului bugetar sunt mai puternice ca niciodată.

În fața acestei realități, PSD are patru opțiuni:

– să încerce renegocierea condiționalităților cu UE. E nevoie însă de acordul formal al premierului Ciucă, al președintelui Iohannis, dar rezultatul e incert: Comisia Europeană și multe state membre ”donatoare” sunt inflexibile cât timp nu există argumente obiective pentru o asemenea modificare de substanță.
– să încerce mimarea unui comportament responsabil și a reformelor, perpetuând însă în realitate politicile pro-ciclice care provoacă dezechilibrele majore. Riscul major ar fi blocarea reformelor din PNRR, deraierea de la țintele de deficit asumate și, în consecință, stoparea finanțărilor din PNRR – o lovitură de imagine cu potențiale consecințe electorale majore. Dacă s-a ajunge în agent punct, ca PSD să fie responsabil pentru pierderea miliardelor de euro din PNRR, partidul va fi ținta unor atacuri politice devastatoare din partea întregii clase politice.
– să acepte noua partitură fiscal- bugetară și să își modifice comportamentul politic. Asta s-ar traduce însă prin pierderi electorale semnificative la alegerile din 2024.
– să iasă de la guvernare, înțelegând că există riscul politic de a fi perceput de electoratul dur drept un partid care nu își respectă promisiunile

Temperatura crescută din culise de la negocierea bugetului pentru 2022 arată cât de mare este miza pentru PSD. Tensiunile politice PSD – PNL vor ajunge la apogeu în această săptămână. Vom vedea curând care din cele patru opțiuni va fi aleasă de PSD.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

79 comentarii

  1. Toate lumea stie sau ar trebui sa stie cum pina la finalul anului 2021 guvernul Romaniei si Coalitia aflata la guvernare s-a angajat a face 30 de mari modificari legislative .Nu am nici o indoiala ca premierul Ciuca va incepe a pune in practica, prin ordonante de urgenta, aceste cerinte deja cunoscute .In anul urmator urmeza aparitia a unui nou set de reguli ce trebuiesc transpuse in legislatie doar asa aceste fonduri uriase parte granturi , parte imprumuturi cu dobinda foarte mica , pot ajunge in tara .PSD stie si el toate acestea si dincolo de „ vorbaria politica ” va face exact ceea ce trebuie si ceea ce natiunea Romana are nevoie .

    • gica avea textul pregătit 🤣

    • Așa să fie! Dar, cu cine? Predoiu a luat deja startul greșit, cum era de așteptat de altfel. PSD- ul a schimbat partitura și, cum se spune, se va înneca în propriul venin. La ce inși sunt în Guvern nu am nicio așteptare decât aceea că nu vom accesa banii din PNRR

    • Nu vi se pare ciudat ca nimeni nu mai vorbeste despre trecerea la moneda EUR? Dupa ce Dancila cu Socol si cu Nasui investisera ceva timp pierdut dar remunerat cu asta…

    • Cristian Socol, pune sub semnul întrebării întregul PNRR, întrebându-se de ce ”România nu recunoaşte oficial că nu poate face faţă tranziţiei rapide”.

      Ăsta a aflat acum de formele fara fond.
      Problema nu e România în ansamblul ei ci salariații care trebuie si pot face „faţă tranziţiei rapide”. Nu exista. Cîțu e in vacanță in fiecare zi trecuta si viitoare. Ăsta e Sistemul.

    • Si cu cine, ma rog, să facă reformă pesedeii lu’ Ciolanu; cu vâslașu’ lu’ Zdragnea, cu Căcâciu, cu Budigăi, cu „duamna” Sârmă-n Cur, cu cine ?

      Ăștia-s „specialiștii” cu care Grupul Infracțional Organizat numit PSD, ne va duce spre noi „culmi de progres și civilizație” !

    • Cine nu pricepe ca PNRR asta e de fapt o capcana de tip planul Marshall, inseamna ca nu a invatat isorie. Prin PNRR Bruxelles isi asigura o domnie totala asupra oilor UE.

    • Asa e, vaxx, planul marschall a fost o mare capcana. Rau ar fi sa ajungem ca Germania, toata lumea stie ca sunt vai de capul lor… Noua ne place pe opulenta, spagaleala, escrocangism, furtsaguiala.

