Camera de Comerţ Americană în România, după anunțarea măsurilor fiscale de către Guvern: Fără un efort concertat pentru optimizarea cheltuielilor şi modernizarea administraţiei, România nu poate depăşi impasul bugetar
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) îşi exprimă îngrijorarea faţă de măsurile fiscale anunţate de Guvern ”în mod inopinat”, dar şi faţă de termenul imediat de implementare a acestora, 1 ianuarie 2025, care pune mediul de afaceri într-o situaţie dificilă şi afectează suplimentar predictibilitatea economică şi încrederea investitorilor.
„În ultimii cinci ani, AmCham a semnalat în mod sistematic deprecierea indicatorilor macroeconomici, riscurile asociate şi nevoia unor măsuri de substanţă care să restabilească echilibrul fiscal şi să sprijine creşterea economică. Din păcate, semnalele mediului de afaceri nu au fost urmate de măsuri adecvate, ceea ce a contribuit la adâncirea dezechilibrelor bugetare. Realitatea şi experienţa dovedesc că soluţiile sustenabile trebuie să vină dintr-un proces transparent de consultare cu toate părţile implicate şi dintr-un angajament ferm pentru reforme structurale care să susţină creşterea economică şi atragerea de investiţii. Suplimentar, în ultima perioadă, observăm suprapunerea semnelor unei crize economice globale, cu situaţia internă atipică, factori care amplifică gradul de incertitudine resimţit la nivelul companiilor din Romania, indiferent de industria, dimensiunea sau originea acestora”, se arată într-un comunicat al Camerei.
Membrii AmCham România admit că necesitatea unor măsuri corective este bine cunoscută, dar atrag atenţia că maniera de adoptare a recentelor măsuri fiscale – din scurt, fără consultare şi fără analize de impact riguroase – generează un climat de incertitudine economică şi riscă să descurajeze investiţiile esenţiale pentru o creştere economică sustenabilă, transmite Agerpres.
„Adiţional, constatăm cu îngrijorare că, pe partea de cheltuieli publice, se adoptă preponderent măsuri de limitare a creşterii acestora, fără a include iniţiative de substanţă pentru eficientizarea cheltuielilor şi implementarea unor reforme administrative esenţiale. Fără un efort concertat pentru optimizarea cheltuielilor şi modernizarea administraţiei, România nu poate depăşi impasul bugetar în care se regăseşte. AmCham România reiterează importanţa dialogului transparent şi a predictibilităţii în procesul decizional, ca premise pentru consolidarea încrederii mediului de afaceri, pentru atragerea de investiţii pe termen lung şi pentru identificarea celor mai bune soluţii”, se arată în comunicat.
Ministerul Finanţelor a publicat duminică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, care propune, printre altele, eliminarea facilităţilor fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
Proiectul mai propune majorarea de la 8% la 10% a cotei de impozit pentru dividendele distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2025 şi reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.
Camera de Comerţ Americană în România – AmCham România este cea mai reprezentativă asociaţie de afaceri, recunoscută pentru facilitarea unui dialog public privat consistent pe marginea agendei economice şi pentru contribuţia la întărirea relaţiilor economice dintre România şi Statele Unite.
Cu peste 30 de ani de prezenţă în România, AmCham reuneşte în prezent peste 570 de companii americane, internaţionale şi româneşti cu investiţii cumulate de peste 30 miliarde dolari în România.
Companiile membre AmCham asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă şi generează o cifră de afaceri cumulată de peste 65 miliarde euro. Fiecare 1 milion de euro suplimentar la cifra de afaceri creează alte 10 locuri de muncă în economie.
Membrii AmCham România activează în 32 de sectoare economice, ceea ce face posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităţilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Pieţe de Capital şi Servicii Financiare, Guvernanţă Corporatistă, Concurenţă şi Ajutor de Stat, Energie, Educaţie, Economie Digitală, Protecţia Datelor Personale, Fiscalitate, Mediu, Piaţa Muncii, Sănătate, Fonduri Europene, Achiziţii Publice şi Parteneriat Public-Privat, Real-Estate, Legislaţia Comercială şi Turism.
AmCham România este membru acreditat al Camerei de Comerţ a SUA şi face parte din reţeaua europeană a Camerelor de Comerţ Americane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank