G4Media.ro

Sondaj Camera de Comerț Americană: Lipsa digitalizării ANAF și lipsa de cooperare,…

Sursa: AmCham

Sondaj Camera de Comerț Americană: Lipsa digitalizării ANAF și lipsa de cooperare, chiar agresivitatea din partea autorităților fiscale, constituie o barieră în calea investițiilor

Un sondaj realizat de Camera de Comerț Americană în România (AmCham) în rândul celor 128 de companii membre taxează lipsa de predictibilitatea și de transparență a legislației fiscale din România, măsurile nejustificate economic, adoptate intempestiv, precum OUG 114, precum și lipsa digitalizării ANAF, lipsa de comunicare și chiar comportamentul agresiv al autorităților fiscale.

AmCham Romania a derulat în lunile iulie-august 2019 un sondaj în rândul companiilor membre pentru a evalua percepția acestora cu privire la principalele măsuri de politică fiscală, și modul în care acestea afectează deciziile de investiții și derularea afacerilor în România.

„Deși politica fiscală a fost întotdeauna în centrul atenției mediului de afaceri, în ultimii ani importanța sa a crescut ca rezultat al modificărilor frecvente cu care ne-am confruntat, al inițiativelor care au fost lansate de multe ori doar la nivel de intenție în spațiul public, și, dacă ne referim doar la ultimele 12 luni, datorită măsurilor fiscale, unele impuse în mod netransparent, altele îndelung discutate cu decidenții, dar încă neadoptate”, a declarat Ionuț Simion, președintele AmCham Romania și al grupului de lucru AmCham dedicat fiscalității, în deschiderea conferinței de presă dedicate prezentării rezultatelor sondajului.

Potrivit sondajului, la capitolul avantaje ale politicii fiscale, s-au evidențiat:

  • Cota unică, în continuare cel mai apreciat avantaj competitiv oferit de România, în opinia a 75% dintre respondenți, urmată de impozitul de 5% pe dividende, prezentă în opțiunile a 70% dintre respondenți.
  • Stimulentele fiscale, apreciate ca fiind favorabile de 60% dintre participanții la sondaj dar care pot deveni un dezavantaj pentru investitori în lipsa implementării din cauza imaterialității sau dificultăților practice, deși sunt un element care ar putea contribui la consolidarea uneia dintre cele mai valoroase industrii – cea de software.
  • Armonizarea legislației fiscale cu legislația europeană, considerată de 58% dintre respondenți un element de stabilitate și predictibilitate.
  • Legislația pentru regimul de holding, 30%.

În ceea ce privește neajunsurile legislației fiscale, companiile membre AmCham reclamă din nou adoptarea OUG 114, cunoscută ca „ordonanța lăcomiei”. Astfel, cele mai multe răspunsuri au plasat pe primele poziții:

  • Atractivitatea scăzută a stimulentelor fiscale, cu 64%, fiind vorba în special de stimulentele pentru activități de cercetare-dezvoltare-inovare care există doar pe hârtie, fără a fi implementate în practică, în ciuda insistențelor mediului de afaceri și a beneficiilor pe care le-ar aduce României.
  • Adoptarea intempestivă de măsuri fiscale în regim de urgență în mod nejustificat economic și netransparent precum OUG 114/2018, este considerată de peste 61% dintre respondenți principalul neajuns care afectează încrederea în mediul investițional din România.
  • Nearmonizarea la timp a legislației fiscale cu cea contabilă, 57%.
  • Neplafonarea CAS și CASS se menține, cu 52% în topul neajunsurilor, mediul de afaceri solicitând de fapt o corelare echitabilă a valorii și calității serviciilor de sănătate pe care asigurații le pot accesa în contul contribuțiilor pe care le achită.

Întrebările din sondaj au vizat de asemenea principalele neajunsuri ale administrației fiscale care c

onstituie o barieră pentru investiții suplimentare și pentru mediul de afaceri în general.

  • Răspunsurile la această întrebare plasează, cu peste 85% dintre răspunsuri, lipsa digitalizării ANAF în topul neajunsurilor. Deși este un deziderat comun pentru mediul de afaceri și decidenți, semnalarea de către majoritatea respondenților a acestui aspect transmite urgența nevoii de modernizare prin digitalizare a infrastructurii administrației fiscale, o condiție esențială pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare.
  • Un procent foarte ridicat de respondenți, de peste 80%, reclamă lipsa de cooperare, și chiar agresivitate din partea autorităților fiscale, a căror remediere o vedem posibilă prin digitalizare care va reduce numărul interacțiunilor directe dintre autoritate și contribuabili, și prin asumarea de către ANAF a unui rol de prevenție și educare a contribuabililor.
  • Aproape jumătate dintre participanții la sondaj au inclus în aceeași categorie a neajunsurilor, netransparența privind criteriile de risc și modalitatea de selectare a contribuabililor pentru control (57%), procesul complex de confomare fiscală (53%) și nerespectarea prevederilor legale privind modificarea legislației fiscale (41%).

Cu privire la măsurile recomandate în vederea îmbunătățirii legislației fiscale, selecția acestora se menține în zona rezolvării deficiențelor semnalate prin răspunsurile la întrebările anterioare, după cum urmează:

  • Predictibilitatea procesului de adoptare a măsurilor de politică fiscală, 82%.
  • Transparența și stabilitatea politicii fiscale, 76%.
  • Reducere a evaziunii fiscale prin digitalizare și alte măsuri de combatere a evaziunii, 72%.
  • Modernizarea ANAF, 61%.
  • Strategie de stimulare a investițiilor cu valoare adăugată mare, 50%.

Conform aceluiași sondaj, calitatea dialogului dintre contribuabili și factorii de decizie în ceea ce privește măsurile legislativ-fsicale este apreciată ca fiind slabă de peste 67% dintre respondenți, și la fel comunicarea dintre contribuabili și ANAF (61%).

Sursa: AmCham

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Bah, eu va zic sincer, era la intrarea in tara o coada mare,mare de investitori americani, cacati pe ei de frica fiscului, cica s prea agresivi cu americanii…

    • Tie nu-ti pasa de investitii, fiindca satul tau e la fel azi ca acum 70 de ani, desi ii tot scade populatia inrobita de PSD.

  2. No shit, Sherlock.

  3. Ce le va spune Veorica Investitorilor americani la discutiile programate, cand Investitorii o vor intreba despre acest Sondaj devastator?!
    Abureli PSDiste, cum le-a spus si in Martie 2019, cand Veorica, tot la Invitatia Comunitatilor evreiesti a Vizitat SUA si s-a intalniti cu Oameni de afaceri americani!
    NU a venit nici unul macar sa investeasca DUPA vizita analfabetei!
    https://washington.mae.ro/local-news/1911

  4. Poate ne spune Amcam de ce traderii de cereale americani din Portul Constanta baga pierdere an de an de peste un deceniu. O fi evaziune fiscala? E ANAF de vina? E coruptie transfrontaliera? Deci pana la ANAF, Amcham sa vada de ai lor.

  5. fake news!
    cate zeci, sute de milioane s-au bagat in produse IT, nu vreti sa stiti ?