    • Domnu’ Pantazi
      ei știu bine, că această cămașă de forță va strânge va afecta poporul – dar nu pe ei.
      În schimb, UE nu știe asta (sau n-are alte mijloace)
      Însă ei, îs suficient de versați ca să nu dea înapoi și nici măcar să se sperie

    • Stați liniștiți, găsesc ei hoții pizdei soluții sa fure și mama PNRR ului 😀

    • Si dupa aia ai dat cu cotul de coltul patului si te-ai trezit din visul asta umed pe care il ai cu PSD-ul lui Ciolacu, Vicol, Stanescu, Firea, Tudose si Grindeanu lucrand cu spor la reformarea tarii conform PNRR.

  2. Pentru cine inca nu pricepe aceasta Coalitie (unica solutie de moment pina in 2024 )are banii , are majoritatea de 70 de procente in Parlament (fara dorinta de a modifica legile organice si Constitutia aducerea UDMR la guvernare nu avea sens ) , are sprijinul majoritar cetatenesc , are incuviintarea Presedintelui si are si acceptul UE de a da banii .Vor respecta toate angajamentele luate .Uitati de opozitia de carton si de intelegerile USR -AUR .

  3. Deci Iohanis si Catu au jucat corect si in mod nejustificat au fost acuzati pentru derapaje politice … est evident ca au creat subiect de presa pentru a „cumpara timpul” necesar gandirii unei strategii politice.

    • Cam tirziu ai inteles . In fapt se vede cum propaganda anti Iohannis sianti Citu a slabit dupa ce doi„ vasnici ”sefi au pierdut alegerile si nu se mai ragasesc in formula de acceptabilitate a votantilor . Au disparut .

    • Ahahahaahahha ooo daaaa ia uite unde erau marii strategi de la PNL! Presupun că au sabotat vaccinarea tot ca pe o strategie politică, da? Au populat instituțiile de stat cu căpușele lor tot ca mari strategi ce erau, da? I-au aruncat pe USR de la guvernare și s-au păgubit ca proștii cu PSD și mult mai puțină influență tot ca strategie politică, da? Wow, big time!

    • @Costel
      propaganda anti Iohanis si anti Catu a slabit pt ca acum Iohannis s-a retras in planul doi (sa vezi cum o sa reinceapa cand vor fi propunerile de numiri pt sefii din Parchete) si pt ca Catu nu mai are aproape niciun pic de putere in mod real !
      PS. De-asta !

  4. S-au lăcomit, au zis hai să ajungem la putere, după aia vedem noi cum furăm banii.

    • Besedeii s-au aruncat ca găina la muci și au nimerit din lac în puț tocmai din cauza furăciunilor făcute și a legilor în genul ” să se mărească salariile și pensiile cu 40% peste 2 ani” că noi terminăm mandatul peste 6 luni și poate cade pocinogul pe alții.

  5. Cu o masina rapciugoasa trebuie sa stii cum sa mergi.
    Daca i dai blana i sar rotile, capota samd. De acord cu Socol.

  6. Vă recomand cu condescendență să lecturați cu atenție PNRRul , inclusiv anexele , și o să constatați că este un program împotriva majorității românilor .Mai pe românește ,mulți vor fi condamnați la extincție .

    • te sfatuiesc sa iti cumperi secera si ciocan rosu nou .

    • Grindil asta pt noi e ca si cum ai pune NOS la o masina care se dezintegreaza accelerat .
      Masina nostra trebuie inainte dusa la sudat, la ranforsat, la vosit, la galvanizat samd.

    • Mulţi români sunt inacapabili de evoluţie.

    • Lasă, că nu-i chiar așa. Puțini români vor suferi de pe urma PNRR, și anume doar hoții și mincinoșii care s-au înfipt la guvernare crezând că au pușcat cloșca cu ouăle de aur. Altfel, ce-ți imaginai tu că e PNRR ăsta? Că niște țări bogate din Europa au pus la comun un purcoi de bani și-au zis veniți, românilor, și luați de aici. Faceți ce vreți cu ei și, în caz că nu vă ajung, mai cereți. Vrabia mălai visează.
      PNRR a fost negociat foarte bine de USR. Oricum, nici nu era prea mult loc de negociat. Cam cât negociază calicul satului când se duce la popă să ceară împrumut.

    • @Olivia, da facem RoExit, iar de bnaj te descurci tu îți iei AURolac ele și PSDistule le și mergeti la produs. Dar ma tem ca nu vrea nimeni sa facă se.x cu niște boschetare!

    • Banii UE sunt numai pentru oameni cinstiţi. Pentru că nu-i poate fura, postacul AUR „Olivia” vrea afară din UE.

    • Iar condescendenta nu inseamna ce crezi tu, pune mana pe un dictionar.

    • Cand ma vedeti vorbind de RO exist sa stiti ca nu sunt chiar eu . Se activeaza personalitatea hauristo pesedista( pleonasm de altfel pt ca psdeii se pliaza pe orice vrajea care le da un ban sau vot un plus) din mine . Atunci aberez si vb doar despre certificate naziste sau UE comunista (mint de ingheata termele sau de fierbe apa de la radet )

      Sunt doar holeLivia !

    • Cand ma vedeti vorbind de RO exist sa stiti ca nu sunt chiar eu . Se activeaza personalitatea hauristo pesedista( pleonasm de altfel pt ca psdeii se pliaza pe orice vrajea care le da un ban sau vot un plus) din mine . Atunci aberez si vb doar despre certificate naziste sau UE comunista (mint de ingheata termele sau de fierbe apa de la radet )

      Sunt doar holeLivia ! ! ! Si trag apa !

    • Exact. Asta e linia de comunicare pe care o va aplica PSD-ul, dumneata esti dovada vie: „PNRR-ul ne face mai mult rau decat bine, ne saraceste pensionarii, ne obliga sa nu ne mai incalzim cu lemne si sa nu mai crestem porci. Sa renuntam la el, fratilor, si o sa ne fie mai bine”

      Sper sa nu va reuseasca. Sunt si romanii prosti, dar asta e deja prea mult.

  7. Pai zice ca Presedintele Iohannis asteapta ca PSD sa scada la 10%, dupa care ii face un semn lui Ciuca sa demisioneze dupa care va organiza alegeri anticipate si PSD va intra in lada istoriei. Si Maistrul se amuza tare pe seama lui Ciolacu ca nu intelege ce-i pregateste Iohannis.

    • Daca ajunge PSD la 10%, PNL probabil va avea 5%. Apoi KWJ se muta la AUR si castiga alegerile anticipate.
      Deci da, desteapta miscare 😉

  8. Solutia este foarte simpla – devalorizarea monedei nationale, adica tiparirea de bani/ RON de catre BNR.
    Inflatia poate ajunge la 20% usor fara sa o simtim prea tare iar 1 EUR= 6 RON.

  9. Afara cu USR din țară

  10. În loc să-l înjurăm pe Ciolacu, cum facem de 3 ani, hai să-l aplaudăm pentru curajul de a ignora cererile hoţilor din partid şi punctajul electoral şi de a-şi sacrifica partidul de hoţi şi cariera pentru a repara răul făcut de PNL. Hai PSD… la culcare definitivă!

  11. Sa il suspende pe Johannis si sa facem alegeri anticipate.

    • Asta e buna rau :)))) Iti dai seama ca seful senatului, deci Catzu, devine presedinte interimar? E din lac in putz pt pesedei :)))))

  12. Vor iesi de la guvernare, clar. Vor spune ca ei nu pot guverna cat timp romanii mor de foame, asa ca vor face un pas inapoi si vor tot promite de pe margine ca vor dubla pensiile si salariile.
    Simplu.

  13. Când văd cum câte o leliță cu IQ <30 face comentarii balansând de la stg.la dreapta după cum bate vântul și își clătină neuronul obosit , te întrebi dacă există liman . Pare că nu .

  14. Foarte buna analiza, orice vor fi zicind Eugenii pesedisti si literele alfabetului

  15. Tu lucrezi pentru Rusia.

  16. Cei care ma apostrofati , in ceea ce priveste PNRRul Romaniei , va rog macar sa il lecturati , cu privire la pensii va recomand sa cosultati Partea a II-a , Componenta 8 , procentul de 9,4 din PIB pentru pensii , va trebui respectat timp de 50 de ani . In rest va doresc numai bine , eu mi-am luat talpasita din colonia Romanica in 2010 . SA TRAITI BINE !

    • persona non grata?

    • Cât ar fi un deficit bun pentru iubitori de hoţi ca tine? 15-20% din PIB?

    • sunteti mai multi?

    • Vad ca nimeni nu sesiseaza enormitatea a ceea ce se discuta la TV si fractura principala de logica. Hai sa o luam pe puncte:
      1. Pentru inceput, sa stiti ca PIB-ul unei tari este doar un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piata a marfurilor+serviciilor destinate consumului final. Dar ceea ce conteaza in portofel este bugetul, adica totalitatea veniturilor si a surselor acestora. Deci nu PIB-ul. Iar bugetul asta e o parte (%) din PIB, mai mare sau mai mica, dupa cat vrea si poate sa coleteze tara respectiva din taxe si impozite.
      2. Ei bine, bugetul general (care include de stat, bugetul de pensii, de contributii de sanatate etc) este impartit dupa cum crede factorul politic. In Romania bugetul de pensii este dezechilibrat, adica nu se poate finanta din contributiile la pensie a celor din activitate. Pentru a compensa, primeste un transfer de bani de la bugetul de stat. Transfuzia aceasta e din ce in ce mai mare. Practic, deficitul bugetar al Romaniei despre care se vorbeste peste tot (-5,9% sau -6,2% pentru 2022) se duce aproape integral in finantarea deficitului la pensii.
      3. Acum ca am lamurit aceasta treaba, sa incercam un calcul exemplificativ intre Franta (12% din PIB la pensii) si ROmania (9,5%) din PIB la pensii.
      3.a. Franta are un PIB de 2.603 miliarde USD (2020, Sursa World Bank), din care colecteaza la buget 45%, adica are un buget de 1.171 miliarde USD. Franta cheltuieste la pensii 12% din PIB, adica 312 miliarde USD. Asta inseamna aprox. 27% din pusculita lor (bugetul general de stat).
      3.b. La acelasi calcul, ROmania care are un PIB de 249 miliarde USD (2020, sursa World Bank), colecteaza cam 28%, adica 70 miliarde USD. Din banii astia da 9,5% din PIB, adica 24 miliarde USD, aprox. 34% din buget. Practic ROmania cheltuieste cu 20% mai mult decat franta cu pensiile raportat la bugetele lor.
      COncluzia e evidenta. ROmania are mult mai putini bani si cheltuieste mult mai mult cu pensiile, mai mult decat isi poate permite la acest moment. Daca adaugam chetuileile cu salariile la sectorul de stat, cheltuieliile cu pensii+ salarii la stat depasesc lejer 90% din total buget de stat. Sa nu se inteleaga ca asta este din vina bietilor oameni.

  17. Conditiile nu mai conteaza dupa ce banii au ajuns in mana PSD.

    • banii nu au ajuns, sunt alocați proiect cu proiect, și numai după finalizarea proiectului, deci mai intâi trebuie să termine guvernul ciucă autostrada târgu mureș – iași, și abia apoi decontează pnrr 5 miliarde de euro, dar mai inainte verifică UE dacă românia s-a incadrat în țintele de deficit… ceva mai umilitor nu a pățit psd de când este: trebuie să muncească, să FINALIZEZE proiectul (desenele cu markerul pe hartă nu se iau în considerare), SĂ NU DEA POMENI, și abia apoi decontează ue LUCRĂRILE :))))).. de aia e perplex ciolacu

  18. Exit din Holivia bajeti ca tre‘ bagata inca o doza de haur in ea !!!

  19. PNRR-UL nostru, pentru vreo 30 miliarde de euro, este cel mai complex document de reforma si investitii croit de politicienii nostrii in 32 de ani.
    Romania are de incasat pana in 2027 vreo 90 miliarde euro de la UE. Pe langa PNRR-ul existent politicienii nostri ar trebui sa mai croiasca inca doua PNRR-uri. Pe uni in schimb ii arde in cur sa modifice primul PNRR . . .

  20. Romania nu este vizata de macanismul UE privind statul de drept. Si nici macar Polonia. Ar vrea unii prin Parlamentul European sa-l aplice impotriva Ungariei si Poloniei, dar mai e mult pana acolo. Iar un asemenea mecanism nu va fi aplicat impotriva unei tari docile fata de Bruxelles, cum e Romania.

    • vorbesti prostii.

    • tu cum primești știrile, cu porumbei călători? tocmai din 19 noiembrie comisia europeană a decis ca polonia și ungaria să nu primească fonduri ue (nici pnrr, nici fonduri structurale) pentru că au încălcat independența justiției și normele statului de drept. Drept urmare polonia și ungaria trăiesc umilința supremă: în timp ce restul țărilor s-au descurcat cumva, deși poate nu ar fi meritat, și românia de exemplu a primit deja prima tranșă de 1,8 miliarde de euro din pnrr, tocmai ele, țările care au intrat cu un deceniu înaintea româniei în ue nu mai primesc nicio centimă de la ue. Nada! gugălește după cuvintele EU takes step towards punishing Poland and Hungary

    • Stai sa vezi cat de docila va fi Romania cu PSD la carma. A, si sa nu crezi ca PSD va sabota PNRR din cine stie ce curaj nebun sau din convingere.

      PSD va sabota PNRR din pura prostie. Oameni precum Ciolacu, Caciu, Tudose, Grindeanu, Stanescu, Firea sau Olgutza sunt niste nulitati profesionale sinistre. Daca vine o delegatie de la UE se inteleg cu aia prin semne, ca nici unul nu poate vorbi fluent o limba straina. Dar sa mai reformeze ei sistemul de pensii, sa digitizeze administratia, sa reformeze ANAF si asa mai departe.

  21. Prin structura lui genetica, pesedeul nu poate alege decat o labareala care sa para ca ii impaca si interesele si obligatiile, ceea ce nu se poate, dar nu conteaza.
    In concluzie, au sa iasa de la guvernare, in suturi, dar nici asta nu conteaza, are balta electoratului pesede, peste destul, prostime asistata in tara asta, fara numar…
    In urmatorul ciclu electoral pesede or sa aibe cam acelasi scor, in preajma lui 30%, pnl-ul face rocada cu USR-ul si o sa linga asiduu si sarguincios exact acolo unde au flegmat gros.

  22. @Olivia,
    „… ar trebui Roxit, nu mai exista niciun beneficiu sa fii in UE, ba chiar e periculos ca vor sa te injecteze cu forta si sa bage certificatele naziste?”
    Din ce peșteră ai apărut?

  23. pana la urma va plesni „caolitia”,iar Werner isi poate lua liber

  24. Or sa tranteasca guvernul, palitura de osanda se va executa la primavara pe motiv de buget. Asta e doar un meci, ei au jucat campionate cu strategia asta si, culmea, la final ’24, tot ei vor infrange, multimea pe ei o sa-i astepte. O sa fie o comedie, o sa-l vedem iar pe Grindean dat afara, pe economistul blajin Budai cu valijoara la usa etc.etc. Ei n-au nimic de pierdut, in 30 de ani au inteles bine ca nu e musai sa fie pe usa numele tau ca sa traiesti ca un sef, au strategie de vulpi batrane.

  25. „cum a condiționat UE cele 80 miliarde de reformele în economie și justiție.” Colonie?

    • Nu e Filipe tata, nicio colonie, nu te obliga nimeni sa ceri sau sa iei banii aia. Nu-i vrei, ramii cu Anghel Saligny la care ai acces dupa cutuma strabuna. Vrei banii altora, accepti si respecti conditiile care-ti sint puse. Tu te duci la banca, nu-i asa, si le spui, ba, mie sa-mi dati bani, citi si cum vreau eu, ca va ia mama saraciei.

  26. Romanica nu s a saturat de tapalagisme si pantazisme marca g4media – sri.
    Doctorul in economie saraca, Pantazi, ne descrie invers ciclurile politice si electorale ale dezastrului numit Romania desi dezastrul lasat de gasca veche a lui Iohanis PNL – USR – UDMR in mai putin de un an a lasat urme adanci in tara cum si alt presedinte incompetent Constantinescu in anii 96 – 2000 cu vechea guvernare CDR ista care a distrus economia tarii in acei ani. Ciclurile au fost asa: CDR in anii 96 – 2000, Basescu cei 10 ani, Ciolanis in acesti ani, dreapta unita in anul 2020 au fost adusi la putere de forte straine (a se vedea influenta ambasadelor in toate cazurile si mai ales la referendumul cu Basescu) au dus la saracirea tarii si romanilor. S-a incercat refacerea economiei de subzistenta a tarii cand a fost condusa totusi de oameni independenti cu influenta mai mica a serviciilor. Legea serviciilor secrete este din 1990, trebuie reformata cei care tradeaza trebuie sa si ia rasplata.

  27. greshit ! 🙂 in 12 luni toaca 28 mild – apoi arunca pisica catre pnl si usr 🙂 Din fericire / din pacate Comisia UE le prelungeste perioada de gratie (procedural) cu 6 luni – timp suficient pt un nou divort ordinar …ideologic 🤪

  28. Cred că PSD realizează acum rahatul în care a intrat prin venirea la guvernare în cea mai grea conjunctură generală din ultimii 20 de ani și că am fost optimist când am estimat că va rezista până la Paștele anului 2022!
    Și eu cred acum că proiectul Bugetului de Stat va fi cuiul lui Pepelea și cauza părăsirii coaliției, deci prin ianuarie-februarie avem distracție!

  29. Mai dai incolo de bani!
    Pentru cine, pentru bunastarea celor care au lipsit de la vot si au adus PSD iarasi la putere?
    Banul oricum e ochiul dracului, mai bine fara banii de la UE, mai bine „cinstiti” si „curati” cu PSD-ul nostru drag.